O substanță chimică întâlnită în multe băuturi carbogazoase poate fi extrem de periculoasă pentru sănătate, putând duce chiar la apariția cancerului, conform unor cercetări realizate în Statele Unite ale Americii. Culoarea auriu caramele a multor asemenea băuturi, pe care etichetele acestor produse din Statele Unite o anunță drept „colorant caramel”, este dată de un produs chimic care poartă denumirea de metilimidazol-4, sau 4-mel. Substanța blamată prezintă un potențial ridicat de a cauza cancer, sunt de părere organisme internaționale, printre care și Agenția internațională de cercetare a cancerului, care face parte din Organizația Mondială a Sănătății. Statul american California a impus deja limita nivelului de expunere a produsului chimic menționat anterior față de consumator la 29 de micrograme. Prin urmare, produsele care conțin o valoare mai mare a acestui produs chimic trebuie însoțite de o etichetă de avertizare cu mesajul: „Atenție: Acest produs conţine o substanţă chimică pe care statul California o recunoaşte ca provocând cancer”. Cu toate acestea, atunci când o organizație de specialitate, Consumer Reports, a analizat în laborator o serie de băuturi carbogazoase comercializate pe piața californiană a descoperit că o doză de aproximativ 350 de mililitri de Pepsi One sau Malta Goya (un tip de băutură carbogazoasă de culoarea caramelului) a depășit nivelurile permise fără o etichetă de atenționare.
La ora actuală, Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite „nu are niciun motiv să creadă că 4-Mel reprezintă un risc de sănătate pentru consumatori la nivelul în care se găsesşte în produsele cu colorant caramel”, a declarat purtătoarea de cuvânt a instituției, Juli Putnam. Agenția testează o varietate de mâncăruri și băuturi care conțin această substanță chimică și controlează datele de siguranță pentru a vedea dacă se impun acțiuni de reglementare. În cadrul unei declarații date pentru Consumer Reports, PepsiCo Inc. a precizat că informațiile arată că o persoană consumă în medie mai puțin de o treime de doză de suc dietetic zilnic, ceea ce ar însemna că produsele sale ar respecta standardele impuse de statul californian, cu toate că o doză completă depășește limita. În completarea standardelor federale, Consumer Reports solicită de la FDA să „ceară etichetarea culorilor specifice de caramel pe lista de ingrediente a produselor care le conţin, astfel încât consumatorii să facă alegeri informate”.
Sursa: www.digi24.ro