Stiinta

februarie 26, 2013
 

Alimentaţia în bolile reumatismale

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , ,

Alimentul este un produs complex, natural, care trebuie să asigure „materia primă” pentru generarea și regenerarea celulelor și țesuturilor, să fie „combustibilul” activităților fizice și intelectuale specifice fiecărui om. În cazul bolilor reumatismale, trebuie evitate alimentele care pot provoca inflamații și cu potențial cancerigen (prăjeli), precum și cele care conțin E-uri, coloranți, acidifianți și stabilizatori.

Nutriționiștii și dieticienii, experți în domeniul alimentației, încearcă să îi convingă pe oameni în privința adoptării unor obiceiuri sănătoase, a consumului de alimente curate și a necesității de a se hrăni adecvat. Toate grupele de alimente, indiferent dacă provin de la animale sau nu, pun la dispoziția organismului următoarele principii nutritive elementare: proteine, glucide, lipide, vitamine, microelemente: carnea şi produsele din carne au o valoare plastică şi energetică mare; lactatele şi derivatele sunt uşor de digerat; grăsimile au o valoare energetică şi plastică mare, prin aportul de peste 90% lipide; cerealele conţin glucide care furnizează 50% din valoarea energetică a raţiei zilnice a omului sănătos; legumele, zarzavaturile şi fructele au o largă utilizare în hrana omului sănătos şi bolnav, având un aport valoros de săruri minerale şi fibre vegetale; zaharurile şi produsele zaharoase au o digestie şi o absorbţie rapidă, dând o valoare calorică mare, într-un timp scurt; apa potabilă, cu o mineralizare sub 1g/l este cea mai simplă şi mai utilă băutură; condimentele au o valoare nutritivă redusă, dar, prin sărurile minerale şi aromele pe care le conţin, favorizează digestia.

În cazul bolilor reumatismale inflamatorii, regenerative, abarticulare, dismetabolice trebuie urmărită înainte de toate evitarea folosirii alimentelor care provoacă sau întrețin mecanismele bolii. În gută nu este recomandat consumul de carne provenită de la animale tinere, mezeluri, viscere, supe de carne, răcituri, stevie, ciuperci, leguminoase, pastă de roșii și alcool. În plus, în cazul poliartritei reumatoide, periartritelor, reumatismului articular acut trebuie limitată folosirea proteinelor animale și glucidelor care întrețin inflamația, iar în osteoporoză trebuie evitat consumul excesiv de cafea, băuturile carbogazoase și citricele. Este recomandată folosirea îndeosebi a alimentelor ce corectează carențele vitamino-metabolice sau aduc antioxidanți cu valoare antiinflamatorie, anticancerigenă, de exemplu ficatul de peşte, lactatele, peştele oceanic în osteoporoză, iar în poliartrita reumatoidă, reumatismul articular acut sau artrita reactivă se recomandă legume şi fructe roşii, peşte oceanic, cereale germinate, produse fermentate lactic, fibre dietetice.

 

Sursa: www.doxologia.ro

Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA





 
 

 

PROIECȚII CINEMATOGRAFICE CONTROLATE DIRECT DE CREIERUL SPECTATORULUI

Cum ar fi să puteţi interveni asupra unui film, în timp ce îl vedeţi, pentru a-l modifica după cum vă place? Este ceea ce încearcă să facă un cercetător din Marea Britanie. Deocamdată, însă, este doar un experime...
de Laura Romila
 

 
 

FERMIERII CARE PRIMESC BANI DE LA UE AR PUTEA FI VERIFICAȚI PRIN SATELIT

Fermierii care primesc bani de la Uniunea Europeană ar putea fi controlaţi prin intermediul sateliţilor. Aflaţi în spaţiu, la peste 700 de kilometri distanţă de Pământ, aceştia vor monitoriza culturile şi vor semnal...
de Laura Romila
 

 
 

Misiune pe Marte în căutare de semne de viață

Agenţia Spaţială Europeană se pregăteşte să înceapă explorarea atmosferei lui Marte, în căutare de semne de viaţă. Va face acest pas cu ajutorul unei sonde aflate pe orbita Planetei Roşii, la 400 de kilometri dist...
de Laura Romila
 

 

 

Inteligența Artificială ar putea fi folosită în lupta împotriva cancerului

Inteligența Artificială ar putea fi folosită ca o “armă” în lupta împotriva cancerului. Devoltarea tehnologiei ar putea crea instrumente care să depisteze această boală chiar din stadiile incipiente. Descoperirea a...
de Laura Romila
 

 
 

MUZEUL BÂRLĂDEAN A DESCHIS “ ZILELE CULTURALE ALE BÂRLADULUI”

În intervalul 11-20 mai 2018, la Bârlad se va derula programul Zilelor Culturale, care au ajuns la cea de a XXXIII-a ediție. Vor fi 10 zile în care oameni de cultură, cercetători din țară și străinătate, artiști, vo...
de Laura Romila
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi