Oamenii de știință au descoperit că nu doar oamenii se bucură de efectele benefice ale cofeinei, ci și albinele. Substanța le îmbunătățește acestora memoria și le face polenizatoare mai eficiente, indică o nouă cercetare. Albinele hrănite cu o soluție cu zahăr ce conținea cofeină, existentă în natură în nectarul cafelei și florilor de citrice, erau de trei ori mai predispuse să își amintească parfumul unei flori comparativ cu albinele hrănite numai cu zahăr.
Albinele își amintesc cu dificultate trăsăturile florilor atunci când au un ritm alert, deplasându-se din floare în floare, însă s-a descoperit că atunci când li se administrează cofeină această substanță le ajută să își amintească locația florilor. Mai mult, albinele care s-au hrănit cu nectar ce conține cofeină conțin polen de cafea, iar aceste albine caută alte plante de cafea pentru a găsi iarăși nectar, ceea ce îmbunătățește procesul de polenizare.
Oamenii de știință au descoperit că nectarul anumitor specii de citrice și cel din florile de cafea conțin doze limitate de cofeină. Printre acestea se numără specia de cafea robusta, arabica, lămâile și grepfruitul. Cofeina este în plante o substanță chimică de apărare, iar pentru multe insecte gustul său este amărui, inclusiv la albine, astfel că cercetătorii au fost surprinși să descopere cofeină în nectar. Aceștia au descoperit, însă, că doza este prea mică pentru ca albinele să îi simtă gustul, dar suficient de mare pentru a afecta comportamentul acestora.
Acest efort al oamenilor de știință îi ajută pe aceștia să înțeleagă mecanismele prin care cofeina afectează creierul omului. Observațiile cu privire la albine ar putea explica motivul pentru care oamenii preferă să bea cafea atunci când studiază. Mai mult, o mai bună înțelegere a preferințelor albinelor i-ar putea ajuta pe savanți să descopere noi metode prin care poate fi susținută această specie, protejând în acest fel industria agricolă și mediul rural. Cu toate acestea, cercetătorii au avertizat că declinul înregistrat printre populaţiile de albine şi alte insecte polenizatoare constituie un risc la adresa biodiversităţii şi la adresa unor culturi agricole.
Sursa: www.descopera.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA