Consumul zilnic de suc de sfeclă duce la scăderea tensiunii arteriale, afirmă cercetătorii. Într-un nou studiu s-a aflat că aproximativ 225 de mililitri – ceea ce echivalează cu conținutul unei căni – îi poate ajuta pe cei care suferă de presiune arterială crescută, reducându-le tensiunea cu 7 procente. Testele sugerează că efectul are la bază nivelul ridicat de nitrați.
Concentrații ridicate de nitrați se găsesc, de asemenea, în țelină, varză și alte legume cu fructe verzi cum ar fi spanacul sau salata verde. Consumul ridicat de alimente cu un conținut bogat în nitrați determină o serie de reacții chimice în sânge, iar acestea pot crește nivelul de oxigen în zone ale organismului unde există un deficit. Sucul de sfeclă utilizat în studiu conținea 0.2g de nitrat alimentar, cantitate care poate fi găsită într-un bol mare de salată verde sau în două sfecle. Specialiștii au fost surprinși de nivelul redus de nitrat care poate avea un efect atât de mare. Aceștia speră ca prin creșterea aportului de legume cu un nivel ridicat de nitrați dietetici să reușească să îmbunătățească sănătatea vaselor sanvgine de la nivelul inimii. În fiecare an, mor 7,5 milioane de oameni în întreaga lume (12.8 procente din totalul deceselor) ca urmare a tensiunii arteriale crescute. Pentru a controla această problemă, experții recomandă o schimbare a stilului de viață, reducerea consumului de sare și alcool, dar și efectuarea exercițiilor fizice. Presiunea arterială crescută apare atunci când depășește valoarea de 14/9. Prima cifră indică tensiunea sistolică și corespunde momentului când inima se contractă la fiecare bătaie.
Sursa: www.descopera.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA