Stiinta

august 4, 2015
 

A încetat din viață Acad. Laurențiu Mircea Popescu

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , ,

Un emerit profesionist al cercetării ştiinţifice medicale mondiale, Acad. Laurențiu Mircea Popescu a încetat din viață, la vârsta de 71 de ani, potrivit unui comunicat trimis astăzi de către Institutul Național ”Victor Babeș”.

„Profesor, educator, cercetător, eminent membru al elitei medicale românești și – prin rezultatele sale în cercetarea științifică fundamentală – și al lumii medicale de pretutindeni, academicianul Laurențiu Mircea Popescu a fost una dintre cele mai strălucite şi valoroase personalităţi pe care le-a avut Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, scrie Rector, Acad. Prof. dr. I. Sinescu, în comunicatul transmis pe 3 august.

 

A descoperit celulele telocite

Acad. Laurențiu Popescu este recunoscut în primul rând pentru descoperirea și identificarea celulelor telocite, celule umane cu rol regenerativ capabile să refacă țesuturile bolnave.

„Telocitele au fost descoperite anul trecut  (2010 -n.r.) de către cercetătorii români printr-o întâmplare, prezenţa lor fiind evidenţiată iniţial la nivelul inimii. Ulterior, datele au arată că există şi în alte organe, plămânii, pancreasul, rinichii şi chiar şi creierul. Potrivit lui Popescu, cercetarea cu privire la telocite ar putea conduce la găsirea tratamentului pentru bolile de inimă dar şi pentru alte afecţiuni.

Popescu este de părere că descoperirea telocitelor este cea mai importantă din cercetarea medicală românească după Al Doilea Război Mondial”, scria Ziarul Financiar în 2011.

Este important de știut faptul că prima conferință despre celulele telocite a fost susținută la Iași, la invitația Universității „Apollonia”, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare. De altfel, Acad. Popescu a ajuns în mai multe rânduri la Universitatea „Apollonia”,  conferințele, cursurile Domniei Sale lăsând impresii adânci cadrelor didactice și studenților universității.

„Descoperirea  celulelor telocite este așa de importantă că Acad. Laurențiu Mircea Popescu ar fi putut primi Premiul Nobel, dacă ar mai fi trăit”, a declarat Prof. Univ. Dr. Vasile Burlui, Președintele Universității „Apollonia”.

Anul trecut, Acad. Popescu a fost distins cu premiul „Magnolia Albă” acordat de Guvernul Municipalităţii Shanghai, ca o recunoaştere pentru descoperirea noilor celule umane, dar şi pentru întreaga cooperare ştiinţifică în domeniul telocitelor pe care directorul general al Institutului „Victor Babeş” a dezvoltat-o în ultimii ani. În 2012, el a fost premiat cu medalia de aur de către Academia Internaţională de Cercetări Cardiovasculare cu sediul în SUA.

În prezent, telocitele sunt recunoscute în mai mult de 40 de laboratoare, cele mai active ţări în cercetarea lor fiind: China, Germania, Belgia, Italia, SUA. De altfel, în laboratoarele din Guangzhou-China, unde a fost prezentă şi o echipă de cercetători români, a fost realizat primul transplant de telocite pe animale de laborator.

 

Laurențiu Mircea Popescu. Fișa Biografică

 

Rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București (1992-2004), președinte al Academiei de Științe Medicale (2006-2011), președinte al Secției de Științe Medicale a Academiei Române (2006-2014) și director general al Institutului Național ”Victor Babeș” din București (1993-2015), academicianul Mircea Laurențiu Popescu s-a născut la 15 aprilie 1944, la Câmpulung-Muscel.

A absolvit ca șef de promoție, Facultatea de Medicină din București (medicină generală), unde a obținut doctoratul în științele medicale (1972). Și-a continuat specializarea în Olanda (Universitatea Leiden, 1977) și SUA (1981). A avut o intensă activitate profesională: asistent universitar (1971-1979); șef de lucrări (1979-1990); conferențiar (1990); profesor (1992); șef de catedră (1993) — Catedra de Biologie Celulară și Histologie; șef departament (2001) — Departament de Medicină Moleculară și Celulară; prodecan al Facultății de Medicină (1990-1992).

A desfășurat o susținută activitate științifică, în lucrările sale demonstrând, pentru prima dată pe plan mondial, prin metode citochimice, ultrastructurale și de microanaliză cu raze X, rolul fundamental al reticulului sarcoplasmic în reglarea dependentă de calciu a contracției musculare netede. S-a aplecat asupra rolului semnalizării intercelulare mediată de hidroliza fosfoinozidelor membranare în contracția musculară netedă, contracția mușchiului cardiac, mecanisme de apărare imună. Totodată, a fost cel care a descoperit cel de-al treilea tip de sinapsă în 2005, „sinapsa stromală”, în afară de clasica sinapsă neuronală, descoperită în 1897 și cea imunologică, din 1983.

Împreună cu echipa sa de cercetători de la Institutul Național de Patologie „Victor Babeș”, a descoperit un nou tip de celule umane — telocitele, denumite inițial „celulele Popescu” sau celule interstițiale „Cajal-like”, în cadrul unui proces care a început în 2005 și a durat cinci ani. Telocitele, sunt văzute în străinătate drept cheia regenerării țesuturilor, în combinație cu celulele stem, cu ajutorul cărora ar putea fi tratat infarctul miocardic.

Rezultatele cercetărilor sale se regăsesc în peste 350 de lucrări, studii, articole, comunicări, rapoarte, manuale, scrise singur sau în colaborare, între care: „Termoreglarea — aspecte fiziologice”, „Biologie celulară”, „Tratat de medicină internă. Bolile cardiovasculare”, „Atlas color de histologie; structura microscopică a țesuturilor și organelor” ș.a.

Președinte al Academiei de Științe Medicale din România (2006-2011) și membru al Academiei de Științe din New York, al Academiei polone de Științe Medicale, al Societății americane de biologiecelulară, al Societății europene pentru cercetarea mușchilor, vicepreședinte (2010-2011) și președinte (2012) al Federației Europene a Academiilor de Medicină (FEAM).

A fondat și a fost redactorul-șef al ”Journal of Cellular and Molecular Medicine”. De asemenea, a fost membru în comitetul editorial al mai multor reviste de specialitate, precum: ”Acta Histochemica and Cytochemica” (Japonia); ”Cell Transplantation” (SUA); ”Chinese Journal of Clinicians” (China); ”Comments on Molecular and Cellular Biophysics (Olanda); ”International Journal of Translational Medicine” (SUA); ”Italian Journal of Anatomy and Embriology” (Italia); ”Langenbeck Archives of Surgery” (Germania); ”World Journal of Stem Cells” (China); ”World Journal of Methodology” (China).

Membru al Partidului Social Democrat, în legislatura 2000-2004 a fost ales senator de București, pe listele acestui partid. În calitate de senator a făcut parte din Comisia pentru Sănătate, Ecologie, Tineret și Sport, dar a fost și membru titular al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.

Membru corespondent al Academiei Române de la 20 iunie 1995, membru titular din 2001, președintele Secției de Științe Medicale (2006-2014).

Peste 10 universități de prestigiu din întreaga lume i-au acordat titlul de Doctor Honoris Causa, și a primit numeroase premii și distincții: Premiul ”Victor Babeș” al Academiei Române (1985); Medalia de Argint a Academiei din Paris — Universitatea ”René Descartes” (1993); Medalia de Aur a Universității ”René Descartes”, Paris (1998); Ordinul Național ”Serviciu Credincios” în grad de Comandor (2000); distincția International Man of the Millennium, SUA (2000); Medalia de Merit a Societății Internaționale pentru Studiul Cordului (2001); Medalia de aur a Academiei Internaționale ”Albert Schweitzer” (2002); Premiul pentru cea mai bună carte de specialitate, Colegiul Medicilor din România (2002 — ”Dicționar de Imunologie Medicală”); Diplomă de Excelență Universitară — UMF ”Gr.T.Popa”, Iași (2004); Diplomă de Excelență Academică — UMF ”Carol Davila”, București (2004); Premiul VIASAN pentru cel mai bun proiect, București (2005); Medalia de Aur a Universității ”Vasile Goldiș”, Arad (2005); Premiul pentru cea mai bună contribuție științifică, Simpozionul Cajal, București (2006).

În iunie 2012, în cadrul celui de-al 10-lea Congres Internațional al Societății de Medicină Adaptativă, i-a fost acordată ”Medalia de Merit” a Academiei Internaționale de Cercetări Cardiovasculare, distincție considerată de vârfurile medicinei internaționale un adevărat premiu Nobel pentru cardiologie.

Trupul neînsufleţit al academicianului Laurențiu Mircea Popescu a fost depus la Biserica Icoanei din Parcul Icoanei din Bucureşti, iar înmormântarea a avut loc miercuri, la Cimitirul Ghencea Civil.

Comunitatea academică a Universității „Apollonia” din Iași își exprimă regretul pentru trecerea la cele veșnice a Acad. Laurențiu Popescu și pentru imensa pierdere pe care, prin dispariția lui, lumea șttiințifică trebuie să o îndure.

 

Autor: Nicoleta Dabija

 





 
 

 

Terminal nou la Aeroportul Iaşi

În urmă cu câteva zile, conducerea Aeroportului Internaţional Iaşi a anunţat inaugurarea noului terminal pentru pasageri. La evenimentul ce va avea loc sâmbătă, sunt invitate oficialităţi locale, dar şi de la Bucure...
de
 

 
 

Ieşenii au căldură în calorifere

Din cauza temperaturilor scăzute din ultima perioadă, ieşenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare au de sâmbătă căldură în calorifere. Cu toate acestea, nu toţii locatarii vor să beneficieze încă de a...
de
 

 
 

Mii de pelerini, prin ploaie, pe Calea Sfinţilor

Au îndurat vântul rece şi ploaia, arătând că vremea rea nu poate sta în calea credinţei lor. Mii de credincioşi au luat parte duminică seară la procesiunea Calea Sfinţilor, în care moaştele Sfintei Cuvioase Parasc...
de
 

 

 

Întâlnire cu poeta Ruxandra Cesereanu la Bistrot de Venise

Sâmbătă, 17 octombrie a.c., începând cu ora 16:00, selectul local veneţian Bistrot de Venise(Calle dei Fabbri, San Marco 4685, Veneţia) găzduieşte întâlnirea cu poeta Ruxandra Cesereanu şi cu traducătorul Giovanni ...
de
 

 
 

Angus Deaton a câștigat Premiul Nobel pentru Economie

Premiul Nobel pentru Economie pe anul 2015 a fost atribuit profesorului Angus Deaton, pentru analiza sa asupra consumului, sărăciei și bunăstării, a anunțat luni, la Stockholm, Comitetul Nobel. Născut în Edinburgh (Sco�...
de
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi