Social

octombrie 14, 2014
 

Zeci de mii de pelerini la Iași

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , ,

Creştini din toată țara au venit să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei din Iaşi. Racla a fost depusă afară, pe baldachinul special amenajat, pentru ca toţi pelerinii ajunşi la Iaşi să se poata închina.

Zeci de mii de credincioși au venit să atingă racla Sfintei Parascheva. Dar reculegerea este însoțită de sute de comercianţi care şi-au deschis tarabe peste tot în jurul Catedralei Mitropolitane și de concertele de seară. Bulevardul Ștefan cel Mare miroase a lumânări aprinse, a tămâie și busuioc.

Până acum, potrivit estimărilor organizatorilor, peste 180.000 de pelerini s-au închinat și rugat în baldachinul din curtea mitropolitană, unde se află racla cu moaștele Sf Cuv Parascheva, și racla Sf Constantin Brâncoveanu, care a fost adusă în pelerinaj de la o biserică din București.

De vineri dimineața, de când a început pelerinajul la moaștele Sf Cuvioase Parascheva, 400 de persoane au necesitat îngrijiri medicale întrucât li s-a făcut rău în timp ce așteptau la rând, 30 dintre aceștia fiind duși la spital.

Jandarmii și polițiștii au aplicat 80 de amenzi în valoare de 12.000 de lei.

Pelerinajul la Sfânta Parascheva este și în acest an o afacere de aproape 10 milioane lei pentru municipiul Iaşi. Doar din chirii, municipalitatea ieşeană a încasat până în prezent suma de 925.162 lei de la agenţii comerciali veniţi din toate colţurile ţării pentru a-şi vinde produsele. Primăria a eliberat 330 de avize comercianţilor pentru desfăşurarea activităţii în aceste zile de sărbătoare.

Cuvioasa Parascheva s-a născut în localitatea Epivat, astăzi Capul Kaliacra, din Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în prima jumătate a secolului al XI-lea. Tradiţia spune că Sfânta Parascheva şi-a împărţit hainele şi hrana cu săracii, deşi era mustrată de părinţii săi. După moartea acestora, Parascheva a renunţat la avere şi a părăsit casa părintească pentru a intra în monahism la o mănăstire din apropierea Constantinopolului.

De aici a plecat la Ierusalim, retrăgându-se apoi în pustiul Iordanului, într-o mănăstire de maici, unde a rămas până la vârsta de 25 de ani, după care s-a întors în satul său natal, Epivat, unde a mai trăit încă doi ani, în post şi rugăciune.

Moaştele Cuvioasei au fost păstrate aproape 200 de ani într-o biserică din Epivat, apoi la Târnovo, iar în secolul al XVI-lea sfintele moaşte au fost duse la Constantinopol. În anul 1641, pe 13 iunie, voievodul Vasile Lupu a reuşit să le aducă la Iaşi, aşezându-le în biserica Mănăstirii ‘Sfinţii Trei Ierarhi’. Racla Sfintei Parascheva a fost mutată în Catedrala Mitropolitană la sfârşitul secolului al XIX-lea, în 1888, după ce au scăpat neatinse din incendiul de la Biserica ‘Trei Ierarhi’. În prezent, moaştele Cuvioasei Parascheva se află la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

 

IMG_5341

 

IMG_5342

IMG_5340

IMG_5339

Deşi Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită în întreaga Patriarhie Română, ea este considerată ocrotitoarea Moldovei.

 

 
 

 

Victorie categorică în Copou

CSMS Iași a reușit o partidă perfectă împotriva formației CSU Craiova, în etapa a V-a din play-out-ul Ligii 1, în fața a 10.000 de ieșeni care au umplut stadionul „Emil Alexandrescu” din Copou. CSMS a câștigat c...
de
 

 
 

La un meci de play-off

CSMS Iași va juca în ultima etapă din sezonul regulat un meci capital pentru accederea în play-off-ul Ligii I. Trupa lui Nicolo Napoli se va duela mâine, în deplasare, cu formația Steaua București. Înaintea acestui mec...
de
 

 
 

Chirica a mai reglementat nişte intersecţii

Municipalitatea a anunţat noi reglementări de fluidizare a traficului din Iaşi prin autorizarea priorităţii de dreapta sau afişarea de verde intermitent pentru patru mari intersecţii din Iaşi. Proiectul „Sistemul de M...
de
 

 

 

Crucea Roşie a primit prima ambulanţă

La sfârşitul anului 2015, Crucea Roşie, filiala Iaşi a primit prima ambulanţă, adusă din Italia. Din 2016, această autoutilitară va fi pusă în funcţiune.Totodată, reprezentanţii Crucii Roşii speră să li amplifi...
de
 

 
 

Ajunşi la spital cu arsuri grave

Tot mai multe cazuri disperate ajung zilnic la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul ,,Sf. Spiridon” Iaşi. Doi bărbaţi din judeţul Suceava au fost transportaţi în stare gravă la spital, după ce au suferit a...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi