Social

august 8, 2013
 

S-a dat startul lucrărilor de modernizare la Aeroportul din Iași

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , ,

Miercuri, 7 august, de la ora 17.00, la Stația Meteorologică, oficialităţi locale şi judeţene, parlamentari, şefi de instituţii ieşene și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe și Catolice au luat parte la inaugurarea lucrărilor pentru modernizarea pistei Aeroportului Internațional Iași.

Deschiderea oficială a început cu o slujbă de sfințire, oficiată de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și de PS Petru Gherghel, episcop romano-catolic .

„Acum 170 de ani, creștinismul a primit libertate de exprimare. Atunci episcopii au cerut dreptul de a folosi poșta imperială, care transporta scrisori și oameni. Au trecut mulți ani de amânare a renovării aeroportului, dar acum nu mai este nicio șansă să nu se împlinească. Milioane de pasageri se vor bucura pentru această inițiativă”, a precizat ÎPS Teofan.

Întregul eveniment a fost moderat de Marius Bodea, directorul Aeroportului Internațional din Iași, care a ținut să mulțumească și să enumere numele tuturor celor care s-au implicat în acest proiect de modernizare.

„Vom avea cel mai modern aeroport din România și cea mai modernă pistă flexibilă. Este un prim pas, dintr-un proiect mult mai amplu de renovare a aeroportului, să avem un număr de pasageri mult mai generos și să ne încadrăm în niște standarde mult mai ridicate”, a declarat Marius Bodea.

Curse directe spre capitalele europene

Relu Fenechiu, fostul Ministru al Transporturilor, a început discuția despre fondurile primite pentru renovarea pistei și cum, timp de șase ani, modernizarea acesteia a fost sistată din cauza nefolosirii finanțelor obținute.

„Mă uit la acea schiță a aeroportului de aproape șapte ani. Din cele 20 de milioane de lei, s-au folosit doar 10 milioane de lei. Restul s-a pierdut. Au fost bani pentru începerea renovării pistei de acum șase ani. Au venit specialiști de la Ministerul Transporturilor care încercau să ne convingă că Iașul nu are nevoie de o pistă nouă.  Iașul trebuie să fie o capitală, de aceea Iașul nu poate avea o pistă peticită și nu poate avea un aeroport de mâna a doua. Este important să avem o cale de legătură făcută cu o investiție mult mai mică, dar care poate deschide Iașul pentru Europa. Dorim ca în acest an să reușim construirea integrală a investiției pe care ne-o propunem.  Am demarat un nou proiect: realizarea curselor directe înspre și dinspre capitalele europene, care vor fi făcute de o companie de linie, nu de o companie low-cost, acest lucru fiind important pentru dezvoltarea și imaginea Iașului”, a precizat Relu Fenechiu.

Primarul Municipiului Iași, Gheorghe Nichita, a discutat despre greutatea obținerii  titulaturii aeroportului de „Internațional” și cum după 16 ani, datorită parteneriatului încheiat cu fostul Ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, aeroportul a reușit să reprimească o investiție pentru a începe renovările.

„Dacă apare o idee vizionară sunt alții care spun că nu sunt bani. A trebuit să avem mai mulți parlamentari care să aibă nevoie de aeroport. Astfel, și-au dat seama de importanța sa. Este angajamentul nostru să finalizăm lucrările cât mai rapid ”, a declarat edilul.

Lipsa unui aeroport modern a ținut Iașul în subdezvoltare

Președintele Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, a făcut o radiografie a orașului Iași de la Unirea Principatelor Române până în prezent,  amintind despre pierderea locurilor de muncă din perioada comunistă și despre faptul că orașul a fost ținut timp de 23 de ani departe de investiții.

„Iașul în toată istoria sa a cunoscut câteva perioade înfloritoare, după care a început să se curme acea dezvoltare. Lipsa unui aeroport modern, care să deschidă orașul, ne-a ținut în subdezvoltare. În acești 23 de ani, am trăit raportându-ne mai mult la trecut decât la viitor. Astăzi asistăm la renașterea Iașului, ca unul dintre principalele centre economice ale țării,  un oraș care și-a întors fața către viitor, încrezător în forțele sale. Se vor produce schimbări de care nu ne vom da seama. Primul oraș cu care ne putem compara este municipiul Cluj Napoca, ce are un aeroport dezvoltat, care se confruntă cu oportunități și amenințări asemănătoare cu cele ale Iașului. La modul în care evoluează lucrurile, este nevoie ca fiecare dintre noi să ne ridicăm la un nou nivel pe care viitorul îl va presupune”, a declarat Cristian Adomniței.

Firmele Max Boegl, Vega 93 Galaţi şi UTI Grup au câştigat în asociere licitaţia pentru realizarea noii piste a aeroportului din Iaşi, în lungime de 2.400 de metri.

Contractul pentru proiectarea şi construirea pistei a fost semnat la începutul lunii iunie de către directorul aeroportului Marius Bodea şi managerul firmei Max Boegl, Mathias Kirr. Investiţia se ridică la 139,1 milioane de lei, fără TVA.

Lucrările vor include realizarea pistei de decolare-aterizare, căi de rulare, extinderea platformei şi a drumului perimetral, canalizare pentru ape pluviale, instalaţii de balizaj, precum şi servicii de proiectare.

Fondurile pentru realizarea proiectului vor fi asigurate integral din bugetul Consiliului Judeţean Iaşi, durata de execuţie a lucrărilor fiind de 25 luni de la momentul semnării contractului.

 

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA





 
 

 

Victorie categorică în Copou

CSMS Iași a reușit o partidă perfectă împotriva formației CSU Craiova, în etapa a V-a din play-out-ul Ligii 1, în fața a 10.000 de ieșeni care au umplut stadionul „Emil Alexandrescu” din Copou. CSMS a câștigat c...
de
 

 
 

La un meci de play-off

CSMS Iași va juca în ultima etapă din sezonul regulat un meci capital pentru accederea în play-off-ul Ligii I. Trupa lui Nicolo Napoli se va duela mâine, în deplasare, cu formația Steaua București. Înaintea acestui mec...
de
 

 
 

Chirica a mai reglementat nişte intersecţii

Municipalitatea a anunţat noi reglementări de fluidizare a traficului din Iaşi prin autorizarea priorităţii de dreapta sau afişarea de verde intermitent pentru patru mari intersecţii din Iaşi. Proiectul „Sistemul de M...
de
 

 

 

Crucea Roşie a primit prima ambulanţă

La sfârşitul anului 2015, Crucea Roşie, filiala Iaşi a primit prima ambulanţă, adusă din Italia. Din 2016, această autoutilitară va fi pusă în funcţiune.Totodată, reprezentanţii Crucii Roşii speră să li amplifi...
de
 

 
 

Ajunşi la spital cu arsuri grave

Tot mai multe cazuri disperate ajung zilnic la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul ,,Sf. Spiridon” Iaşi. Doi bărbaţi din judeţul Suceava au fost transportaţi în stare gravă la spital, după ce au suferit a...
de
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi