Social

februarie 12, 2013
 

MIȘCAREA MAMELOR RROME “AMARRE CHAVE – COPIII NOȘTRI”

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , ,
Pe data de 9 februarie, la Instituţia Prefectului – Judeţul Iaşi, a avut loc o întâlnire a mamelor rrome. Întâlnirea a fost iniţiată de mamele rrome şi face parte dintr-o campanie naţională. Mişcarea mamelor rrome „Amarre Chave – Copiii noştri” a apărut ca o reacţie firească la declaraţiile extremiste ale unor organizaţii din România referitoare la sterilizarea mamelor rrome. Mai multe mame şi tinere rrome au decis că este momentul să acţioneze cu responsabilitate pentru interesul copiilor lor.
Cu sprijinul Biroului Judeţean pentru Rromi, din cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Iaşi, mamele rrome au creat un grup de iniţiativă pentru constituirea Alianţei pentru protecţia copilului şi mamei rrome. A fost creată şi o pagină pe Facebook, care a strâns în doar 5 zile peste 550 de membri. Deşi există câteva ONG-uri ale femeilor rrome, chiar şi femei rrome cu masterat şi doctorat în studii feministe, specializarea acestora este în teoretizarea discriminării de gen. Nu există nicio reflecţie sau date despre situaţia mamei rrome, la fel cum nu există niciun ONG rrom cu preocupări în zona educaţiei şi protecţiei copilului rrom. Grupul de la Iaşi promovează ideea că mama rromă este puternică şi modelează caracterele.
Acţiunea se desfăşoară sub motto-ul „Noi vrem respect!”.
Campania naţională va fi lansată pe data de 8 martie. Cu această ocazie, la Iaşi, va fi organizat cu sprijinul Instituţiei Prefectului un „Bal al Mamelor Rrome”. Detalii cu privire la organizarea acestui eveniment vor fi stabilite în cursul acestei săptămâni, după ce Grupul de iniţiativă va avea o nouă întâlnire. Balul se doreşte a fi un eveniment monden la care vor fi invitate personalităţi din Iaşi şi din ţară.

Fundația caritabilă pentru întrajutorarea  copiilor și mamelor rrome, sub autoritatea Mișcării mamelor rrome “Amarre chave – Copiii noștri”, din Iași, propune o serie de acțiuni pentru 2013. Scopul proiectului desfășurat pe parcursul întregului an este modernizarea culturii organizaționale rrome, în măsură să impună regândirea activă a relațiilor cu instituțiile de socializare (școală, biserică, ONG-uri), precum și managementul dialogului intercultural și educației cetățenești (în comunitățile izolate sau sărace),  fiabilizarea dialogului cu autoritățile locale etc.

Campania are în vedere reevaluarea înnoitoare a conținutului „educației”, standardizarea comportamentelor, viziunilor și strategiilor aferente, în special în socializarea primară a copilului, printr-o continuă raportare la celelalte cerințe ale incluziunii: locuire, ocupare, sănătate. Premisa schimbării de paradigmă pornește de la adevărurile minimale, considerând că sărăcia poate fi demnă, dacă nu este efectul unei excluderi rasiale din comunitate (ghetoizare), impunând resentimente de ambele părți. Dincolo de inerentele polemici asupra afirmării sau negării acestor aserțiuni, ipoteza este verificabilă în atitudinea comunităților și instituțiilor locale, dar mai ales în modul în care simt, oricât de subiectiv, cei care sunt ținta discriminării, și propune ca nouă viziune o paradigmă care pornește dinspre primatul drepturilor copilului, ca re/construcție.

Finalizarea constituirii Punctelor de contact ale Mișcăriii mamelor rrome “Amarre chave – Copiii noștri”, la nivel național

Vineri, 1 Martie 2013 – Finalizarea „incubării” Grupurilor de suport ale Mișcării mamelor rrome “Amarre chave – Copiii noștri” în structura sectorului ONG din România.

Joi, 7 Martie 2013 – Lansarea Campaniei publice a Mișcării mamelor rrome “Amarre chave – Copiii noștri”, în cadrul “Zilei Mamei”

Vineri, 8 Martie 2013 – Finalizarea reuniunilor regionale și intraetnice (gabori, căldărari, spoitori, intelectuali etc.) ale Mișcării mamelor rrome “Amarre chave – Copiii noștri”

Vineri, 29 Martie 2013 – Demararea Caravanei pentru drepturile copilului a Mișcării mamelor rrome “Amarre chave – Copiii noștri”, la nivel județean

Luni, 1 Aprilie 2013 – Copiii și mamele rrome în cadrul Zilei internaționale a copilului

Luni, 8 Aprilie 2013 – Paște fericit celor nefericiți. Acțiuni caritabile.

Miercuri, 1 Mai 2013 – Constituirea „Amarre chave” – Fundație caritabilă pentru întrajutorarea  copiilor și mamelor rrome, sub autoritatea Mișcării mamelor rrome “Amarre chave – Copiii noștri”.

Sâmbătă, 1 Iunie 2013 – Demararea unor acțiuni estivale dedicate copiilor defavorizați

Luni, 1 Iulie 2013 – Finalizarea ghidului „Mama și copilul rrom”

Luni, 5 August 2013 – Comemorarea liturgică a Sfintei Teresa Benedicta, patroană a Europei și a Mișcării mamelor rrome “Amarre Chave – Copiii noștri”

Vineri, 9 August 2013 – Săptămâna de pregatire pentru școală

Luni, 2 Septembrie 2013 – Lansarea Campaniei europene în favoarea copilului rrom

Luni, 16 Septembrie 2013 – Spectacole de binefacere

Joi, 1 Octombrie 2013 – Finalizarea constituirii magazinelor „Charyty”, la nivel național, sub autoritatea Fundației caritabile pentru întrajutorarea  copiilor și mamelor rrome “Amarre chave”

Vineri, 29 Noiembrie 2013 – Consfătuirea națională a Mișcării mamelor rrome „Amarre chave” – Copiii noștri”

Sâmbătă, 30 Noiembrie 2013 – Demararea de acțiuni caritabile în orfelinate

Luni, 2 Decembrie 2013 – Spectacol internațional în favoarea copiilor rromi

Duminică, 15 Decembrie 2013 – Acțiuni caritabile de sărbători

 

 

 

 
 

 

Zbor direct Iași-Londra Heathrow, cu Blue Air, începând din luna mai

Aeroportul Iași și compania Blue Air anunță deschiderea noii rutei directe Iași-Londra, Aeroportul Heathrow, în data de 18 mai 2021. Zborul Iași-Heathow (și retur) va avea trei frecvențe pe săptămână: marți, joi ...
de Laura Romila
 

 
 

AFACERE DE NIŞĂ

Afacerile de success din vestul Europei au intrat şi pe piaţa ieşeană. Doi antreprenori au deschis spălătătorii cu autoservire în care oamenii işi pot curaţ  hainele, păturile şi pilotele.  Ideea a prins repede ia...
de Laura Romila
 

 
 

CASE HOBBIT LA DOBRENI

Afacere de nişă unică în zona Moldovei. O tânără familie din comuna Dobreni, jud. Neamţ  a construit şase căsute hobbit. Locuinţele din lemn şi lut atrag ca un magnet turişti din toată ţara. Vizitatorii spun că...
de Laura Romila
 

 

 

Prima cursă de linie din Iași spre Dublin

Este vorba despre două zboruri pe săptămână (luni și joi) spre capitala Irlandei – Dublin. Noua rută va fi operată începând cu data de 26 aprilie 2021, cu o aeronavă de tip Airbus A-320. Prețurile pentru un segmen...
de Laura Romila
 

 
 

ŞCOALĂ, DE LA CÂRCIUMA DIN SAT, ÎN CONTAINER

Dezastru în şcolile din comuna Sireţel, jud. Iaşi. În urmă cu doi ani, clădirile au intrat în reparaţii, însă firma de construcţii a încasat banii de la primărie, iar apoi a intrat în faliment. În aceste condiţ...
de Laura Romila
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi