O nouă cercetare a identificat dieta care oferă cele mai mari șanse de a avea o greutate sănătoasă, fără efecte secundare nedorite. Experții au concluzionat că o dietă bazată pe carbohidrați sănătoși oferă șanse mai mari de a slăbi în comparație cu dietele cu grăsimi puține sau carbohidrați puțini.
Cei care au participat la studiu și care au urmat o dietă bazată pe un indice glicemic scăzut (dietă similară celei mediteraneene), concentrată pe pește, fructe, legume, nuci și cereale integrale, s-au putut bucura de un nivel mai sănătos al colesterolului și de îmbunătățirea mai multor markeri care indică un risc mai scăzut de a suferi de afecțiuni cardiace și diabet. O astfel de dietă poate include și migdale, orez brun, fasole și grăsimi sănătoase cum ar fi uleiul de măsline.
Cercetarea a fost realizată de către o echipă de experți americani, iar scopul acesteia a fost studierea a trei diete populare pentru a determina care dintre acestea permite scăderea în greutate și menținerea acesteia la un nivel sănătos. Mulți oameni au dificultăți în ceea ce privește pierderea în greutate. Cercetările anterioare indicaseră că scăderea în greutate reduce cantitatea de energie consumată de către organism pe parcursul unei zile, ceea ce facilitează redobândirea kilogramelor în plus. Studiul a fost conceput cu scopul de a identifica și efectul dietelor asupra consumului de energie al organismului, alături de alți indici precum hormonii, nivelul de grăsime din sânge și alți markeri ai sănătății.