Social

septembrie 3, 2013
 

Caravana mobilă „O șansă pentru viață” a ajuns la Iași

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , , , ,

Caravana mobilă „O șansă pentru viață” a ajuns marți, 3 septembrie, în Iași. Între orele 8.00 – 12.00, la Centrul de Transfuzii Sanguine Iași, cetățenii sunt așteptați să doneze sânge fără a fi recompensați cu bonuri de masă. Caravana a început pe 3 septembrie și se va derula în 18 orașe din România: Arad, Brăila, Brașov, București, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești, Sibiu, Slatina, Târgoviște,Timișoara, Târgu Mureș.

Această caravană face parte din campania de promovare a donării benevole lansată în cadrul programul „O șansă pentru viață”, în iunie 2013. Ea vizeaza în principal publicul altruist și tinerii din întreaga țară dispuși să contribuie la salvarea de vieți omenești fără a primi recompense materiale (bonuri de masă).

„Foarte mulți oameni sunt conștienți de faptul că zilnic, mii de pacienți au nevoie de transfuzii de sânge sau de preparate sangvine, pentru a supraviețui. Din păcate, prea puțini reușesc să facă pasul următor, să meargă la centrele de transfuzii sanguine județene și să doneze sânge. În acestă toamnă ne propunem să-i mobilizăm, să-i aducem în caravana noastră mobiă și să le oferim șansa de a salva vieți”, a declarat Anca Ștefan, președintele Asociației React.

Prima caravană mobila din cadrul acestei etape a avut loc în luna iulie și s-a derulat în 11 orase. În cadrul celor 17 sesiuni de donare mobilă organizate, mai mult de 400 de persoane și-au exprimat dorința de dona sânge fără a obține bonuri de masă. 291 dintre acesția au donat câte 450 ml de sânge, restul fiind respinși din motive medicale sau din rațiuni legate de siguranța donatorului.

Persoanele care doresc să doneze trebuie să îndeplineascp următoarele condiții: vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani; greutate între 50-100 kg femeile și 60-100 kg bărbații; să nu fi suferit în ultimele luni intervenții stomatologice și chirurgicale și să nu aibă/să nu fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malaria, epilepsie, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 4 dioptrii; femeile nu trebuie să fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală etc.

Înainte de donare se recomandă consumarea unei căni cu ceai sau cafea, un mic dejun puțin consistent (legume, fructe, dar fără multe proteine și grăsimi). Nu se fumează înainte și după donare cu o oră.

În urma donării, sângele donatorului este împrospătat, imunitatea organismului crește, riscurile de paralizie și de accident vascular se reduc cu aproximativ 30%.

Programul de donare de sânge „O șansă pentru viață” derulat de Asociația React și Vodafone România a fost lansat în mai 2008 cu scopul de a îmbunătăți sistemul transfuzional românesc. Până în prezent, în cadrul programului au fost recoltați mai mult de 50.000 de litri de sânge care au salvat peste 150.000 de vieți omenești. De asemenea, în anul 2010, Vodafone România a donat Centrului de Transfuzii București o autosanitară complet echipată, iar în 2012 a fost renovat parterul Centrului de Transfuzii București. Investiția totală în programul „O șansă pentru viață” este de peste  300.000 de Euro.

 

 
 

 

50 lei să-ţi trimiţi copilul la grădiniţă

Caravana de vară „Fiecare Copil în Grădiniță” a ajuns săptămâna aceasta la Iaşi, județul cu peste 5.700 de beneficiari estimați. Proiectul urmărește informarea părinților cu privire la Legea nr. 248/2015 și ...
de
 

 
 

Număr record de donatori de sânge la Iaşi

Un număr impresionant de ieşeni s-au prezentat luna aceasta la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Iaşi pentru a dona sânge. Fluxul mare de donatori a rezultat în urma mobilizării populaţiei din capitala Moldovei...
de
 

 
 

Primarul Iaşului a donat sânge

Primarul Municipiului Iaşi a donat sânge pentru răniţii Capitalei. Un răspuns pozitiv la campania de donare de sânge au avut şi soliştii de la Opera Naţională Română Iaşi, împreună cu managerul instituţiei, Beat...
de
 

 

 

Poliţiştii au donat sânge pentru victimele Capitalei

Oamenii legii s-au alăturat sutelor de ieşeni care au răspuns campaniei de donare de sânge destinată victimelor rezultate din incendiul produs la Clubul Colectiv, din Bucureşti. Joi, 5 octombrie, circa 30 de poliţişti d...
de
 

 
 

Fluxul donatorilor monitorizat de municipalitate

Campania de donare de sânge de la Iaşi, destinată victimelor din capitală, nu a decurs fără probleme, din păcate. La începutul acestei săptămâni, donatorii prezenţi în număr foarte mare la Centrul Regional de Tran...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi