Afecţiunile gastrice bagă din ce în ce mai mulţi ieşeni în spital. Excesul de grăsimi, deshidratarea şi mesele neregulate sunt principalele motive pentru care zeci de persoane sunt internate la Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi.
Gastroenterocolitele şi toxiinfecţiile alimentare sunt principalele afecţiuni cu care se prezintă zeci de ieseni la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului „Sf. Spiridon” în ciuda faptului că medicii recomandă o alimentaţie bazată pe fructe, legume şi multă apă.
„Ne-am aşteptat ca în această perioadă numărul de pacienţi cu afecţiuni gastroenterologice intestinale şi de această patologie să fie scăzut pentru că perioadele de acutizare sunt perioadele mai reci, când există un consum crescut de alcool şi un consum crescut de alimente care conţin grăsimi”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu, şef SMURD.
Majoritatea bolilor gastrice sunt de natură infecţioasă, astfel medicii recomandă consultul de specialitate de la primele simptome pentru a nu-i contagia pe cei din jur.
„Ca motive suplimentare de adresare sunt toxiinfecţiile alimentare cauzate practic de aceste alimente nepreparate termic şi insuficient. Acestea se manifestă prin apariţia de febră la senzaţia de sindrom dureros abdominal, de scaune diareice, cu sau fără sânge, în unele cazuri”, a spus dr. Ştefan Chirac, medic specialist gastroenterolog Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie.
În plus, se recomandă păstrarea alimentelor la frigider, la o temperatură constantă cu respectarea termenelor de valabilitate a produselor.
Reporter Ruxandra Caşu