Timp de două zile, între 30 şi 31 martie 2013, Iaşul găzduieşte cea de-a treia ediţie a Cupei Moldovei în Gastronomie, un concurs internaţional de gătit în aer liber la care participă reprezentanţi din 10 ţări, printre care Serbia, Afganistan, Malta, Finlanda, Suedia, Italia. Concursul este organizat pe două grupe, profesionişti şi amatori, jurizate de o comisie internaţională.
Astăzi, la ora 11.00, atmosfera era destul de relaxată, piaţa aprope goală, deşi concursul de gătit era în desfăşurare, corturile amenajate, ceaunele, grătarele pregătite. Mai multe feluri de carne, gata să fie servite, doar în „bucătăria” din faţa Hotelului Traian. Vremea înnourată, picurii de ploaie răzleţi, vântul şi frigul au adus se pare puţină lume în Piaţa Unirii.
Atrag atenţia dulciurile în toate culorile şi de toate felurile. Venit din Bacău, Matei Ionuţ, administratorul unei firme de produse siciliene, un brand recunoscut în toată Europa, prezent numai în târguri şi expoziţii, a declarat reporterului nostru, Alin Mureşanu: „Avem nişte dulciuri specific siciliene, pe bază de migdale în loc de cocă, nu se foloseşte aluatul în ele şi pe lângă această pastă de migdale intervine un alt sâmbure de fistic, de alune, alte siropuri de lămâie… Apoi, avem marţipanul care are la bază sâmburele de migdale, avem jeleuri pe bază de sirop natural, nuga. Sunt făcute după o reţetă artizanală, în care producătorul îşi păstrează reţeta şi o vinde în târguri şi expoziţii.” El a venit la târg numai ca expozant şi se află pentru a doua oară la Iaşi.
Nu doar dulciurile vin din Italia. Sunt cu ele brânzeturile, salamurile şi măslinele, specifice bucătăriei mediteraneene. De asemenea, este anunţată pe parcursul târgului o reprezentaţie cu pizza proaspăt ieşită din cuptor, făcută de bucătari italieni. „Sunt de la firma L’italiano din Braşov, oraşul Codlea şi avem aici produse italieneşti, începând de la prosciuto, salamuri crude şi picante, de mistreţ până la ulei de masline presat la rece”, a spus un alt expozant prezent la campionatul de gătit în aer liber pentru prima oară.
După mai multe căutări, am găsit şi un bucătar care urma să participe la concursul propriu-zis de gătit, foarte încrezător în calităţile sale gastronomice. „Mă reprezint pe mine însumi. Particip la secţiunea Suedeză, individual. Vin în fiecare an la Iaşi şi nu numai la manifestarea aceasta superbă. O să concurez, astăzi am pui, mâine peşte şi sigur va ieşi ceva bun”, a declarat Tibor, cetăţean suedez, născut însă la Cluj.
O primă secţiune de gătit, încheiată la ora 12.00, cu o tocăniţă de cerb şi piure, era admirată de circa 20 de oameni, care aşteptau să deguste şi ei din „operele” culinare ale bucătarilor înscrişi în concurs. „Acest eveniment este binevenit, ne bucuram de el, în schimb, preţurile sunt cam piperate… Dar şi osteneala lor trebuie plătită. „, ne-a spus o doamnă, în trecere prin târg.
Pe lângă degustările care se fac la finalul secţiunilor de concurs, după ce juriul şi-a făcut treaba, oamenii vor mai primi o supă de pui în această după-amiază şi mâine un alt fel de mâncare, gratis.
Autori: Alin Mureşanu şi Nicoleta Dabija
Galerie foto Info Apollonia