Social

septembrie 10, 2013
 

400 de specialiști agronomi se întâlnesc la Forumul Agricol de la Iași

În zilele de 26 și 27 septembrie se va desfășura cea de-a treia ediție a Formului Agricol la Iași. Forumul Agricol va avea loc la Centrul de Conferințe Providența, simultan cu Târgul pentru Fermieri și Industrie Alimentară Agralim. La eveniment vor fi prezenți 400 de specialiști din domeniul agricol,fermieri cu exploatații agricole, proprietari de ferme, operatori de agricultură ecologică, beneficiari ai fondurilor europene, ingineri agronomi, ingineri zootehniști, procesatori, retaileri, tehnologi, directori și reprezentanți ai Direcțiilor pentru Agricultură și Dezvoltare Regională, Camerelor Agricole, Agențiilor pentru Plăți și Intervenție în Agricultură, primăriilor, consiliilor locale și județene din Regiunea de Nord-Est, reprezentanți ai asociațiilor de profil, ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și unităților centralizate,  ai Grupurilor de Acțiune Locală, cadre didactice și reprezentanți ai mass-mediei de specialitate.

Până în prezent și-au confirmat prezența opt speakeri: Desislava Parusheva, office Manager BioTrend Plus, Bogdan Chirvăsuță, Farm Manager Associate’s degree, Organic Agriculture, Nicolae Hristea, directorul executiv al Asociației Profesională AgroBio TechRom, Avram Fitiu, secretarul general al Federației Naționale de Agricultură Ecologică, Miroslav Vrabilik, președintele Czech Beef Cattle Association, Martin Andersson, Head of Department Danish Pig Research Centre, Ionuț Lupu, directorul executiv al Asociației Crescătorilor de Vaci, Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de bovine pentru carne din România și Alexandra Tudor Stanca, directorul executiv al Asociației Producătorilor de carne de porc din România. Din Iași  vor fi prezenți Eugen Ticau, Director OJDRP Iași,  conf.dr. Stejărel Brezuleanu, Directorul Departamentului de Agronomie, USAMV Iași, și Cristian Adomniței, președintele Consiliului Județean Iași.

În cadrul Forumului vor avea loc patru conferințe de specialitate în domeniile agricultură, agricultură ecologică, zootehnie și industrie alimentară. Conferințele vor fi structurate pe două paliere: prezentări de specialitate susținute de speakeri din România și din străinătate și prezentări susținute de companii care activează în sectorul agriculturii. Organizatorii se așteaptă să participe între 75 și 100 de persoane.

Conferințe pe tema fondurilor europene nerambursabile

Joi, 26 septembrie, de la ora 13.00, se va susține o sesiune interactivă pe tema „Dezvoltarea comunităților rurale prin investiții realizate cu fonduri europene nerambursabile atrase prin GAL-uri”, unde vor fi prezenți 100 de reprezentanți ai GAL-urilor și Primăriilor din Regiunea de Nord-Est.

Vor avea loc opt prezentări despre proiectele de succes care au primit finanțare europeană, susținute de grupuri de acțiune din Sibiu, Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui, iar președintele „Servicii de consultanță pentru GAL-uri”, Radu Aurel, va face o prezentare la organizația non-guvernamentală Centrium. La final, Structural Consulting va prezenta „Întărirea capacității locale și regionale de absorbție a fondurilor europene”.

De la ora 16.00 va avea loc Conferința plenară „Politici de susținere în sectorul agricol. Perspective pentru dezvoltare în regiunea de Nord-Est” care va avea ca auditoriu 250 de fermieri și reprezentanți ai autorităților publice și subordonate MADR și reprezentanți mass-media.

Cristian Adomniței  va susține un discurs cu privire la perspectivele pentru dezvoltarea sectorului agricol din Regiunea de Nord-Est: măsuri de acțiune la nivel local, regional și central.

Vineri, 27 septembrie, începând cu ora 10.00, vor avea loc trei conferințe de specialitate „Agricultura în contextul european actual. Modele de bună practică”, „De la agricultură convențională la agricultura ecologică” și „Dezvoltarea fermelor zootehnice din România”, la care vor participa 100 de fermieri cu exploatații agricole de peste 100ha din regiunea Nort- Est.

Forumul Agricol oferă o viziune completă și complexă asupra situației agriculturii din Regiunea de Nord-Est și se constituie într-o platformă de interacțiune și dialog, oferind soluții, răspunsuri, exemple de succes și modele europene la întrebările, problemele și nevoile semnalate de fermieri, procesatori, specialiști în domeniu.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

 
 

 

Conferințele Universității de Artă – Alexa Visarion – 8-11 decembrie

Facultatea de Teatru a Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi organizează în cadrul Conferinţelor Universităţii o serie de întâlniri cu regizorul şi profesorul ALEXA VISARION, ce se vor desfăşur...
de
 

 
 

Gala Excelenței în Educație

În perioada 19-20 noiembrie, va avea loc cea de-a doua ediție a Galei Excelenței în educație. Gala Excelenței în Educație este dedicată recunoașterii publice a performanței elevilor și a profesorilor cu rezultate de...
de
 

 
 

„Curcubeul schimbării”, un proiect pentru preșcolari

Joi, 14 noiembrie, a avut loc lansarea proiectului educațional național „Curcubeul schimbării”. Proiectul de promovare a educației pentru schimbare la preșcolari se desfășoară în județul Iași începând din luna ...
de
 

 

 

Absenteismul școlar este ridicat în liceele tehnologice ieșene

Joi, 14 noiembrie, reprezentanții Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași au prezentat situația școlară din acest an, particularizând asupra absenteismului în școli. „Continuăm monitorizarea absențelor și compar...
de
 

 
 

Deținuții, actori într-o nouă piesă de teatru

Vineri, 15 noiembrie, de la ora 12.00, la Casa Municipală de Cultură „Mihai Ursachi” din Iaşi va avea loc premiera piesei de teatru „Teatru Altfel”, susținută de persoanele private de libertate din cadrul Penite...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi