Mediu

iulie 2, 2014
 

O planetă pitică ar putea aduce dovezi în favoarea unui nou model al Universului (studiu)

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , ,

O planetă pitică, UX25, ar putea fi prima dovadă în favoarea unui nou model al Universului, care pune sub semnul întrebării existența materiei și energiei întunecate și care include antigravitația între celelalte forțe ale naturii, transmite marți ziarul spaniol ABC, conform unei lucrări apărute în baza de date referitoare la cele mai noi descoperiri științifice arXiv.

Noua teorie cosmologică nu mai apelează la unele concepte la modă precum cele de ‘materie întunecată’ sau ‘inflație cosmică’, au explicat Alberto Vecchiato și Mario Gai, de la Observatorul de Astrofizică din Torino.

Valabilitatea acestui model poate fi probată de mișcarea pe care o efectuează micuța planetă și satelitul acesteia pe o orbită îndepărtată, dincolo de Neptun, spre marginea sistemului solar.

În 1915, teoria relativității a lui Einstein a dobândit greutate în urma descoperirii unei devieri a orbitei planetei Mercur care nu se explica prin teoria lui Newton. După un secol de la acea dată, cei doi cercetători italieni au calculat că UX25 și satelitul său, care se învârt în jurul Soarelui, și sunt localizate în centura Kuiper, ar putea servi drept ‘laborator natural’ în care să se testeze noul și ambițiosul model dezvoltat de fizicianul Dragan Hajdukovic la CERN.

Conform acestuia, spațiul gol (numit și ‘vid cuantic’) nu este un vid absolut, ci, dimpotrivă, este format din ‘particule virtuale’ de materie și antimaterie care ‘pendulează’ în interiorul și în afara existenței. Ipoteza lui Hajdukovic este că aceste particule au încărcătură gravitațională opusă, într-o manieră similară încărcăturii electrice pozitive și negative.

Omul de știință estimează că, în prezența unui câmp gravitațional, particulele virtuale ale vidului cuantic generează un al doilea câmp gravitațional, cu efect amplificator. Rezultatul final al procesului ar fi acela că galaxiile și alte obiecte din Univers ar avea câmpuri gravitaționale mai mari decât cele rezultate din însumarea masei corpurilor cerești cale le compun.

Această diferență este explicată acum de astronomi prin existența unei ipotetice și misterioase substanțe invizibile pentru noi, pe care au numit-o ‘materie întunecată’. Dar această supoziție nu este necesară pentru explicarea modelului lui Hajdukovic, care nu se folosește nici de conceptul de ‘energie întunecată’, forța enigmatică prin care specialiștii încearcă să explice extinderea accelerată a Universului.

Conform noului model, dacă particulele virtuale au încărcătură gravitațională, atunci însuși spațiu-timpul poate exercita un tip de presiune care duce la respingerea dintre obiecte.

Dovezile care să ateste teoria Hajdukovic ar presupune un schimb radical pentru viitorul fizicii, susțin specialiștii.

 

Sursa: Agerpres

 
 

 

Terminal nou la Aeroportul Iaşi

În urmă cu câteva zile, conducerea Aeroportului Internaţional Iaşi a anunţat inaugurarea noului terminal pentru pasageri. La evenimentul ce va avea loc sâmbătă, sunt invitate oficialităţi locale, dar şi de la Bucure...
de
 

 
 

Ieşenii au căldură în calorifere

Din cauza temperaturilor scăzute din ultima perioadă, ieşenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare au de sâmbătă căldură în calorifere. Cu toate acestea, nu toţii locatarii vor să beneficieze încă de a...
de
 

 
 

Mii de pelerini, prin ploaie, pe Calea Sfinţilor

Au îndurat vântul rece şi ploaia, arătând că vremea rea nu poate sta în calea credinţei lor. Mii de credincioşi au luat parte duminică seară la procesiunea Calea Sfinţilor, în care moaştele Sfintei Cuvioase Parasc...
de
 

 

 

Întâlnire cu poeta Ruxandra Cesereanu la Bistrot de Venise

Sâmbătă, 17 octombrie a.c., începând cu ora 16:00, selectul local veneţian Bistrot de Venise(Calle dei Fabbri, San Marco 4685, Veneţia) găzduieşte întâlnirea cu poeta Ruxandra Cesereanu şi cu traducătorul Giovanni ...
de
 

 
 

Angus Deaton a câștigat Premiul Nobel pentru Economie

Premiul Nobel pentru Economie pe anul 2015 a fost atribuit profesorului Angus Deaton, pentru analiza sa asupra consumului, sărăciei și bunăstării, a anunțat luni, la Stockholm, Comitetul Nobel. Născut în Edinburgh (Sco...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi