Mediu

octombrie 10, 2013
 

Comitetul de Monitorizare pentru Programul Operațional Sectorial „Mediu”, reunit la Iași

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , , , ,

Joi, 10 octombrie, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a participat la cea de-a XIII-a reuniune a comitetului de Monitorizare pentru Programul Operațional Sectorial „Mediu” (POS Mediu) privind stadiul programului pe toate cele șase axe și pregătirea următoarei perioade de programare a măsurilor aferente pentru faza actuală și pentru programarea din perioada 2014-2020, organizată la Iași. Cu acest prilej, ministrul a discutat despre cele 15 proiecte implementate de Apa Vital, co-finanțate din fondul de coeziune, prin Programul operațional Sectorial „Mediu”. Alături de ministrul Mediului au mai fost prezenți Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, Benoit Adler, reprezentantul DG Regio și responsabil pe POS Mediu pentru România, și Ciprian Ghioc, directorul general al Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

„Măsurile pe care le-am luat au condus la eficientizarea și creșterea ritmului de absorbție a fondurilor europene în România pe toate programele operaționale, în ceea ce privește Programul Operațional Sectorial «Mediu». Am restructrurat atât din punct de vedere organizatoric, cât și ca măsuri, tot ceea ce înseamnă activități de management, astfel încât să reducem timpul de procesare a unei declarații de cheltuieli de la 250 de zile la 45 de zile. Astăzi sunt în măsură să vă spun că dacă în mai 2012 era o rată de absorbție de 197 milioane de euro în România,  săptămâna aceasta am atins un miliard de euro, bani aduși în România, cu toate că programul operațional sectorial Mediu a avut plățile oprite temporar ca urmare a neregulilor constatate de către Comisie până în octombrie 2011”, a declarat Rovana Plumb.

Ministrul Mediului a discutat despre măsurile care vor trebui luate la nivel guvernamental pentru a putea sprijini finanțările pentru programul Operațional Secotorial „Mediu”, subliniind faptul că trebuie să existe o monitorizare clară asupra implementării proiectului, dar și faptul că trebuie luate măsuri în ceea ce privește creșterea ritmului de lucru la nivelul autorităților locale la cele două axe, axa infrastructurii de apă și canal și axa managementului integrat al deșeurilor. „Dacă pentru axa 1 principalele probleme sunt cele ale nevoii de a se lucra într-un ritm mai accelerat de către toți constructorii care s-au angajat în a-și desfășura activitatea cu finanțare europeană, pentru axa 2 avem nevoie de o mobilizare mai mare în ceea ce privește creșterea gradului de contractare pentru implementarea la nivelul fiecărui județ a planului de management integrat al deșeurilor”.

98% din finanțarea europeană alocată pentru proiectele operaționale a fost blocată

Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, a prezentat evoluția României în ceea ce privește fondurile europene, țară care a primit cea mai mare sumă într-un singur an, 2.5 miliarde de euro, particularizând cu problema facturilor care vin de la constructori.

„Anul acesta s-au făcut eforturi esențiale în ceea ce privește programul, astfel plățile efectuate de către beneficiar a fost de aproximativ 460 de milioane de euro, ceea ce înseamnă o creștere de peste 35%. Problema facturilor care vin de la constructori este un fenomen foarte ciudat. Numai în 2013 statul a alocat peste șapte miliarde lei pentru a se asigura plățile la zi. Din păcate facturile de la nivel de contract nu vin către administrația centrală pentru a fi decontate”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul fondurilor Europene.

Un alt punct important adus în discuție de ministrul Fondurilor Europene a fost acela că ultimul program operațional de competivitate adresat mediului privat a fost deblocat de Comisia Europeană. „Este un sumar foarte bun pentru cerințele pe care comisia le-a impus României pentru a se debloca aceste proiecte operaționale, faptul că deficiențele din anii trecuți au fost deblocate. Sectorul privat primește un semn foarte bun. Banii vor intra în România în următoarele zile. România a avut cinci din șapte programe blocate, 98% din finanțarea alocată a fost blocată, o situație grea în toți acești ani”.

Comisia Europeană a prezentat faptul că România se află pe prima poziție, în comparație cu celelalte state beneficiare de fonduri europene, în ceea ce privește creșterea la nivel de plăți către statul membru, cu o creștere de 75% față de 2008-2012, fiind urmată de Italia.

Ministrul a mai adus în discuție un plan de viitor pe care dorește să îl pună în practică, și anume cel de a simplifica cât mai mult sistemul pentru ca fiecare pas să poată fi aplicat cu mai multă ușurință în anul următor, precum și o reducere a termenilor de implementare a proiectelor, pentru a reduce „acești timpi morți care nu vor putea fi folosiți în proiect”.

„Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi canalizare în judeţul Iaşi” este proiectul prin care cea mai mare parte a locuitorilor judeţului Iaşi va beneficia de apă şi canalizare la standarde europene. Acesta cuprinde 15 contracte de lucrări, se derulează pe o perioadă de 41 de luni, începând cu anul 2011 şi are o valoare de aproximativ 590.490.000 lei, fără TVA. Proiectul este co-finanţat din Fondul de Coeziune, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu şi are ca obiectiv general îmbunătăţirea infrastructurii de apă şi canalizare în judeţul Iaşi.

Primul contract de lucrări finalizat cu succes, în bugetul iniţial şi cu o lună înainte de data stabilită în contract, este „Modernizarea sistemului de alimentare cu apă din oraşul Iaşi (aducţiuni)”. Cel de-al doilea contract finalizat este „Modernizarea sistemului de alimentare cu apă în oraşul Iaşi (Bazine Şorogari)”. Cel de-al treilea contract finalizat este  „Modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în Holboca”.

Datorită implementării celor trei contracte de lucrări, populaţia beneficiază de apă mai bună, pierderile din reţea au fost reduse prin montarea magistralelor de aducţiune noi. Au fost puse la dispoziție servicii de furnizare mai bune pentru locuitorii municipiului Iaşi prin creşterea securităţii furnizării apei și reducerea perioadelor de întrerupere, iar populaţia din Holboca beneficiază de o reţea nouă de distribuţie a apei, de un rezervor nou şi de un sistem de canalizare la standarde europene, crescând astfel calitatea vieţii în cadrul comunităţii.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA





 
 

 

Moldova, rămasă în urmă

Accesarea fondurilor europene este din ce în ce mai rară în regiunea Moldovei. Sau cel puţin asta o arată cifrele. Chiar dacă prin ele s-ar putea pune bazele unei noi infrastructuri în mai toate judeţele, atragerea fond...
de
 

 
 

Agricultorii au nevoie de irigaţii, la vreme de secetă

Prefectul Marian GRIGORAȘ a propus înființarea de Organizații de Utilizatori de Apă pentru Irigații pe raza mai multor comune din județul Iași, pentru accesarea cât mai rapidă a fondurilor nerambursabile alocate de la...
de
 

 
 

Botezul Domnului, în sufletele ieșenilor

În fiecare an, pe 6 ianuarie, curtea Mitropoliei Iași, forfotește de suflete de credincioși, care se adună de la primele ore ale dimineții pentru a participa la slujba de sfințire a apei. Înarmați cu multă răbdare ș...
de
 

 

 

Încă trei proiecte europene finalizate

Trei proiecte cu finanțare europeană au fost finalizare de municipalitate. Este vorba despre „Sistemul de management al traficului”, „Reabilitarea zonei Lăpușneanu – Piața Unirii” și „Consolidarea și restaura...
de
 

 
 

Percheziţii la Consiliul Judeţean Iaşi

Fraudă cu fonduri europene. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au descins în mai multe amplasamente din Iaşi şi Bucureşti. Percheziţiile din Capitala Moldovei s-au derulat atât la sediul Consiliului Judeţean...
de
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi