Educatie

septembrie 26, 2013
 

Uniunea Armenilor din România a sărbătorit 20 de ani de la obținerea independenței

Miercuri, 25 septembrie, în Sala Cavalerilor a Universității Apollonia din Iași, Uniunea Armenilor din România – filiala Iași a celebrat 22 de ani de la obținerea independeței Armeniei. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Uniunii Armenilor din România – filiala Iași, reprezentanți ai Universității Apollonia din Iași, studenți și profesori, alături de cei zece studenți armeni care au venit în Iași să studieze timp de șase sau opt luni. Recent, Uniunea Armenilor a pus bazele unui parteneriat cultural cu Universitatea Apollonia din Iași.

„Cuvântul internaționalizare stă pe buzele tuturor. Ne-am gândit că ar fi foarte bine ca pe lângă aceste cunoștințe de specialitate în domeniul Medicinei Dentare, să lărgim sfera de activități și în domeniul a ceea ce înseamnă cultură. De aceea ne-am orientat atenția spre minoritățile culturale din Iași, din județ și din județele alăturate, ca să concepem un program de activități interesante care să antreneze toate categoriile ce participă la aceste activități. Cred că ar fi foarte bine ca studenții să se cunoască între ei și să facem și o activitate legată de tradițiile românești, pentru că în orașul nostru există acest centru de promovare și conservare a tradițiilor culturale românești și am face un tot unitar foarte frumos”, a declarat prof. Angelica Ardeleanu, coordonator al activităților culturale, de la Universitatea Apollonia.

În cadrul evenimentului s-a făcut o prezentare succintă a istoriei Armenilor, fiind una din cele mai vechi minorități din Iași, alături de comunitatea evreiască, și s-a discutat despre sărbătorile importante din cultura armeană.

Studenții armeni au venit în România prin intermediul burselor Erasmus Mundus, cu o bursă de studii care se va desfășura pe o perioada de șase sau opt luni. Majoritatea din ei consideră România un loc pe care-l pot numi „acasă” datorită existenței acestei comunități armene din Iași, reprezentând și principalul motiv pentru care au ales România.

„Sunt student Erasmus Mundus  și studiez mediera confilictului în educație. Am ales să vin în România pentru că am auzit multe lucruri frumoase despre țară și despre Iași. Am știut că mulți armeni locuiesc aici în România. Am considerat că va fi o mare experiență pentru mine. Voi  sta în România șase  luni”, a declarat  Rasha, student la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

„Studiez Administrarea Afacerilor, sunt din Armenia și am ales să vin aici pentru că România este o țară foarte frumoasă și am fost interesată de această țară. Cred că va fi foarte interesantă șederea mea aici” , a declarat Nara, studentă.

„Este foarte important pentru mine să studiez aici în limba engleză, pentru că îmi  pot dezvolta abilitățile de limbă străină. Am ales în primul rând România pentru că trăiesc armenieni aici. Îmi place universitatea și sunt bucuroasă să mă aflu aici” , a declarat Maria Gregorian, studentă.

Prof. Doina Calistru de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași s-a implicat în acest proiect pentru a ajuta comunitatea armeană aflată în minoritate să creeze legături cu românii, dar și să organizeze pe viitor mai multe activități cu celelalte comunități minoritare, precum cea grecească și evreiască. Prin aceste proiecte, prof. Doina Calistru dorește ca elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu” să poate avea parte de activități specifice altei culturi și să învețe cât mai multe despre minoritățile culturale care se află în județul Iași. „Începând de anul trecut am inițiat un parteneriat cu Uniunea Armenilor din Iași. Parteneriatul a avut rezultate remarcabile, în sensul că am cooptat elevii colegiului nostru pentru a participa la activități deosebite. În luna mai au participat la o activitate despre genocidul armean. De asemenea, am conferențiat pe tema genocidului armean”.

Daria Tănăsucă, reprezentant al programelor culturale și de comunicare a Uniunii Armenilor Iași, precizează că Uniunea este compusă în mare parte din familii mixte. Toate proiectele pe care le desfășoară și le vor desfășura în viitor alături de Universitatea Apollonia se vor organiza sub deviza „Împreună va ieși mai bine”, reprezentând „cheia către succesul conviețuirii perfecte pentru societate. Sunt veniți 10 studenți din Armenia, câțiva sunt din capitala statului și vor sta aici între șase și opt luni”.

Pe 21 septemprie s-au împlinit 22 de ani de când Armenia a devenit independentă, iar pentru a celebra acest lucru, Uniunea Armenilor din România – filiala Iași a organizat  acestă conferință. Tot în decursul zilei de ieri, s-a organizat la Muzeul Literaturii Române o expoziție de fotografii dedicată acestei zile, „La drum prin Armenia”, semnată de Mcrtici Baghdasarian, Hrant și Bianca Scarlat. Expoziția a mai cuprins și obiecte însemnate cu celebrarea Zilei Independeței Armeniei.

„Noi încercăm în fiecare an să organizăm un eveniment pentru a sărbători acest lucru. Mai sunt 12 familii pure armenești, dar ele îmbătrânesc” , a mai precizat  prof. univ. Agop Maricel, președintele Uniunii Armenilor din România – filiala Iași.

Uniunea Armenilor din România filiala Iași alături de Universitatea Apollonia doresc să realizeze un forum intercultural și o școală de vară a tinerilor armeni.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA





 
 

 

O nouă expoziţie de pictură în Iaşi

Orice iubitor de artă poate vizita până pe 31 august,  Expoziţia de pictură ,,EmiNeTo” din cadrul Galeriei de Artă Grand Hotel Traian. Autorul operelor de artă este Sabo-Bucur Marius Nicolae, absolvent  al Liceului d...
de
 

 
 

Conferinţă internaţională la UTI

Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului din cadrul Universităţii Tehnice ,,Gheorghe Asachi” din Iaşi va organiza toamna aceasta , în intervalul 9-11 noiembrie o conferinţă internaţională în domeniul ...
de
 

 
 

O nouă inițiativă de promovare a excelenței

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași împreună cu Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca vor demara un nou proiect comun de promovare a excelenței în cercetare. Este vorba de o conferință cu partici...
de
 

 

 

Celebrarea spiritului naţional

Anul trecut, evenimentele dedicate zilei naţionale la Iaşi au înregistrat un record de audienţă, de peste 10.000 de persoane. Nici anul acesta, Iaşul nu se va lăsa mai prejos, după cum a declarat primarul Mihai Chirica....
de
 

 
 

Festivalul „Teodorenii”, la a doua ediţie

Concurs de traduceri şi creaţii literare, expoziţii, spectacole de teatru, degustări de vin şi dezbateri pe diferite teme, toate acestea şi nu numai îi vor aştepta pe ieşeni la Festivalul „Teodorenii”. Aflat la a d...
de
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi