Educatie

ianuarie 22, 2014
 

Sindicatele nu sunt de acord cu introducerea unui cod de etică pentru profesori

Mai multe articole de »
Postat de:

Peste 7.500 de membri de sindicat din Iaşi nu sunt de acord cu introducerea unui cod de etică personalului didactic, ei susţinând că eventualele abateri disciplinare pot fi sancţionate în conformitate cu Legea Educaţiei Naţionale şi Codul Muncii.

Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, în numele a peste 7.500 de membri de sindicat, îşi exprimă dezacordul faţă de „tentativa Ministerului Educaţiei Naţionale de a impune un cod de etică personalului didactic”, se arată într-un comunicat de presă.

Reprezentanţii uniunii precizează că eventualele abateri disciplinare pot fi sancţionate în conformitate cu Legea Educaţiei Naţionale (Legea 1/2011), Codul Muncii, dar şi cu alte acte normative, la care se mai poate adăuga Codul civil şi penal.

„Încercările ministerului de a impune acest act normativ prin dezbateri la nivelul unităţilor şcolare amintesc de propaganda din anii 1950, şi mai recent, de dezbaterile din unităţile şcolare în anii 2010-2011, care vizau acceptarea de către cadrele didactice a Legii Educaţiei Naţionale (Legea Funeriu)”, mai susţine USLIP.

Sindicaliştii solicită, în schimb, adoptarea unor acte normative care să aibă în vedere comportamentul inadecvat al elevilor sau al părinţilor, „fără a generaliza”, deorece, zilnic, „cadrele didactice sunt jignite, agresate verbal şi uneori fizic, fără ca autorităţile statului să ia atitudine în acest sens”.
„Cerem Guvernului României şi partidelor care compun alianţa USL să conştientizeze problemele grave ale educaţiei româneşti, care, din păcate, nu pot fi rezolvate prin coduri de etică, ci prin măsuri energice de finanţare a domeniului proclamat în toate campaniile electorale, ca prioritate naţională”, se mai arată în comunicat.

Proiectul unui cod etic în educaţie interzice profesorilor orice formă de limbaj cu caracter obscen, vulgar sau aluziv, precum şi exploatarea elevilor şi primirea de bani şi cadouri pentru examene, înscrierea la olimpiade ori alte favoruri.

Codul de etică al cadrelor didactice a fost (re)adus în actualitate odată cu scandalul colectării fondului clasei, izbucnit în urma mediatizării unor imagini în care învăţătoarea Dana Blându de la Şcoala 10 din Capitală le cerea părinţilor bani pentru cadouri de Crăciun.

(Sursa: Mediafax





 
 

 

Zbor direct Iași-Londra Heathrow, cu Blue Air, începând din luna mai

Aeroportul Iași și compania Blue Air anunță deschiderea noii rutei directe Iași-Londra, Aeroportul Heathrow, în data de 18 mai 2021. Zborul Iași-Heathow (și retur) va avea trei frecvențe pe săptămână: marți, joi �...
de Laura Romila
 

 
 

177 DE CAZURI NOI DE CORONAVIRUS IN JUD. IASI

Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până astăzi, 21 martie 2021, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 36703 cazuri cu persoane infectate cu Covid-19 (cu 177 de cazuri în plu...
de Laura Romila
 

 
 

AFACERE DE NIŞĂ

Afacerile de success din vestul Europei au intrat şi pe piaţa ieşeană. Doi antreprenori au deschis spălătătorii cu autoservire în care oamenii işi pot curaţ  hainele, păturile şi pilotele.  Ideea a prins repede ia...
de Laura Romila
 

 

 

CASE HOBBIT LA DOBRENI

Afacere de nişă unică în zona Moldovei. O tânără familie din comuna Dobreni, jud. Neamţ  a construit şase căsute hobbit. Locuinţele din lemn şi lut atrag ca un magnet turişti din toată ţara. Vizitatorii spun că...
de Laura Romila
 

 
 

Prima cursă de linie din Iași spre Dublin

Este vorba despre două zboruri pe săptămână (luni și joi) spre capitala Irlandei – Dublin. Noua rută va fi operată începând cu data de 26 aprilie 2021, cu o aeronavă de tip Airbus A-320. Prețurile pentru un segmen...
de Laura Romila
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi