Educatie

ianuarie 22, 2014
 

Sindicatele nu sunt de acord cu introducerea unui cod de etică pentru profesori

Mai multe articole de »
Postat de:

Peste 7.500 de membri de sindicat din Iaşi nu sunt de acord cu introducerea unui cod de etică personalului didactic, ei susţinând că eventualele abateri disciplinare pot fi sancţionate în conformitate cu Legea Educaţiei Naţionale şi Codul Muncii.

Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, în numele a peste 7.500 de membri de sindicat, îşi exprimă dezacordul faţă de „tentativa Ministerului Educaţiei Naţionale de a impune un cod de etică personalului didactic”, se arată într-un comunicat de presă.

Reprezentanţii uniunii precizează că eventualele abateri disciplinare pot fi sancţionate în conformitate cu Legea Educaţiei Naţionale (Legea 1/2011), Codul Muncii, dar şi cu alte acte normative, la care se mai poate adăuga Codul civil şi penal.

„Încercările ministerului de a impune acest act normativ prin dezbateri la nivelul unităţilor şcolare amintesc de propaganda din anii 1950, şi mai recent, de dezbaterile din unităţile şcolare în anii 2010-2011, care vizau acceptarea de către cadrele didactice a Legii Educaţiei Naţionale (Legea Funeriu)”, mai susţine USLIP.

Sindicaliştii solicită, în schimb, adoptarea unor acte normative care să aibă în vedere comportamentul inadecvat al elevilor sau al părinţilor, „fără a generaliza”, deorece, zilnic, „cadrele didactice sunt jignite, agresate verbal şi uneori fizic, fără ca autorităţile statului să ia atitudine în acest sens”.
„Cerem Guvernului României şi partidelor care compun alianţa USL să conştientizeze problemele grave ale educaţiei româneşti, care, din păcate, nu pot fi rezolvate prin coduri de etică, ci prin măsuri energice de finanţare a domeniului proclamat în toate campaniile electorale, ca prioritate naţională”, se mai arată în comunicat.

Proiectul unui cod etic în educaţie interzice profesorilor orice formă de limbaj cu caracter obscen, vulgar sau aluziv, precum şi exploatarea elevilor şi primirea de bani şi cadouri pentru examene, înscrierea la olimpiade ori alte favoruri.

Codul de etică al cadrelor didactice a fost (re)adus în actualitate odată cu scandalul colectării fondului clasei, izbucnit în urma mediatizării unor imagini în care învăţătoarea Dana Blându de la Şcoala 10 din Capitală le cerea părinţilor bani pentru cadouri de Crăciun.

(Sursa: Mediafax





 
 

 

ŞCOALĂ, DE LA CÂRCIUMA DIN SAT, ÎN CONTAINER

Dezastru în şcolile din comuna Sireţel, jud. Iaşi. În urmă cu doi ani, clădirile au intrat în reparaţii, însă firma de construcţii a încasat banii de la primărie, iar apoi a intrat în faliment. În aceste condiţ...
de Laura Romila
 

 
 

BACALAUREAT 2018 – A DOUA ŞANSĂ

Astăzi a început cea de a doua sesiune a examenului de Bacalaureat la care sunt aşteptaţi să participe peste 45.000 de candidaţi. Probele se vor desfăşura după următorul program: 20 august – Limba şi literatura...
de Laura Romila
 

 
 

ADMITERE 2018 Universitatea „Apollonia” din Iaşi

VIITORUL TĂU DEPINDE DE ALEGERILE PE CARE LE FACI ACUM! Vrei să devii un profesionist în Comunicare şi Relaţii Publice? Vrei să descoperi lumea din spatele micului ecran, să înveţi să filmezi, să montezi sau să devi...
de Laura Romila
 

 

 

TITULARIZARE 2018

Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale, sunt disponibile 4.502 posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată. 31.052 de candidaţi au susţinut astăzi proba scrisă din cadrul concursului d...
de Laura Romila
 

 
 

AU ÎNCEPUT ÎNSCRIERILE PENTRU A DOUA SESIUNE DE BACALAUREAT

Candidaţii care nu au reuşit să promoveze examenul în sesiunea din iulie sau în sesiunile din anii anterior se pot înscrie începând de marţi pentru a susţine din nou bacalaureatul, înscrierile încheindu-se în 13 iu...
de Laura Romila
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi