Educatie

iunie 29, 2014
 

Reputatul profesor Vasile Burlui a primit titlul de Doctor Honoris Causa la Universitatea Gălățeană ”Dunărea de Jos”

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete:

Universitatea Gălățeană ”Dunărea de Jos” a acordat vineri, 27 iunie, titlul de Doctor Honoris Causa universitarului și medicului stomatolog ieșean, Vasile Burlui. La ceremonia de acordare a titlului, ce a avut loc în Sala Senat a universității, au participat cadre didactice ale instituției, zeci de studenți, dar și importanți academicieni și oameni politici ai urbei.

Conducerea universității gălățene a declarat, la începutul ceremoniei, că este o onoare pentru instituţia de învăţământ superior ca reputatul profesor și cercetător Vasile Burlui să accepte distincția de Doctor Honoris Causa, cu atât mai mult cu cât aceasta vine la propunerea Facultății de Medicină și Farmacie, care anul acesta scoate prima promoție de stomatologi: ”Am avut deosebita onoare, și pentru prima dată în viața mea de cadru didactic, să fac parte dintr-o astfel de comisie de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa și fericirea este și mai mare că acest prim titlu l-am acordat domnului prof. univ. Dr. Vasile Burlui. Pentru mine, Vasile Burlui este omul care a avut posibilitatea de a îmi acorda o șansă la un moment dat în evoluția în carieră, dar subliniez de fapt calitatea universitarului și a literatului din zona medicinei – și nu numai –, apoi caracterul său deosebit ca om. Considerăm că propunerea consiliului Facultății de Medicină și Farmacie din Galați, aprobată de către Senatul Universități ”Dunărea de jos”, de a acorda acest titlul domnului profesor a venit ca o binecuvântare și ca un dar făcut universitarului ieșean, în aceste zile când, iată, se pregătesc să iasă noi generații de medici. Pe noi ne onorează faptul că profesorul a acceptat să primească din partea noastră acest titlu” a declarat decanul Facultăți de Medicină și Farmacie din cadrul Universității ”Dunărea de Jos” din Galați, Conf. Univ. Dr. Costinela Georgescu.
La rândul său, profesorul univ. dr Aurel Nechita, unul dintre fondatorii școlii de medicină și farmacie din cadrul universități gălățene, a subliniat faptul că această distincție acordată reputatului profesor ieșean Vasile Burlui, vine nu doar pentru calitatea sa academică, ci chiar și pentru capacitatea de a crea și manageria o școală superioară de medicină dentară, cum este Universitatea ”Apollonia” din Iași, universitate recunoscută în mediul academic atât pe plan național, dar și internațional: ”La începutul anilor 2001 universitarul Vasile Burlui îmi propunea să caut pârgii de a realiza aici la Galați, în această universitate, o facultate de medicină dentară. Astfel, în 2004 am reușit și am înființat Facultatea de Medicină, iar în 2008 am înființat Medicina Dentară, care anul acesta scoate prima promoție. În urmă cu an, am primit și eu titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității ”Apollonia” din Iași, și am fost profund impresionat de infrastructura modernă, dar și de calitatea cadrelor didactice din instituția pe care o conduce Prof. Univ. Dr. Vasile Burlui. De aceea am considerat, alături de Nicolae Bacalbașa să propunem consiliului facultății de medicină, dar și Senatului universității acordarea acestui titlu academic medicului și universitarului ieșean. Pe de altă parte, el este unul dintre puținii gălățeni care, prin menirea lor, au onorat Galațiul și au făcut ceva pentru acest oraș. Acest titlu pe care universitatea gălățeană i-l acordă este și o invitație pe care noi i-o facem pentru a se apropia mai mult, în calitatea sa de expert și cercetător, de specializările noastre de la medicină, îndeosebi, medicina dentară, pentru că noi avem nevoie de oameni care au creat școli, oameni care au adus contribuții substanțiale în acest domeniu” a subliniat profesorul univ. Dr. Aurel Nechita.
Alături de universitarul ieșean, la ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa din partea Universității ”Dunărea de jos” din Galați s-a aflat și medicul, scriitorul și politicianul Nicolae Bacalbașa care, în scurta sa intervenție a vorbit despre polivalența universitarului Vasile Burlui, subliniind totodată atât calitățile academice, dar și cele de fondator de școală modernă: ”Vasile Burlui a parcurs în viață un drum care îl situează din postura de fiu al Galațiului, ceea ce ne onorează în calitate de gălățeni, la acela de fiu al României. Este o personalitate polivalentă, un intelectual cu multiple fațete, un medic care s-a realizat și ca tehnician și ca om de știință, ca inventator, conducător de școală doctorală, ca manager de mare instituție medicală, și aici fac referire la calitatea sa de decan pe când era la Universitatea ”Gr. T. Popa” din Iași, dar fac referire și la acea puternică instituție universitară pe care a creat-o, Universitatea ”Apollonia” din Iași, care este o instituție de referință în toată România, și nu numai, universitate care de altfel a primit câteva aprecieri și recunoașteri în mediul academic mondial. Vasile Burlui este și un autor de literatură medicală de mare valoare, dar și un fin scriitor de beletristică, este un om real cu o adevărată poveste de viață, care poate fi un reper și un stimul pentru tânăra generație” a declarat Președintele Consiliului Județean Galați, dr. Nicolae Bacalbașa.
În comisia ceremonială de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa din partea Universității ”Dunărea de jos” din Galați, universitarul ieșean l-a avut și pe academicianul Răzvan Theodorescu, care a adus un adevărat laudatio atât pentru cariera universitară și de cercetător, dar și pentru calitatea umană: ”Un eveniment de excepţie, în care i s-a acordat acest titlu academic omului de cultură, omului universitar, dar și întemeietorului de școală, Vasile Burlui. Dar el este și un om sensibil, dacă mă gândesc la cărțile sale de poezie, un om de știință, dacă mă gândesc la tot ceea ce știu – prin recomandările altor specialiști din domeniu – că a făcut în domeniul medicinei dentare. Aici, la Universitatea ”Dunărea de jos” din Galați a fost o sărbătoare academică reală, în care un fiu al spațiului gălațean a fost onorat de o celebră universitate gălățeană, și în care Vasile Burlui a unit, într-un fel, capitala Moldovei istorice cu capitala Moldovei meridionale, ceea ce pentru mine e un simbol și de istorie culturală” a precizat academicianul și istoricul Răzvan Theodorescu.
La rândul său, medicul stomatolog și universitarul Vasile Burlui a mulțumit, în discursul său, pentru onoarea acordată, precizând că la Universitatea ”Dunărea de jos” din Galați se împletesc tradiția și modernitatea bunelor proceduri cu spiritul și rigorile mediului academic, subliniind că instituţia de învăţământ are, din acest punct de vedere, o personalitate distinctă în peisajul universitar românesc. Pe de altă parte, universitarul ieșean a subliniat faptul că odată cu acest titlu, prin care a devenit membru al comunității academice gălățene, se va implica activ în viața universitară și de cercetare a instituției: ”Ceea ce s-a întâmplat aici, la Galați, e copleșitor pentru mine. Este o întoarcere la orașul copilăriei mele, pentru că aici am văzut pentru prima dată un spectacol de operă, aici am mers pentru prima dată la un spectacol de teatru sau la filarmonică. Divinizam acest oraș, mi se părea cu totul ieșit din comun, cu vitrinele lui, cu străzile lui, mai ales cu Strada Domnească, despre care atât de frumos vorbește și Ionel Teodoreanu. Faptul că astăzi, în Galați, am primit un titlu universitar, este cu atât mai greu de suportat, cu atât mai copleșitor, mai apăsător pentru umerii mei. A fost dificil să-i ascult pe acești oameni ai comisiei, care au vorbit despre mine, chiar dacă au vorbit frumos. Recunosc faptul că au făcut o risipă de epitete și de aprecieri… dar eu mulțumesc cerului că într-o vară călduroasă, la Galați, am primit acest titlu, titlu pe care îl primesc cu emoție mare, în primul rând pentru că mă simt acasă. Pe de altă parte, acest titlu mă obligă să mă consider membru al acestei comunități academice, dar în același timp, ca membru, să dau o mână de ajutor, să vin în timp cu o contribuție și, pot spune că deja m-am gândit la câteva lucruri pe care aș putea să le fac cu colegii din universitatea gălățeană” a spus președintele Universității ”Apollonia” din Iași, Prof. univ. Dr. Vasile Burlui.
Profesorul universitar doctor Vasile Burlui, Preşedintele Universităţii „Apollonia” din Iaşi este unul dintre cei mai reputați specialiști din domeniul proteticii dentare. Vasta sa experiență fiind recunoscută la nivel național și internațional. El a primit deja titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității „Pro-Deo” Roma, Vatican, în anul 1999.
De-a lungul carierei sale, universitarul a primit numeroase distincții naționale și internaționale, printre care amintim premiul „C.I. Parhon” al Academiei Române, distincție de onoare și medalie primite de la Papa Benedict al XVI-lea, distincție primită de la Înalt Preafericitul Daniel.
Vasile Burlui a dezvoltat concepte proprii, aducând contribuții de excepție în domeniile de excelență din cercetarea științifică din domeniul medicinei dentare. Preocupările pentru practica diferitelor specialități din cadrul medicinei dentare s-au concretizat în realizarea unor aparate și instrumente de concepție originală utilizate în prezent.
Om de carte, profesorul Vasile Burlui s-a evidențiat atât în sfera profesională, medicală (director al Editurii Apollonia, funcție în care a condus editarea a peste 80 de titluri medicale, coordonator al Colegiului de redacție al revistei „Medicina stomatologică” editată la Iași, editor șef la revistele: International Journal of Medical Dentistry, International Journal of Communication Research, International Journal of Human Voice, indexate în baze de date internaționale, membru al colegiilor de redacție ale revistelor „Actualități în stomatologie”, „Revista de stomatologie”), cât și în cea literară, ca poet (autor a 8 volume de poezii, coordonator al Colegiului de redacție al revistei „Însemnări ieșene”).
Abilitățile manageriale, spiritul organizatoric și capacitatea de comunicare au reprezentat argumente pertinente în desemnarea sa pentru aceste funcții.





 
 

 

Zbor direct Iași-Londra Heathrow, cu Blue Air, începând din luna mai

Aeroportul Iași și compania Blue Air anunță deschiderea noii rutei directe Iași-Londra, Aeroportul Heathrow, în data de 18 mai 2021. Zborul Iași-Heathow (și retur) va avea trei frecvențe pe săptămână: marți, joi �...
de Laura Romila
 

 
 

177 DE CAZURI NOI DE CORONAVIRUS IN JUD. IASI

Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până astăzi, 21 martie 2021, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 36703 cazuri cu persoane infectate cu Covid-19 (cu 177 de cazuri în plu...
de Laura Romila
 

 
 

AFACERE DE NIŞĂ

Afacerile de success din vestul Europei au intrat şi pe piaţa ieşeană. Doi antreprenori au deschis spălătătorii cu autoservire în care oamenii işi pot curaţ  hainele, păturile şi pilotele.  Ideea a prins repede ia...
de Laura Romila
 

 

 

CASE HOBBIT LA DOBRENI

Afacere de nişă unică în zona Moldovei. O tânără familie din comuna Dobreni, jud. Neamţ  a construit şase căsute hobbit. Locuinţele din lemn şi lut atrag ca un magnet turişti din toată ţara. Vizitatorii spun că...
de Laura Romila
 

 
 

Prima cursă de linie din Iași spre Dublin

Este vorba despre două zboruri pe săptămână (luni și joi) spre capitala Irlandei – Dublin. Noua rută va fi operată începând cu data de 26 aprilie 2021, cu o aeronavă de tip Airbus A-320. Prețurile pentru un segmen...
de Laura Romila
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi