Educatie

aprilie 8, 2013
 

Prof. univ. dr. Florin Munteanu ţine astăzi un curs despre Ştiinţa Complexităţii la Universitatea „Apollonia”

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , ,

Astăzi, 8 aprilie 2013, Universitatea „Apollonia” din Iaşi găzduieşte un curs intensiv intitulat „Paradigma complexităţii”, susţinut de Prof. univ. dr. Florin Munteanu, de la Centrul pentru Studii Complexe – centrul UNESCO. Cursul se desfăşoară în sala E1 a sediului universităţii din strada Muzicii, numărul 2, de la orele 9.00 la 19.00.

Discuţia s-a centrat pe Ştiinţa Complexităţii, ca o nouă Paradigmă. „Şcoala trebuie să se facă prin descoperirea complexităţii, nu prin învăţarea ei teoretică”, a declarat prof. Florin Munteanu. Suntem dominaţi astăzi de vederea speculativă, avem tendinţa de a culege fructul unei acţiuni, fără să ne asumăm paşii ei în detaliu.

Avem o nouă resursă, Informaţia, care implică o altă viziune asupra producţiei, locului de muncă, produsului, circulaţia bunurilor, a valorii în general. Consecinţele acestei viziuni noi sunt delocalizarea producţiei, dematerializarea produselor, comunicarea globală, exacerbarea concurenţei, turbulenţa economică, instabilitate socială.

Matematica, cunoaşterea, tehnologia nu sunt bune, nu sunt rele, a precizat profesorul Munteanu, important este cum se aplică acestea. S-a dezvoltat o nouă meserie în lume, numită data mining, procesarea informaţiei. Sunt acum peste 1000 de metode de împachetare a informaţiei.

Pentru aceeaşi funcţie este aşadar nevoie de tot mai puţină Energie, Materie, Spaţiu, Timp, de o miniaturizare continuă în aceeaşi paradigmă bazată pe manoperă, ceea ce se numeşte legea MEST, adică o evoluţie normală a informaţiei. De exemplu, parabolele din biologie, exemplele vii fertilizează mintea inginerului de secol XXI, dezvoltarea tehnologiei cuantice.

„Criza din lume nu este economică, ci este o criză existenţială, se produce un salt uman, cuantic”, a adăugat acesta. De aceea, noi nu trebuie să învăţăm pe alţii, ci trebuie să-i facem să gândească, nu trebuie să transmitem cunoştinţe, ci să-i facem oameni, să-i facem fericiţi, să-i provocăm să descopere arta de a trăi. Nu avem nevoie de tehnologie, de piese de schimb, ci de oameni care să gândească. Altfel, se va întâmpla ceea ce spunea Albert Einstein: „Mă tem de ziua în care tehnologia va înlocui interacţiunile dintre oameni. Lumea va avea o generaţie de idioţi”.

Profesorul Florin Munteanu a insistat pe o abordare umanistă a realităţii, tehnologiei, pe nevoia unei altfel de educaţii, situată dincolo de transferul de cunoştinţe. „Fără o dimensiune etică şi morală a omului, societatea modernă nu are şanse de supravieţuire”, a subliniat acesta.

Dacă omenirea are o Menire, noi avem o devenire, care trebuie să însoţească evoluţia. E necesară o ştiinţă a cogniţiei, care să ne ajute să înţelegem complexitatea minţii umane. Trebuie să devenim conştienţi de prezenţa unei paradigme a Complexităţii. „Veriga lipsă dintre Maimuţă şi Om suntem …Noi”, a concluzionat Florin Munteanu, depinde de noi dacă devenim evoluţionişti sau creaţionişti. Ceea ce ne interesează e comunicarea dintre emisfera stângă şi emisfera dreaptă a creierului uman, interacţiunea dintre partea raţională şi cea intuitivă a Minţii Umane. Ceea ce scria Mihai Drăgănescu capătă sens: „Avem nevoie de simţuri noi pentru a intui consecinţele ulterioare ale Creativităţii noastre”.

 

Galerie foto Info Apollonia:

 

 

 

 

 

 

 

 





 
 

 

Cursuri gratuite pentru apicultori, la Agronomie

Facultatea de Zootehnie de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară ,,Ionescu de la Brad” din Iaşi va organiza pe 15 noiembrie un curs de apicultori. Cursul este organizat în colaborare cu Camera Agr...
de
 

 
 

Terminal nou la Aeroportul Iaşi

În urmă cu câteva zile, conducerea Aeroportului Internaţional Iaşi a anunţat inaugurarea noului terminal pentru pasageri. La evenimentul ce va avea loc sâmbătă, sunt invitate oficialităţi locale, dar şi de la Bucure...
de
 

 
 

Ieşenii au căldură în calorifere

Din cauza temperaturilor scăzute din ultima perioadă, ieşenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare au de sâmbătă căldură în calorifere. Cu toate acestea, nu toţii locatarii vor să beneficieze încă de a...
de
 

 

 

Mii de pelerini, prin ploaie, pe Calea Sfinţilor

Au îndurat vântul rece şi ploaia, arătând că vremea rea nu poate sta în calea credinţei lor. Mii de credincioşi au luat parte duminică seară la procesiunea Calea Sfinţilor, în care moaştele Sfintei Cuvioase Parasc...
de
 

 
 

Întâlnire cu poeta Ruxandra Cesereanu la Bistrot de Venise

Sâmbătă, 17 octombrie a.c., începând cu ora 16:00, selectul local veneţian Bistrot de Venise(Calle dei Fabbri, San Marco 4685, Veneţia) găzduieşte întâlnirea cu poeta Ruxandra Cesereanu şi cu traducătorul Giovanni ...
de
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi