Educatie

august 5, 2013
 

Prima Academie dedicată Patrimoniului Național a fost oficial deschisă

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , , ,

Luni, 5 august, de la ora 10.00, a avut loc ceremonia de deschidere a primei Academii de Vară dedicată Patrimoniului Național, intitulată „Patrimoniu, Politici Culturale și Mentalități în România postcomunistă”.

La eveniment au luat parte dr. Alexandru Muraru, directorul General al Institutului Național al Patrimoniului, Cristian Admoniței, președintele Consiliului Județean Iași, Vasile Ișan, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), Marius Dangă, viceprimarul Municipiului Iași, prof. univ. dr. Nicu Gavriluță, decanul Facultății de Filozofie și Științe Social- Politice și cei 33 de candidați înscriși.

Dr. Alexandru Muraru, moderatorul evenimentului, le-a vorbit participanților despre prima Academie de Vară organizată în Iași.

„Academia de Vară este cel mai generos și complex program academic axat pe politici de Patrimoniu și politici culturale. Această Academie de vară  se organizează îndeosebi în Universitățile anglo-saxone și americane pentru că nu include doar simple prelegeri ale unor rectori, ci cuprinde și specialiști în domeniile Patrimoniului. Va exista și o excursie în nordul Moldovei la obiectivele UNESCO, evenimente publice și workshop-uri. Această Academie de Vară pune în discuție un domeniu insuficient exploatat și neglijat  de către societatea românească. Un domeniu pe care cele mai multe state europene l-au pus în centrul economiei lor și aduce foarte multe beneficii societății. Această Academie transmite un mesaj în sine asupra domeniului patrimoniului, despre ce am făcut în ultimii 23 de ani și ce urmează să facem pentru acest an. Este nevoie să punem bazele unor generații în România care să aibă acestă cultură a patrimoniului, de protejare și de punere în valoare a acestui domeniu fundamental ”, a declarat Alexandru Muraru, director General al Institutului Național al Patrimoniului.

În cadrul parteneriatului încheiat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași și Institutul Național al Patrimoniului vor fi renovate două obiective academice din Iași finanțate de Institut și va avea loc în Iași Prima Gală a Patrimoniului Național, la începutul lunii noiembrie, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

„Colaborarea cu Universitatea este excelentă. Am inclus în acest an în finanțare, două obiective din Iași și anume: Corpul E, fosta închisoare și Observatorul Astronomic, două clădiri-monument istoric care vor primi o finanțare corespunzătoare”, a mai precizat Alexandru Muraru.

Organizarea acestei Academii de Vară în Iași aduce un punct în plus orașului, care a intrat în cursa pentru Capitala Culturală din 2021.

 

Iașul ocupă locul al II-lea în topul celor mai multe patrimonii naționale din România

Rectorul Universității, Vasile Ișan, a discutat despre obiectivele din patrimoniul național din județul Iași, atrăgând atenția asupra celor 1.670 de patrimonii care se găsesc în Iași.

„Această Academie de vară a fost foarte bine intitulată «Patrimoniu, Politici Culturale și Mentalități în România postcomunistă» pentru că ne propune să renovăm și să menținem obiectivele istorice, culturale și religioase și să dezvoltăm acea stare de spirit. Județul Iași are după București, cel mai mare număr de monumente în patrimoniu. Cred că din acest punct de vedere Alexandru Muraru a ales Iașul ca loc de desfășurare a academiei”, a declarat Vasile Ișan, rectorul UAIC.

Cristian Admoniței, președintele Consiliului Județean Iași, a adus în discuție faptul că Iașul nu este exploatat la maximum din punct de vedere cultural. Vizitele la muzee sunt puține, având în vedere numărul mare de patrimonii naționale, în comparație cu renumitele muzee din lume, care au avut un rol important în creșterea PIB-ului țărilor.

„În cultură ieșeană există puternic înrădăcinată opinia că domeniul culturii este o cheltuială și că niciodată nu vom putea face bani din cultură. S-au vândut 8.000 de bilete pe parcursul anului la toate muzeele din Iași. Prin Muzeul Literaturii Române Iași organizăm cel mai mare Festival de Literatură și Traducere (FILIT). S-a pus la dispoziție un buget de 500.000 de euro. Directorul muzeului, Dan Lungu este un om care sparge cu adevărat perceptele locale și a arătat că și în Iași cultura poate să producă”, a declarat Cristian Admoniței, președintele Consiliului Județean Iași.

În încheiere au luat cuvântul Marius Dangă, viceprimarul municipiului Iași și prof. univ. dr. Nicu Gavriluță, decanul Facultății de Filozofie și Științe Social- Politice.

Academia de Vară „Patrimoniu, Politici Culturale și Mentalități în România postcomunistă” se va desfăsura în perioada 5-12 august. Timp de 9 zile candidații vor participa la diverse prelegeri, workshop-uri și vor face și o excursie în Nordul Moldovei unde vor vizita obiectivele UNESCO, printre care Mănăstirile Sucevița, Humor, Voroneț și Moldovița.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA





 
 

 

Crucea Roşie a primit prima ambulanţă

La sfârşitul anului 2015, Crucea Roşie, filiala Iaşi a primit prima ambulanţă, adusă din Italia. Din 2016, această autoutilitară va fi pusă în funcţiune.Totodată, reprezentanţii Crucii Roşii speră să li amplifi...
de
 

 
 

Prima şedinţă de Guvern

Guvernul va adopta azi, în prima şedinţă de la votul de încredere al Parlamentului, o ordonanţă privind organizarea unor ministere şi va avea loc o primă discuţie privind priorităţile administrative şi legislative,...
de
 

 
 

Ziua Armistiţiului, marcată la Iaşi

Depunere de coroane de flori şi ceremonie militară pentru celebrarea Zilei Armistiţiului la Iaşi. În fiecare an, pe data de 11 noiembrie, în capitala Moldovei se desfăşoară o serie de evenimente pentru a marca momentul...
de
 

 

 

Cinstirea militarilor căzuţi la datorie

An de an, la data de 25 octombrie, poporul român cinsteşte reîntregirea hotarelor ţării, în amintirea eliberării nord-vestului Transilvaniei de sub ocupaţia hortistă. Iaşul se raliază acestui demers, astfel încât, ...
de
 

 
 

UMF Iași – Ceremonia de deschidere a anului universitar 2015-2016

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași vă invită luni, 28 septembrie 2015, ora 17.00, în Piața Națiunii (esplanada UMF), la CEREMONIA DE DESCHIDERE A ANULUI UNIVERSITAR 2015-2016. Festivitatea ...
de
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi