Educatie

martie 7, 2013
 

Prelegerile Cogresului Internaţional „Pregătim viitorul promovând excelenţa” au debutat cu discursul Acad. Solomon Marcus

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , ,

Joi, 7 martie 2013, cu puţină întârziere, Congresul Internaţional „Pregătim viitorul promovând excelenţa”, organizat de Universitatea „Apollonia” din Iaşi, a debutat cu discursul Academicianului Solomon Marcus.

„Ne aflăm la un eveniment extrem de important pentru cunoaştere. E a 23-a ediţie a acestui Congres, organizat de Universitatea Apollonia. Salutăm prezenţa mai multor personalităţi de marcă: Acad. Solomon Marcus, Acad. Teodor Dima, Prof. univ. dr. Ing. Radu Munteanu, Acad. Răzvan Teodorescu. Ne bucură partea noastră de inimă de peste Prut, venită astăzi aici”, a deschis sesiunea de comunicări Conf. univ. dr. Mina Rusu, preşedintele Prezidiului.

„Sunt foarte onorat de această invitaţie, de fiecare dată vin cu drag la Iaşi, despre care s-a tot spus că este Atena culturii româneşti. Ne înscriem într-o tradiţie pe care avem datoria să o onorăm.”, şi-a început Acad. Solomon Marcus discursul.

Prelegerea „Slogane înşelătoare, priviri proaspete” a tratat un subiect arzător, al trecerii de la societatea informaţională la societatea cunoaşterii.

„Societatea cunoaşterii apare când o altă paradigmă se impune, paradigma globalizării. Globalizarea nu e doar cea politică, economică, computaţională, ci şi cognitivă, se globalizează cunoaşterea umană. Şi aceasta este o problemă nerezolvată.”, a  anunţat cunoscutul matematician.

În secolul XIX, sloganul era „Savoir est prevoir”, „A cunoaşte înseamnă a prevedea”. Funcţia predictivă a cunoscut treptat, treptat tot mai multe eşecuri. „Aspectul elementar al cunoaşterii este guvernat de verbul a afla. Să aflăm unde, când şi cine.”, a adăugat Solomon Marcus. Următoarea etapă a cunoaşterii va fi guvernată de răspunsul la întrebarea „cum?”

Ceea ce lipseşte cunoaşterii este dimensiunea înţelegerii, povestea în care s-a încadrat o anumită descoperire. „Prin cunoaştere se înţelege capacitatea de a reproduce informaţii de tipul lui a afla, de a le aplica şi de a le prezenta la cerere. Acest tip de cunoaştere domină şi bacalaureatul, nu doar la partea ştiinţifică, ci şi la partea literară. Copiiilor nu li s-a educat nevoia de a înţelege. Înţelegerea însă ne umple de bucurie, de satisfacţie. Or această bucurie lipseşte.”, a continuat academicianul.

Cunoaşterea care are o funcţie explicativă este un alt izvor de satisfacţie sufletească. Lucrul acesta, în mare măsură a devenit şi el absent. Ca şi cunoaşterea care surprinde. Nu se poate vorbi în educaţie de aşa ceva. Cunoaşterea este de fapt o ipoteză, ar trebui să se predea în termeni de mai mult sau mai puţin plauzibil, nu de adevăr şi fals, cum se întâmplă.

„Trebuie ajuns la cunoaşterea care pune probleme. Să poţi adăuga cunoaşterii care există deja contribuţia ta. Dacă într-o problemă nu ai ajuns la stratul conflictual al paradoxurilor, înseamnă că nu ai săpat suficient de adânc”, a completat Solomon Marcus.

 

 

 

 





 
 

 

ŞCOALĂ, DE LA CÂRCIUMA DIN SAT, ÎN CONTAINER

Dezastru în şcolile din comuna Sireţel, jud. Iaşi. În urmă cu doi ani, clădirile au intrat în reparaţii, însă firma de construcţii a încasat banii de la primărie, iar apoi a intrat în faliment. În aceste condiţ...
de Laura Romila
 

 
 

BACALAUREAT 2018 – A DOUA ŞANSĂ

Astăzi a început cea de a doua sesiune a examenului de Bacalaureat la care sunt aşteptaţi să participe peste 45.000 de candidaţi. Probele se vor desfăşura după următorul program: 20 august – Limba şi literatura...
de Laura Romila
 

 
 

ADMITERE 2018 Universitatea „Apollonia” din Iaşi

VIITORUL TĂU DEPINDE DE ALEGERILE PE CARE LE FACI ACUM! Vrei să devii un profesionist în Comunicare şi Relaţii Publice? Vrei să descoperi lumea din spatele micului ecran, să înveţi să filmezi, să montezi sau să devi...
de Laura Romila
 

 

 

TITULARIZARE 2018

Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale, sunt disponibile 4.502 posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată. 31.052 de candidaţi au susţinut astăzi proba scrisă din cadrul concursului d...
de Laura Romila
 

 
 

AU ÎNCEPUT ÎNSCRIERILE PENTRU A DOUA SESIUNE DE BACALAUREAT

Candidaţii care nu au reuşit să promoveze examenul în sesiunea din iulie sau în sesiunile din anii anterior se pot înscrie începând de marţi pentru a susţine din nou bacalaureatul, înscrierile încheindu-se în 13 iu...
de Laura Romila
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi