Educatie

martie 11, 2015
 

LĂSAŢI ‘’APOLLONIA’’ SĂ FIE, DOMNILOR DE LA ARACIS!

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , ,

De cinci ani de zile fac parte din colectivul de cadre didactice al Universității „Apollonia” din Iași, deci luați rândurile mele, dincolo de latura lor subiectivă, ca un argument solid în aprecierea pe care o voi face. Universitatea în cauză este nu numai un model de activitate didactică și științifică, ci și un reper de luat în seamă în Agora, prin multitudinea manifestărilor pe care le patronează, inițiază sau este factotum. Și asta atât la nivel internațional, prin Congresele inițiate („Pregătim viitorul, promovând excelența’’ a ajuns la ediția cu numărul 25, o ediţie cu cinci secţiuni şi participanţi din 6 ţări ale lumii!) și parteneriatele de cercetare solide cu unități similare din străinătate, cât și la nivel național, de la dotarea Școlii din Suceveni-jud.Galați cu un laborator de științe cum altul nu-i în zonă, cu cărți, aparatură, tehnică etc., până la organizarea de acțiuni diverse împreună cu Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni de la Bucureşti, Chişinău, Iaşi, Galaţi, Bacău etc., semn al coeziunii şi a acelui sentiment naţional care hrăneşte idealul de unitate al românilor de pe cele două maluri ale Prutului.

Asta ca să nu mai punem la socoteală titlurile de Doctor Honoris Causa acordate unor personalităţi certe din medicină sau comunicare, de diplomele şi premiile internaţionale care i-au fost conferite, dovadă a aprecierii de care se bucură, de numeroasele lansări de carte apărute la prestigioasa Editură APOLLONIA, de frecvenţa constantă a televiziunii şi radioului proprii, activitatea prolifică a agenţiei de presă INFO APOLLONIA şi a platformei STUDENT DE LA A LA ZET, numai ultima atrăgând peste 3100 de cadre didactice şi studenţi din ţară şi străinătate.

Poate de aceea, comunitatea academică, din care fac parte integrantă, a luat act cu stupefacție de calificativele propuse de către ARACIS, deşi în universitate s-au realizat schimbări substanțiale și îmbunătățiri fundamentale, atât în planul dezvoltării patrimoniale, cât și în ce privește gestiunea actelor de studii, dezvoltarea resursei umane, modernizarea actului didactic, managementul calității. Pentru cei care nu ştiu am luat ființă în anul 1990 și acreditaţi în anul 2002, pentru ca un an mai târziu să fuzionăm cu Universitatea „Petre Andrei”, iar în anul 2009 să ne desprindem din această fuziune. Odată cu desprinderea din fuziune, am preluat o stare de lucruri care se cerea remediată din toate punctele de vedere: juridic, administrativ, financiar, resurse umane etc. A fost un proces îndelungat și laborios de intrare în normalitate, pe parcursul căruia am fost monitorizați de Minister și ARACIS. În acest timp în universitate s-a dezvoltat o adevărată cultură a calității și în cadrul acestor eforturi s-au creat structuri academice capabile să sesizeze și să corecteze eventualele abateri de la norme.

Resursa umană a fost mult îmbunătățită, atât calitativ cât și procentual, cu toate dificultățile create de suspendarea concursurilor de ocupare a posturilor vacante, impuse la un moment dat de MEN, întreaga activitate fiind abordată sub sloganul „Universitatea este guvernată prin lege, disciplină și rigoarea bunelor proceduri”. Ideea de lichidare a facultății de Medicină Dentară pare şi este aberantă, deoarece nu știu dacă vom mai găsi în țară o astfel de Universitate bine dotată cu aparatură de ultima generație, personal bine calificat, profesori bine organizați, biblioteca bine echipată, calculatoare performante.

Înclin să cred că este rea voință. Pot să precizez că nici o altă universitate din țară nu beneficiază de sisteme Cad-Cam, ținând cont că sistemul este cel mai performant la oră actuală pe piața universitară, iar curricula universitară este permanent adaptată la cerințele pieței muncii, cât și la cerințele universitare internaționale. Suntem o universitate centrată pe student și pentru student suntem mai mult decât profesori. Avem studenţi care spun că tot ce au învăţat în 6 luni la Universitatea Apollonia nu au învăţat în patru ani la UMF, şi cred că astfel am spus tot.

Chiar personal pot spune c-am crescut profesional odată cu APOLLONIA, întrucât Trustul de Presă POMPIDU Galaţi, pe care-l conduc, a obţinut în 2011 şi 2013 titlul de Campioană a presei româneşti de provincie, iar subsemnatul a luat titlul de Cel mai bun gazetar de Provincie în 2013. Chiar zilele acestea platforma noastră de ştiri s-a calificat de pe locul 6 la nivel naţional în finala Premiilor Radar de Media 2015. La aceste succese un aport însemnat l-a adus Şcoala de Presă REALITATEA, singura din presa print naţională, realizată cu Universitatea ‘’Apollonia’’, ajunsă deja la ediţia cu nr.32. Timpul muncii studenţilor la ziar e tot timpul lor. Şi uite că astăzi, la 25 de ani de la înfiinţare, o universitate privată, care nu primeşte bani de la nimeni, decât de la studenţii care studiază aici, în România, care-şi face singură investiţiile, cât mai bine poate, depăşind universităţi de stat, pentru care toată lumea cotizează prin impozitele pe care le plătim cu toţii, şi noi, cei de la privat, se trezeşte în situaţia în care Ministerul Învăţământului îşi pune problema să mai sacrifice odată iniţiativa privată din România!

Universitatea „Apollonia” din Iași este prima instituție de învățământ privat care are în structura sa cercetători angajați cu normă întreagă, specialiști care fac cercetare în laboratoare dotate cu tehnologie de ultimă generație. Mulţi colegi au observat că de ceva vreme se încearcă o îndepărtare a instituțiilor de învățământ superior private, pentru a favoriza și garanta cifra de școlarizare pentru cele de stat, dar cred că, în spiritul politicilor comunitare, este normal să fie încurajat cel care poate face performanță.

Nu cerşim un anumit calificativ, dar să dăm Cezarului ceea ce este al lui. În loc de concluzie, efemeră e drept, le transmit celor de la ARACIS că recunoştinţa nu se prescrie niciodată.
Prof. univ. Asoc. Pompiliu COMŞA,
directorul Trustului de Presă POMPIDU Galaţi





 
 

 

ŞCOALĂ, DE LA CÂRCIUMA DIN SAT, ÎN CONTAINER

Dezastru în şcolile din comuna Sireţel, jud. Iaşi. În urmă cu doi ani, clădirile au intrat în reparaţii, însă firma de construcţii a încasat banii de la primărie, iar apoi a intrat în faliment. În aceste condiţ...
de Laura Romila
 

 
 

BACALAUREAT 2018 – A DOUA ŞANSĂ

Astăzi a început cea de a doua sesiune a examenului de Bacalaureat la care sunt aşteptaţi să participe peste 45.000 de candidaţi. Probele se vor desfăşura după următorul program: 20 august – Limba şi literatura...
de Laura Romila
 

 
 

ADMITERE 2018 Universitatea „Apollonia” din Iaşi

VIITORUL TĂU DEPINDE DE ALEGERILE PE CARE LE FACI ACUM! Vrei să devii un profesionist în Comunicare şi Relaţii Publice? Vrei să descoperi lumea din spatele micului ecran, să înveţi să filmezi, să montezi sau să devi...
de Laura Romila
 

 

 

TITULARIZARE 2018

Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale, sunt disponibile 4.502 posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată. 31.052 de candidaţi au susţinut astăzi proba scrisă din cadrul concursului d...
de Laura Romila
 

 
 

AU ÎNCEPUT ÎNSCRIERILE PENTRU A DOUA SESIUNE DE BACALAUREAT

Candidaţii care nu au reuşit să promoveze examenul în sesiunea din iulie sau în sesiunile din anii anterior se pot înscrie începând de marţi pentru a susţine din nou bacalaureatul, înscrierile încheindu-se în 13 iu...
de Laura Romila
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi