Educatie

octombrie 29, 2013
 

Kenneth Arrow a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea UAIC

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , ,

Marți, 29 octombrie, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, laureatul premiului Nobel în Științe Economice prof. dr. Kenneth Arrow a primit titlul de Doctor Honoris Causa. În deschiderea ceremoniei, Corul bărbătesc „Mitropolitul Iosif Naniescu” al Facultății de Teologie Ortodoxă și Corul studențesc „Schola Cantorum” al Facultății de Teologie Romano- Catolică au interpretat imnul universitar „Gaudeamus Igitur”.

Rectorul universității, prof. univ. dr. Vasile Ișan, a prezentat Laudatio în prezența profesorilor universitari, a comisiei de elaborare a Laudatio și a studenților. „În tradiția academică și în obiceiurile strămoșilor, precum și în legile patriei, a fost statornicit să fie desemnat Doctor Honoris Causa cel care a dobândit faimă în cultivarea literelor și științelor. Din dispoziția Senatului Universității, acordăm titlul de Doctor Honoris Causa al Universității lui Kenneth Arrow-Joan Kenney, profesor de Economie și profesor de Cercetări operaționale Emeritus, Standford University, pentru contribuțiile originale fundamentale în transformarea științei economice moderne, pentru crearea de noi domenii de reflecție intelectuală asupra problemelor societății contemporane și investigația științifică a acestora și pentru formarea academică și morală a unei generații de străluciți gânditori economiști”.

Rectorul a prezentat întreaga activitate a prof. dr. Kenneth Arrow, subliniind faptul că teoria echilibrului general a fost considerată multă vreme centrul crucial al analizei economice și „piatra filozofală” a economiștilor.

Din Comisia de Laudatio pentru acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” au făcut parte prof. univ.dr. Viorel Barbu, membru al Academiei Române; prof. univ.dr. Radu Miron, membru al Academiei Române; prof. univ.dr. Dorin Ieșan, membru corespondent al Academiei Române; prof. univ.dr. Sorin Istrail, Brown University; prof. univ.dr. Dumitru Oprea, rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (2000 – 2008); prof. univ.dr. Gheorghe Popa, rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (1992 – 2000), prof. univ.dr. Henri Luchian, prorector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi; prof.univ.dr. Dinu Airinei, decanul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor; prof. univ.dr. Ion Pohoață, directorul Departamentului de Economie şi Relaţii Internaţionale; prof. univ.dr. Vasile Ișan, rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi și prof. univ.dr. Ovidiu Cârjă, directorul Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat.

Întâlnirea a fost urmată de conferința „Knowledge, Belief, and the Economic System”, susținută de profesorul Kenneth Arrow și  de prelegerea academicianului Solomon Marcus, intitulată „Receptarea Teoremei Arrow de imposibilitate în mediul academic din România”.

În 1972, profesorului Arrow i s-a decernat (alături de John Hicks) Premiul Nobel în Ştiinţele Economice. Avea 51 de ani. Rămâne, până acum, cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel în Economie. „A fost neașteptat de devreme. Trebuie să spun că mai erau mulți oameni, în viață atunci, care meritau acest premiu și nu l-au primit niciodată. Eu nu mi-aș fi acordat mie Nobelul la acea dată”, mărurisea Kenneth Arrow, într-un interviu acordat cotidianului „România Liberă” pe 1 noiembrie 2010.

Mai mult decât atât, a devenit el însuşi un fomator de laureaţi Nobel. Trei dintre foştii săi doctoranzi – John Harsanyi, Eric Maskin şi Robert Myerson – au fost distinşi, la rândul lor, cu Premiul Nobel.

Parcursul carierei sale academice este, de asemenea, impresionant. Afectat de consecinţele dure ale crizei economice, Arrow a fost obligat să urmeze studii universitare gratuite la City College of New York, după care a continuat cu un master în matematică la Columbia University. Şi-a întrerupt studiile pe timpul războiului, revenind pentru scurt timp la Columbia, alăturându-se apoi unui grup de cercetare în economie de la Universitatea din Chicago. Teza sa de doctorat, finalizată în 1950, a dat naştere unui întreg alt domeniu de cercetare –  cel al alegerii sociale.

Din 1949 a lucrat la Universitatea Standford, a relizat numeroase stagii de cercetare la Cambridge, apoi, între 1968 şi 1979, a fost profesor la Harvard. Din 1979 a revenit la Standford, în cadrul Departamentului de Economie, unde deţine până în prezent titultura de „Joan Kenny” Profesor de Economie şi Profesor de Cercetări Operaţionale Emeritus.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

IMG_2905

IMG_2916

prof. univ. dr. Vasile Isan

 
 

 

Distincţie academică la Casa Balş

Săptămâna aceasta, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi a acordat titlul de doctor honoris causa unei personalităţi marcante a lumii muzicii româneşti. Este vorba despre profesorul universitar şi promotor...
de
 

 
 

Aniversarea Universităţii de Arte “George Enescu”

Universitatea de Arte “George Enescu” din Iaşi sărbătoreşte zilele acestea 155 de ani de la înfiinţare. În cadrul evenimentului, universitatea va acorda miercuri, 21 octombrie, distincţia Doctor Honoris Causa profes...
de
 

 
 

Expoziție de fotografii aeriene în Sala Pașilor Pierduți

Joi, 14 noiembrie, de la ora 13.30, în Sala Pașilor Pieduți a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) Iași are loc vernisajul expoziției de fotografii aeriene „Zbor deasupra Poloniei”, organizată de Amb...
de
 

 

 

UAIC îl omagiază pe scriitorul C.S. Lewis

Joi și vineri, 7 și 8 noiembrie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași îl omagiază pe scriitorul C.S. Lewis în cadrul Simpozionului Internațional Interdisciplinar „Raționalistul Romantic – Viața, Buc...
de
 

 
 

UAIC sărbătorește 150 de ani de la naşterea pictorului norvegian Edvard Munch

În perioada 20-21 noiembrie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, în colaborare cu Ambasada Regală a Norvegiei la București, Institutul de Film din Oslo, Fundația NORLA din Norvegia și Asociația Rom...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi