Educatie

noiembrie 7, 2013
 

200 de ani de învăţământ tehnic la Iaşi

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , , ,

În perioada 13 – 15 noiembrie, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” (UTI) din Iași va sărbători 200 de ani de la înființarea Școlii de Inginerie și Hotărnicie de către Gheorghe Asachi și 75 de ani de la începerea cursurilor Școlii Politehnice ieșene. Cu prilejul acestei duble aniversării, universitatea organizează o serie de evenimente festive.

„Este foarte important faptul că Universitatea conservă şi cultivă memoria marelui ctitor de şcoli Gheorghe Asachi, ce reprezintă un tezaur spiritual nu numai al nostru, ci al întregii ţări, fiindcă înfiinţarea şcolii de inginerie în limba română a avut o importanţă foarte mare în emanciparea naţională în această zonă a României. Fondarea ei a însemnat începutul unui drum anevoios, pavat cu multe oprelişti, fiindcă au trecut mulţi ani până când în această parte a Moldovei s-a înfiinţat o universitate cu profil exclusiv tehnic. Totodată, dorim să marcăm împlinirea a 75 de ani de la înfiinţarea Şcolii Politehnice ca o instituţie legiferată, dedicată exclusiv învăţământului ingineresc. Toată această tradiţie de 200 de ani se regăseşte în atitudinea, în structura şi în rolul jucat de Universitatea Tehnică în peisajul academic românesc, pentru că întreaga istorie ne obligă să ne ridicăm la un înalt nivel academic”, a precizat prof. univ. dr. ing. Ion Giurma, rectorul Universității.

Deschiderea va avea loc miercuri, 13 noiembrie, de la ora 9.00, în Sala de Conferințe din corpul T al universității și va fi marcată de Simpozionul de Istoria Învățământului și Științelor Tehnice, ediția a cincea. La manifestarea ştiinţifică vor participa specialişti din universitate şi din străinătate. În cadrul simpozionului vor fi prezentate 19 lucrări dedicate exclusiv lui Asachi. Participanții vor aborda istoricul unor domenii de specialitate, al unor facultăți și al unor departamente ale Universității Tehnice.  „Anul acesta avem o participare mai bogată decât în anii precedenţi, intenţia noastră fiind ca, pe viitor, să dăm o dimensiune naţională acestui simpozion”, a subliniat prof. univ. dr. ing. Ion Giurma.

Premiile de Excelenţă în Cercetare

Joi, 14 noiembrie, de la ora 9.00, în Sala de Conferinţe de la UTI va avea loc un Senat Festiv, cu prilejul căruia se vor acorda șase premii de Excelenţă în Cercetare. Conf. univ. dr. ing Gabriela Lisă va primi premiul pentru „cercetătorul cu cele mai bune performanțe în cercetarea științifică”, iar șef lucrări dr. ing. Lenuța Kloetzer – premiul pentru „tânărul cercetător cu cele mai bune performanțe în cercetarea științifică”. Profesorii universitari dr. ing. Marinel Temneanu, șef lucrări univ. dr. ing. Codrin Donciu, dr. ing. Cristian Foșalău și conf. univ. dr. ing. Cristian Zet vor primi premiul pentru grupul care a contribuit la atragerea celor mai bune fonduri pentru cercetare.

Vor mai fi acordate şi „Premii pentru întreaga activitate” pentru trei profesori de seamă ai universităţii, prof. univ. dr. doc. ing. Alfred Braier, prof. univ. dr. ing. Vitalie Belousov și prof. univ. dr. ing. Hugo Rosman. Decernarea acestor premii se înscrie în tradiţia universităţii de a premia cadrele didactice şi cercetătorii dedicaţi, cu rezultate remarcabile în activitatea ştiinţifică şi didactică. „Anul trecut ne-am premiat profesorii seniori şi am acordat titlul de Profesor Emerit. Este însă pentru prima dată când Universitatea Tehnică conferă premii pentru întreaga activitate”, a mai precizat rectorul.

Tot joi, 14 noiembrie, de la ora 17.00, în Aula Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din corpul A va avea loc dezvelirea picturilor reprezentându-i pe Regele Carol I al României şi pe Regina Elisabeta, cu scopul de a reconstitui aspectul iniţial al Aulei, picturile care înfăţişau familia regală fiind în Aulă încă de la începuturi. „Aceste tablouri au dispărut în perioada anilor ’47, iar, cu timpul, datorită evoluţiei istorice, au fost înlocuite cu alte două tablouri – Gheorghe Asachi şi Petru Poni. Familia Regală a jucat un rol important în ridicarea Palatului Universitar de pe Copou, motiv pentru care cele două tablouri au fost amplasate acolo. Din fericire, în Aulă s-a păstrată o placă omagială dedicată Reginei Elisabeta. În perioada comunistă această placă a fost acoperită cu drapelul României, fapt care a permis conservarea acesteia până în zilele noastre”, explică Ion Giurma. Începând cu ora 19.00, reprezentanţii Universității Tehnice vor lua parte la un Spectacol de Gală ce va avea loc în Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, care se va încheia cu un cocktail.

Vineri, 15 noiembrie, de la ora 9.00, va avea loc o adunare festivă în Aula Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” cu prilejul căreia se va face un schimb de mesaje aniversare între membrii din conducerea Universității, reprezentanţii altor universităţi cu care UTI are legături de tradiţie şi autorităţile centrale şi locale.

Astfel, de la ora 9.00, pot fi vizitate expozițiile din Sala Paşilor Pierduţi care prezintă activităţile şi realizările celor 11 facultăţi ale Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi.

Programul complet al Zilelor Universității Tehnice se găsește aici.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

 
 

 

Manualele şcolare sunt pline de greşeli!

Vicepreşedintele PNL Laurenţiu Leoreanu i-a cerut ministrului Valentin Popa să renunţe la aberaţia instituirii unui manual unic şi a unei edituri unice şi să revină la mecanismul prin care profesorii, părinţii şi el...
de Ioana Nedelcu
 

 
 

BACALAUREAT 2018 – A DOUA ŞANSĂ

Astăzi a început cea de a doua sesiune a examenului de Bacalaureat la care sunt aşteptaţi să participe peste 45.000 de candidaţi. Probele se vor desfăşura după următorul program: 20 august – Limba şi literatura...
de Ioana Nedelcu
 

 
 

ADMITERE 2018 Universitatea „Apollonia” din Iaşi

VIITORUL TĂU DEPINDE DE ALEGERILE PE CARE LE FACI ACUM! Vrei să devii un profesionist în Comunicare şi Relaţii Publice? Vrei să descoperi lumea din spatele micului ecran, să înveţi să filmezi, să montezi sau să devi...
de Ioana Nedelcu
 

 

 

TITULARIZARE 2018

Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale, sunt disponibile 4.502 posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată. 31.052 de candidaţi au susţinut astăzi proba scrisă din cadrul concursului d...
de Ioana Nedelcu
 

 
 

AU ÎNCEPUT ÎNSCRIERILE PENTRU A DOUA SESIUNE DE BACALAUREAT

Candidaţii care nu au reuşit să promoveze examenul în sesiunea din iulie sau în sesiunile din anii anterior se pot înscrie începând de marţi pentru a susţine din nou bacalaureatul, înscrierile încheindu-se în 13 iu...
de Ioana Nedelcu
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi