Cultura

octombrie 3, 2013
 

Zilele Academice Ieșene au debutat cu un recital al cvartetului UAGE

Joi, 3 octombrie, în Aula Academiei Române, filiala Iași, a avut loc deschiderea festivă a Zilelor Academice Ieșene, ediția a XXVIII-a, ce se desfășoară în perioada 3-5 octombrie. La eveniment au fost prezenți academicieni, primarul Municipiului Iași, Gheorghe Nichita, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul Universității de Arte „George Enescu”, prof. univ. dr. Atena Simionescu, academicianul Dumitru Radu Popescu, directorul general al editurii Academiei Române, prof. dr. Bogdan Crețu, oameni de știință și inviații speciali. Pe parcursul celor trei zile vor avea loc 22 de simpozioane, mese rotunde și sesiuni științifice. Ediția din acest an este organizată și pentru a celebra aniversarea academicianului Radu Miron.

Cvartetul Universității de Arte „George Enescu” din Iași (UAGE) a deschis Zilele Academice Ieșene în dulcele mod clasic, interpretând piesele „Arrival of The Queen of Sheba” de G. F. Handel, „Humoresque” de A. Dvorak, „Serenada” de J. Haydn și „Mica Serenadă” de W. A. Mozart.

Primarul Municipiului Iași, Gheorghe Nichita, a vorbit despre proiectul din cadrul Sărbătorilor Iașului, „Seara valorilor”, dar și despre importanța obținerii titlului de capitală culturală, îndemnând academicienii, să se implice în proiectele societății. „Sunt bucuros că această manifestare are loc în fiecare an, într-un context oportun pentru că de-abia a început anul universitar și pregătirea pentru sărbătorile Iașului, un alt moment important în care încercăm să punem în valoare Iașul în dimensiunea lui spirituală, culturală, universitară și academică. Astăzi suntem din nou chemați să facem un parteneriat pentru a vibra împreună pentru valorile acestui oraș și pentru a le pune în evidență, prin implicarea dumneavoastră, a elitelor, pentru ca evenimentele Iașului să aibă consistență”.

Literatura, un ceasornic de sticlă

Prof. dr. Bogdan Crețu a susținut prelegerea „La ce bun literatura”, încercând să aducă argumente care să susțină importanța literaturii și-a lecturii. Profesorul consideră că nu există o știință a literaturii, iar prin interpretarea și folosirea instrumentelor științifice  nu ajungem niciodată la adevăr, pentru că „adevărul literaturii nu este niciodată unul singur. Este o sumă de mai multe adevăruri, fiecare dintre ele depinzând de cititor, de inteligența lui, de cultura lui și de sensibilitatea lui”.

Profesorul prezintă o literatură care nu este un discurs științific, care nu are formule, reguli și nu are nimic de demonstrat. Cel mai important este să respecte regulile gramaticale pentru că „infailibilul este registrul său”. Literatura nu este o fugă de realitate, ci doar o altă perspectivă a vieții. „Literatura, devenită narcisistă, a uitat de problemele sale. A funcționat ca un ceasornic de sticlă transparent, care sigur indică și ora, dar își etalează și mecanismul. Dar pentru privitor stă pericolul ca acele resorturi să devină mult mai interesante decât ceea ce în mod esențial trebuie să facă un ceas, să marcheze timpul”.

Prof. dr. Bogdan Crețu a prezentat trei studii de caz cu privire la opera lui Proust, Italo Calvino și Roberto Bolano. În final a citit „Zapisul unui zugrav”, publicat în Contemporantul, în 1832.

Academicianul Dumitru Radu Popescu, dramaturg, scriitor și eseist, a discutat despre viața lui Anton Grancea și despre răscoala lui Horia, Cloșca și Crișan, adunând toate aceste informații sub titlul „Obsesii inutile”. „Este un titlu destul de caraghios, așa că am optat pentru ridicolul său. Aș fi putut să povestesc cum acum 20 de ani am scris o piesă despre Roșia Montană, dar nu a citit-o nimeni. Ar trebui ca guvernanții să nu mai jure pe Biblie și în acest sens o să iau ca argument cartea românească de învățătură pentru orbirea sufletului și pentru jurământ, Biblia neavând de-a face cu destui contemporani responsabili de destinele poporului. Până când aceste obsesii se vor rezolva, ne vom înapoia la clasici”.

Până sâmbătă, 5 octombrie, la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iași, vor avea loc sesiuni științifice pe teme de chimie, cu prilejul Zilei Academiei Ieșene. În cadrul programului Zilelor Academiei Ieșene vor avea loc evenimente pentru promovarea cercetării în contextul oenologiei moderne, Simpozionul Anual de Geografie,  Simpozionul Spiritul Junimii în epocă şi în posteritate, mese rotunde unde vor avea loc discuții despre personalităţi ale vieţii politice şi culturale din perioada interbelică dispărute în închisorile comuniste, precum Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Gheorghe Manu, Valeriu Gafencu sau Gheorghe I. Brătianu.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

IMG_2479

 

IMG_2480

 

IMG_2482

IMG_2492

IMG_2488

 





 
 

 

Poveşti româneşti transpuse în benzi desenate

Trebuie să recunoaştem faptul că fiecare dintre noi, chiar dacă suntem adulţi, putem fi în unele momente copii. Interesul pentru benzi desenate a crescut în România în ultimii ani. Mare succes au avut cele inspirate di...
de Laura Romila
 

 
 

GLOBUL DE CRISTAL DE LA KARLOVY VARY CÂŞTIGAT DE UN REGIZOR ROMÂN

Un film românesc a câștigat pentru prima dată Globul de Cristal, marele premiu al Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, Cehia. Este vorba despre pelicula regizorului Radu Jude, numită ″Îmi este indife...
de Laura Romila
 

 
 

Licitația de Vară Duplex Palatul Culturii, Iași – Athénée Palace Hilton, București

Licitația de Vară din data de 19 iunie (Duplex București – Iași) este prima licitație de artă din Iași. Evenimentul aduce iubitorilor și colecționarilor de artă o surpriză de proporții. O lucrare de top semnată d...
de Laura Romila
 

 

 

DUMITRU GRUMĂZESCU, OCROTITORUL MOŞTENIRII EMINESCIENE

Toată presa a titrat că a plecat dintre noi anticarul Dumitru Grumăzescu, astăzi, 8 iunie 2018, la orele 4.00 ale dimineţii. Parcă niciodată nu au fost mai uniţi ieşenii în a-l considera pe domnul Grumăzescu un simbo...
de Laura Romila
 

 
 

Hai la Ateneu!

Ateneul din Iaşi continuă să ne ofere cadouri culturale de mare artă. Luna iunie va debuta, aşa cum era de aşteptat, cu spectacole pentru cei mici. Domnul GOE, personajul neastâmpărat, născut din condeiul marelui scrii...
de Laura Romila
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi