Cultura

octombrie 21, 2013
 

Vioara lui George Enescu din nou la drum prin satele şi oraşele României

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , ,

Abia sosită din turneul Duelul Viorilor, vioara Guarneri del Gesu, datată 1730, ce i-a aparţinut lui George Enescu, pleacă din nou la drum, de data aceasta nu pentru a fi auzită în marile săli de concert, ci în sate și orașe unde astfel de evenimente nu au loc în mod obişnuit.

Cea de-a doua ediţie a turneului „Vioara lui George Enescu” cu violonistul Gabriel Croitoru, care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziţie şi aflându-se în patrimoniul Muzeului naţional „George Enescu”), acompaniat de pianistul Horia Mihail, va avea loc în perioada 22 octombrie – 4 noiembrie, în trei oraşe şi șase localităţi rurale din judetele Botoşani, Suceava, Vaslui, Sibiu, Ilfov şi la Sala Radio din Bucureşti.

Anul trecut, Gabriel Croitoru şi Horia Mihail au trecut prin experienţa de a cânta pe mari scene ale lumii, în oraşe mari, la Bucureşti la Sala Radio sau Ateneu, dar şi în oraşe mai mici ale ţării, lipsite de viaţă muzicală, au descoperit că au puterea de a duce muzica clasică mai departe, în locuri unde nimeni nu se gândeşte la ea. Au fost inspiraţi de exemplul lui George Enescu care, cu multă generozitate şi dragoste de oameni şi muzică, a mers cu vioara sa, Guarneri del Gesu, pe front, în spitale, în sate, acolo unde cei mai mulţi aveau nevoie de ea ca alinare. Astfel s-a născut primul turneu intitulat „Vioara lui George Enescu la sate”, la iniţiativa Radio România Cultural şi Accendo. A fost o călătorie muzicală care, în 2012, a umplut de emoţie inimile oamenilor simpli din opt localităţi rurale din România care, deşi nu fuseseră vreodată într-o sală de concert sau nu văzuseră un instrument pe viu, au venit la recital nu cu limuzine, ci cu căruţe, nu în smoking, ci în haine simple, dar au rezonat la fel cu cei ce au posibilitatea să meargă în marile săli de concert. Ca un gest firesc, după aceste emoţionante întâlniri, cei doi artişti au decis să reia această experienţă şi anul acesta.

Turneul va începe chiar în localitatea Liveni, în care s-a născut Enescu şi a luat primele lecţii de muzică de la un vestit lăutar al vremii. Periplul muzical cuprinde un recital extraordinar susţinut la Sala Radio din Capitală, pe data de 1 noiembrie, dedicat sărbătoririi împlinirii a 85 de ani de la înfiinţarea radioului public românesc. Programul concertelor cuprinde piese de largă popularitate din literatura pentru vioară şi pian. Lucrări ale unor compozitori precum Tartini, Beethoven, Enescu, Chausson, Ravel vor putea fi ascultate în cadrul recitalurilor.

Programul turneului „Vioara lui George Enescu”:

  • 22 octombrie Comuna George Enescu, jud. Botoşani – Căminul cultural Arborea – ora 14.00
  • 22 octombrie Botoşani, jud. Botoşani – Casa de cultură Botoşani- ora 19.00
  • 23 octombrie Comuna Grăniceşti, jud. Suceava – Căminul cultural Grăniceşti – ora 13.30
  • 24 octombie Comuna Pogoneşti, jud. Vaslui – Şcoala cu clasele I-VIII Dimitrie Negruţiu, Pogoneşti – ora 13.30
  • 24 octombrie Bârlad, jud. Vaslui – Pavilionul Marcel Guguianu – ora 19.00
  • 28 octombrie Comuna Slimnic, jud. Sibiu – Căminului cultural Slimnic – ora 12.00
  • 28 octombrie Comuna Răşinari, jud. Sibiu – Căminul cultural Răşinari – ora 17.00
  • 1 noiembrie Bucureşti – Sala Radio – ora 19.00
  • 4 noiembrie Comuna Cernica, jud. Ilfov – Căminul cultural Cernica – ora 14.00

Autor: prof. univ. asoc. Pompiliu COMŞA, colaborator INFO APOLLONIA

 
 

 

Locuri pe scenă, alături de artiști, la „Duelul viorilor”

Luni, 30 septembrie, artiștii Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru se vor duela, arbitrați de pianistul Horia Mihail, în cadrul celei de-a treia ediții a turneului național „Duelul viorilor”, iar datorită cererii mari d...
de
 

 
 

Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, în „Duelul Viorilor”

Artiștii Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru se vor duela, arbitrați de pianistul Horia Mihail, în cadrul celei de-a treia ediții a turneului național „Duelul viorilor”. Spectacolul va avea loc luni, 30 septembrie, de...
de
 

  
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi