Cultura

decembrie 5, 2013
 

Un singur Călin Ciobotari şi două cărţi, la Teatru FiX

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , ,

În seara aceasta, de 5 decembrie, teatru FiX a fost gazda unui eveniment distins, o dublă lansare de carte a criticului de teatru Călin Ciobotari. Este vorba de o carte de interviuri cu 13 regizori, gen în care autorul este deja un specialist, „Regizorul, acest…” şi de volumul „Semne de scenă. Iaşul teatral (2011-2013)”, de publicistică teatrală.

La lansare au fost invitaţi oficial să vorbească Oltiţa Cîntec, Ioana Petcu şi Bogdan Ulmu, dar au luat cuvântul de asemenea Liviu Antonesei şi actorul Petru Ciubotaru. În jur de 100 de persoane, oameni de teatru, prieteni ai autorului, jurnalişti au fost prezenţi în sală şi au cerut la sfârşit autografe.

Criticul de teatru Oltiţa Cîntec a subliniat faptul că volumele lui Călin Ciobotari sunt în primul rând utile, exprimându-şi admiraţia deopotrivă pentru acest autor care a dovedit că e şi un teatrolog cu toate calităţile jurnalistului de investigaţie.

„Călin are talent, pregătire, curaj şi îndrăzneala propriilor opinii. Căci, personal, nici nu cred în criticii de teatru prea populari”, a spus Oltiţa Cîntec.

Ioana Petcu crede că autorul celor două volume, cel puţin în lumea teatrală, nu mai are nevoie de nici un fel de prezentare: „Aceste semne de scenă mi s-au părut nişte documente de real folos, care descriu o faţetă a lui Călin Ciobotari. Cu siguranţă le voi trece în literatura bibliografică a studenţilor mei”.

Din perspectiva regizorului, prins şi el în volumul de interviuri, Bogdan Ulmu a făcut elogiul celui care chiar ştie să întrebe, „uneori cu mare tupeu”, precizând că din toate interviurile acordate, în jur de 200, dialogurile cu Ciobotari au fost cele mai reuşite. De asemenea, a lăudat talentul autorului de a realiza cronici, fie şi de un singur rând, calitatea sa aşadar de a esenţializa discursul.

Autorul a accentuat o calitate a sa, care se întrevede în ceea ce scrie, sinceritatea.  „Arta aceasta a scrierii de cronici din România s-a perimat foarte mult. A fi cronicar de teatru nu mai e o meserie, dar poate fi o pasiune. Şi am o senzaţie foarte frumoasă când primesc un feedback pozitiv”, spune Ciobotari. Dacă volumul de cronici e calificat a fi „o mărturie”, cartea de interviuri e justificată astfel: „Mă fascinează meseria de regizor. Pentru că reprezintă nucleul dur al artei spectacolului. Cred foarte mult în ideea de dialog. Pentru că, iarăşi, interviul nu e astăzi într-o condiţie excelentă. Şi încerc să fac la Iaşi o formă de constantă din el. Doresc mereu să fac interviuri curate, fără formalităţi, fără nimic regizat”, a completat autorul.

Călin Ciobotari este cu siguranţă un nume bine cunoscut în mediul cultural şi jurnalistic ieşean, dar nu numai. Absolvent al Facultăţii de Filosofie  de la Iaşi şi al unui master în filosofie, absolvent şi de Arte, doctorand actualmente în Teatrologie, jurnalist cultural şi de investigaţie, critic de teatru, prozator, autor de piese de teatru, Călin Ciobotari reuşeşte să atragă atenţia prin calitatea scrisului, prin opiniile sale bine argumentate şi prin sinceritatea pe care o practică în tot ceea ce face.

 

Picture 038Picture 041Picture 039





 
 

 

Poveşti româneşti transpuse în benzi desenate

Trebuie să recunoaştem faptul că fiecare dintre noi, chiar dacă suntem adulţi, putem fi în unele momente copii. Interesul pentru benzi desenate a crescut în România în ultimii ani. Mare succes au avut cele inspirate di...
de Laura Romila
 

 
 

GLOBUL DE CRISTAL DE LA KARLOVY VARY CÂŞTIGAT DE UN REGIZOR ROMÂN

Un film românesc a câștigat pentru prima dată Globul de Cristal, marele premiu al Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, Cehia. Este vorba despre pelicula regizorului Radu Jude, numită ″Îmi este indife...
de Laura Romila
 

 
 

Licitația de Vară Duplex Palatul Culturii, Iași – Athénée Palace Hilton, București

Licitația de Vară din data de 19 iunie (Duplex București – Iași) este prima licitație de artă din Iași. Evenimentul aduce iubitorilor și colecționarilor de artă o surpriză de proporții. O lucrare de top semnată d...
de Laura Romila
 

 

 

DUMITRU GRUMĂZESCU, OCROTITORUL MOŞTENIRII EMINESCIENE

Toată presa a titrat că a plecat dintre noi anticarul Dumitru Grumăzescu, astăzi, 8 iunie 2018, la orele 4.00 ale dimineţii. Parcă niciodată nu au fost mai uniţi ieşenii în a-l considera pe domnul Grumăzescu un simbo...
de Laura Romila
 

 
 

Hai la Ateneu!

Ateneul din Iaşi continuă să ne ofere cadouri culturale de mare artă. Luna iunie va debuta, aşa cum era de aşteptat, cu spectacole pentru cei mici. Domnul GOE, personajul neastâmpărat, născut din condeiul marelui scrii...
de Laura Romila
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi