Cultura

ianuarie 17, 2013
 

Salonul de Literatură Zero + 2013 a început în forță!

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , ,

Prima ediție din acest an a Salonului de Literatură Zero + a avut loc aseară, în cunoscutul spațiu al Casei Dosoftei din Iași. Deși schimbată ziua de desfășurare a cenaclului, sala a fost arhiplină. Cu siguranță, această numeroasă prezență s-a datorat și faptului că la întâlnire a venit un important poet din București, reprezentant al generației tinere, Claudiu Komartin.

Seara a fost deschisă, ca de obicei, de amfitrionul Mirel Cană, care și-a început discursul cu urarea: „sper ca ședințele din 2013 să fie măcar pe măsura celor de până acum”. Întâlnirea a continuat cu lecturile Ioanei Miron și a lui Bogdan Federeac. Ioana a citit un grupaj de zece poeme dintr-un volum în pregătire, iar Bogdan Federeac, un pic „neobișnuit”, după cum s-a referit la el poetul Paul Gorban, a lecturat fragmente de proză dintr-un proiect mai amplu. După ei, a citit premiatul de anul acesta la Opera Prima al Festivalului Național de Poezie „Mihai Eminescu”, Anatol Grosu. Volumul său se intitulează „epistola din filipeni” și a cucerit se pare juriul de la Botoșani. Pentru prima dată, premiul de debut în poezie se duce la un poet din Basarabia.

„Mă bucur foarte mult că am ajuns la Iași și mai mult îmi place că voi citi”, a spus poetul Anatol Grosu înainte să înceapă lectura, care a fost regalul serii, un moment de „contrast” aproape cu lecturile anterioare. Claudiu Komartin, prezent și el la festivalul de poezie „Mihai Eminescu”, a afirmat că și pe scena Teatrului din Botoșani lectura poetului din Chișinău a fost „cea mai rezonantă, mai caldă și mai bine primită”. Întrebat cum s-a simțit când a primit Premiul ”Opera Prima”, mi-a scris în dedicația pe volumul de poezie „O ușă prin care se iese a fost cândva intrată”.

După „ritualul” salonului de literatură, a urmat partea de discuții, care a debutat de fapt cu o introducere făcută de invitatul serii, Claudiu Komartin, dublată de o scurtă lectură a câtorva din poemele sale inedite. El este un autor care își desfășoară activitatea în București, redactor-șef la Casa de Editură Max Blecher, editură tânără, de doi ani și patru luni, care publică literatură contemporană tânără, dar și autori consacrați. Proiectul la care ține cel mai mult, alcătuit împreună cu Radu Vancu, este antologia de poezie din cele mai bune cărți apărute în anul anterior, un proiect pregătit pentru zece ani, astfel încât, cel ce le va avea și le va citi pe toate să își poată face o „imagine precisă” asupra poeziei unui deceniu. De asemenea, se ocupă de revista „Poesis internațional”, ajunsă la numărul 10.

„Am venit cu mare curiozitate, să văd ce se întâmplă la acest salon, să simt pulsul a ce se întâmplă la fața locului. Sunt rare întâlnirile cu săli așa de pline”, a spus Claudiu.

Mirel Cană și-a exprimat surpriza întâlnirii cu Claudiu Komartin, care „reușește în poezia sa să depășească limbajul crud al generației și să recupereze un romantism dus până la ultimele consecințe”. De asemenea, a fost impresionat de „cultul prieteniei” cultivat de acesta, „care își are originea într-un altfel de suflet. A fost o lecție”, a completat scriitorul ieșean.

Cel mai mult comentată a fost poezia Ioanei Miron. Vocea generală a mizat pe sugestia ca poeta să-și cultive pe viitor mai mult sensibilitatea feminină, senzorialitatea. Șerban Axinte a subliniat evoluția foarte mare de la poemele din trecut la cele citite la acest cenaclu și a sugerat să fie urmărită cu mare atenție pe viitor. Profesorul Livia Iacob  o consideră un „artist complex”, care i-a poezia în joacă, însă joaca ei e de fapt foarte serioasă. O altă sugestie, la care au subscris Claudiu Komartin, Anatol Grosu, a fost aceea de a elibera poeziile de „surplusuri”.

„Un poet poate să evolueze spre ceva ce-i trebuie sau spre ceva ce nu-i trebuie. Ioana evoluează spre ceva ce nu-i trebuie”, a afirmat Claudiu Komartin, completând că problema în textele ei e că „nu se petrec niște scurt-circuite. Aș vrea să văd că ea riscă mai mult. ceea ce are bun este o viziune corporală, un tip de observație asupra propriului corp. Aș vrea să văd însă în textele Ioanei o gheară mai puternică”.

Despre proza citită de Bogdan Federeac s-a vorbit puțin, în finalul întâlnirii. A fost relevată lipsa personajelor din fragmentele sale, construcția neclară a textelor, un fel de descărcare de tip liric amestecată cu un sordid urban. Claudiu Komartin a intervenit spunând că e totuși un povestitor bun, dar trebuie să mai lucreze mult dacă vrea să continue în această direcție a literaturii.

Per ansamblu, întâlnirea a fost foarte animată, pe alocuri tensionată, dar destul de utilă, aș vrea să cred, pentru cei care au citit. Ediția de săptămâna viitoare va reveni zilei de joi și vor fi trei invitați la lectură.

 

Galerie Foto Info Apollonia:

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Poveşti româneşti transpuse în benzi desenate

Trebuie să recunoaştem faptul că fiecare dintre noi, chiar dacă suntem adulţi, putem fi în unele momente copii. Interesul pentru benzi desenate a crescut în România în ultimii ani. Mare succes au avut cele inspirate di...
de Laura Romila
 

 
 

GLOBUL DE CRISTAL DE LA KARLOVY VARY CÂŞTIGAT DE UN REGIZOR ROMÂN

Un film românesc a câștigat pentru prima dată Globul de Cristal, marele premiu al Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, Cehia. Este vorba despre pelicula regizorului Radu Jude, numită ″Îmi este indife...
de Laura Romila
 

 
 

Licitația de Vară Duplex Palatul Culturii, Iași – Athénée Palace Hilton, București

Licitația de Vară din data de 19 iunie (Duplex București – Iași) este prima licitație de artă din Iași. Evenimentul aduce iubitorilor și colecționarilor de artă o surpriză de proporții. O lucrare de top semnată d...
de Laura Romila
 

 

 

DUMITRU GRUMĂZESCU, OCROTITORUL MOŞTENIRII EMINESCIENE

Toată presa a titrat că a plecat dintre noi anticarul Dumitru Grumăzescu, astăzi, 8 iunie 2018, la orele 4.00 ale dimineţii. Parcă niciodată nu au fost mai uniţi ieşenii în a-l considera pe domnul Grumăzescu un simbo...
de Laura Romila
 

 
 

Hai la Ateneu!

Ateneul din Iaşi continuă să ne ofere cadouri culturale de mare artă. Luna iunie va debuta, aşa cum era de aşteptat, cu spectacole pentru cei mici. Domnul GOE, personajul neastâmpărat, născut din condeiul marelui scrii...
de Laura Romila
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi