Cultura

mai 30, 2013
 

Să FIE lumea cărţilor și a autorilor pentru copii și adolescenți!

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , , , ,

 

La Iași va avea loc, între 15 și 20 iunie, prima ediție a Festivalului de Carte şi Autori pentru Copii şi Adolescenţi, care va cuprinde lansări de carte, întâlniri cu autori cunoscuți de carte pentru copii, conferințe, ateliere de creaţie, spectacole de teatru, muzică pentru copii, precum şi trei zile dedicate Benzilor Desenate.

Palatul Copiilor şi Parcul Voievozilor din Copou se vor transforma, în perioada 15-20 iunie, în veritabile locuri de distracţie, dar şi de punere în valoare a pasiunilor şi valenţelor artistice. Aici vor fi găzduite, începând cu primele ore ale dimineții și până seara, toate evenimentele incluse în Festivalul de Carte şi Autori pentru Copii şi Adolescenţi din cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE).

”Ne bucurăm că la Iași vom avea o serie de evenimente dedicate cărţii pentru copii și adolescenți, șase zile de întâlniri cu autori, cu scriitori, seri dedicate benzilor desenate,” a declarat Florin Mindirigiu, directorul FIE. Participanţii se vor bucura de experienţe educative şi culturale inedite şi vor avea posibilitatea de a se întâlni cu autori şi personajele favorite din cărţi, dar şi cu artişti ilustratori şi desenatori cunoscuţi.

Evenimentele din cadrul Festivalului de Carte şi Autori pentru Copii şi Adolescenţi sunt organizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iași, Asociaţia PRO EVENT, Primăria Municipiului Iași, co-producător fiind Editura Adenium Iaşi, și se vor desfăşura pe trei scene amenajate în Grădina Palatului Copiilor, în sala de spectacole a Palatului, precum şi pe scena amenajată în Parcul Voievozilor.

“Educaţia de bază, fundamentele întregii educaţii se pun în continuare în copilărie şi adolescenţă. Din acest motiv secţiunea noastră s-a centrat în primul rând pe cartea pentru copii şi tineret. Nu există o bună educaţie care n-a pornit aşa cum trebuie, care nu şi-a aşezat temeinic fundamentele. Cartea este la FIE. Cartea nu are cum să nu FIE!”, a declarat scriitorul Liviu Antonesei, preşedintele Festivalului de Carte şi Autori pentru Copii şi Adolescenţi FIE.

Deschiderea seriei de manifestări va avea loc pe 15 iunie, cu lansarea, în prezenţa autorului, a deja celebrei cărţi pentru copii “Isprăvile lui Guguţă”, semnată de scriitorul basarabean Spiridon Vangheli. Momentul, organizat de Editura Adenium în parteneriat cu Editura “Doxologia” a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, va fi onorat de prezenţa academicianului Mihai Cimpoi şi a Claudiei Balaban, directorul Bibliotecii “Ion Creangă” din Chişinău. “Isprăvile lui Guguţă” au ajuns, de-a lungul timpului pe întreg mapamondul, cartea fiind tipărită în 72 de ediţii, în 38 de limbi.

 

Autori renumiți de cărți pentru copii


În cele şase zile de festival, se vor desfăşura, simultan, ateliere de creaţie pentru copii, în aer liber, vor avea loc lansări de carte şi revistă pentru copii, momente artistice, spectacolul de teatru “Isprăvile lui Guguţă”, precum şi o serie de evenimente destinate fenomenului benzilor desenate.
La Festivalul de carte pentru copii organizat de FIE sunt aşteptaţi autori renumiţi din întreaga ţară. Anastasia Popa, cunoscută autoare de cărţi pentru copii şi membră a Uniunii Scriitorilor, îşi va lansa volumele „Zânuţa Dora-li şi vrăjitoarea Ciumfi” – Editura “Carminis” (pe 15 iunie) şi „Iana, vrăjitoarea poznaşă” – Editura “Carminis” (16 iunie).
Scriitoarea Maria-Ioana Vasiloiu, autoare de literatură pentru copii şi de scenarii radiofonice va prezenta publicului tânăr volumele “Cei mai năzdrăvani căţei cu motanii după ei”, „Poveşti dinozaureşti” (volum în curs de apariţie) şi cartea în versuri „Domnâ profesor Alfabet”.

Maria Chirtoacă, scriitoare, membră a Uniunii Scriitorilor, va aduce publicului ieşean trei dintre volumele sale: „Sub vraja cuvintelor. Poezii. Texte” (15 iunie), „Carusel de poezii cu-ntâmplări de zi cu zi” (15 iunie) şi „Proverbe cu haz şi fără necaz” (16 iunie).
Crina Decusară-Bocşan, istoric literar, editor şi redactor-şef al revistei “Mesaj literar” va prezenta, în cadrul FIE, volumele “Iubirile Iuliei Haşdeu” şi “De mână cu Iulia” (pe 19 şi respectiv 20 iunie).

De asemenea, pe 16 iunie va fi lansată cartea “Cântecele copilăriei în cinci limbi”, tipărită la Editura Gama din Iaşi, ce continuă o serie începută în 2010, când a fost lansat primul volum ilustrat însoţit de CD cu cântece pentru copii. Cele 24 de piese din această carte au fost alese dintre cele mai fredonate melodii pentru micuţi, în cinci limbi: română, engleză, franceză, germană şi italiană.

Copiii şi adolescenţii vor fi nu doar simpli spectatori, ci şi participanţi activi, în program fiind incluse ateliere de creaţie, workshop-uri interactive, concursuri de desene pe asfalt, precum şi o suită de momente artistice susţinute de trupe şcolare din Iaşi şi din judeţ.
Tot în cadrul Festivalului de Carte pentru Copii şi Adolescenţi vor avea loc câteva conferinţe şi ateliere extrem de interesante, pe tema educaţiei financiare a copiilor, ce vor fi susţinute de Ligia Georgescu – Goloşoiu, consilier de direcţie în cadrul Cancelariei Băncii Naţionale a României (BNR): “Educaţia financiară – o nouă disciplină opţională la clasele primare” (15 iunie), Curs interactiv despre bani şi bănci (16 iunie), “Economisirea pe înţelesul copiilor” (17 iunie).

 

Zilele Benzii desenate (Editura ADENIUM)
Zilele Benzii Desenate (BD) se vor deschide pe 18 iunie, la Palatul Copiilor, cu Vernisajul expoziţiei de carte obiect şi ilustraţii a studenţilor specializării Grafică, de la Facultatea de Arte Vizuale şi Design, Universitatea de Arte “G. Enescu” din Iaşi. Evenimentul, va fi urmat de lansarea volumului BD “Amintiri din copilărie”, apărut la Editura Adenium.

“Aventurile prin care trece Nică nu sunt mai puţin palpitante decât cele prin care trec Tom Sawyer şi Hucklebbery Finn şi pot atrage interesul cititorilor de la cele mai mici vârste. Cu acest gând a plecat la drum echipa Editurii Adenium, când a conceput proiectul acestei ediţii a Amintirilor în formă de bandă desenată”, a declarat scriitorul Liviu Antonesei, directorul Festivalului de Carte pentru Copii şi Adolescenţi.

Una dintre surprizele organizatorilor pentru această secţiune este discuţia cu Adrian Cioroianu şi fanii BD, care va avea loc pe 20 iunie. Cunoscut în spaţiul public ca istoric, jurnalist, eseist şi om politic, Adrian Cioroianu este şi un pasionat fan al benzilor desenate, participând la numeroase târguri şi festivaluri dedicate acestui domeniu artistic.
Toate cele trei zile BD vor cuprinde şi ateliere în aer liber, organizate în Curtea Palatului Copiilor, ocazie pentru cei mici şi nu numai de a-şi pune în valoare aptitudinile.
De asemenea, în fiecare seară, în intervalul orar 18.00 – 20.00, micii artişti pregătiţi la Palatul Copiilor, cu premii importante în palmares, obţinute la concursurile de profil din ţară, vor oferi câte un program artistic sub genericul “Copiii în(cântă) Iaşul”. Aceste spectacole vor fi susţinute pe scena amplasată în Parcul Voievozilor.

 

Autor: Adriana Nazarciuc

 

 
 

 

Festival internaţional de Muzică pentru Copii, la Iaşi

Asociaţia Music for Kids şi City Hall Iaşi organizează a 7-a ediţie a Festivalului internaţional de Muzică pentru Copii şi Adolescenţi. Evenimentul este o competiţie de interpretare care are drept scop promovarea tine...
de
 

 
 

50 lei să-ţi trimiţi copilul la grădiniţă

Caravana de vară „Fiecare Copil în Grădiniță” a ajuns săptămâna aceasta la Iaşi, județul cu peste 5.700 de beneficiari estimați. Proiectul urmărește informarea părinților cu privire la Legea nr. 248/2015 și ...
de
 

 
 

Victorie categorică în Copou

CSMS Iași a reușit o partidă perfectă împotriva formației CSU Craiova, în etapa a V-a din play-out-ul Ligii 1, în fața a 10.000 de ieșeni care au umplut stadionul „Emil Alexandrescu” din Copou. CSMS a câștigat c...
de
 

 

 

La un meci de play-off

CSMS Iași va juca în ultima etapă din sezonul regulat un meci capital pentru accederea în play-off-ul Ligii I. Trupa lui Nicolo Napoli se va duela mâine, în deplasare, cu formația Steaua București. Înaintea acestui mec...
de
 

 
 

Chirica a mai reglementat nişte intersecţii

Municipalitatea a anunţat noi reglementări de fluidizare a traficului din Iaşi prin autorizarea priorităţii de dreapta sau afişarea de verde intermitent pentru patru mari intersecţii din Iaşi. Proiectul „Sistemul de M...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi