Cultura

iulie 10, 2014
 

S-a lansat la Iaşi FILIT 2014: sub Patronajul Comisiei Europene

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: ,

Liniile de forţă ale Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT), ediţia a II-a, au fost  prezentate astăzi la Iaşi de către Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, Rectorul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, Vasile Işan, precum şi Managerul festivalului, Directorului Muzeului Literaturii Române din Iaşi, Dan Lungu.

În premieră, Reprezentanţa Comisiei Europene în România a acordat patronajul unui eveniment cultural, apreciind importanţa europeană a FILIT: „Prima ediție a FILIT a avut un succes extraordinar, cu multiple ecouri la nivel local, național și internațional. A fost o adevărată sărbătoare a literaturii și a cărții, care va continua și în acest an. Ne bucurăm să vedem România și Iașiul pe lista organizatorilor de evenimente literare de anvergură europeană ce promovează diversitatea culturală și lingvistică a Europei”, susţine Angela Filote, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Ediția 2014 a FILIT va reuni anul acesta peste 300 de invitați de seamă ai literaturii mondiale și române, precum și traducători, manageri culturali, critici și jurnaliști culturali. Lista scriitorilor care au acceptat să participle la FILIT prinde contur, organizatorii făcând publice o parte din confirmări. Astfel, publicul se va bucura de prezența scriitorilor străini Herta Muller (Germania), David Lodge (Marea Britanie), Sahar Delijani (Iran, în prezent locuiește în Italia), Romanin Puertolas (Franța), Monika Peetz (Germania), Care Santos (Spania), Edward Hirsch (SUA). Pe lista scriitorilor români confirmați se numără Radu Aldulescu, George Bălăiță, Lavinia Braniște, Mircea Cărtărescu, Magda Cârneci, Vasile Ernu, Norman Manea, Ioana Nicolaie, Marta Petreu, Andrei Ruse, Ana Mara Sandu, Simona Sora, Bogdan Suceavă, Ion Vianu, Matei Vișniec, Alexandru Vlas.

Scriitorul britanic David Lodge este unul unul dintre cei mai populari autori în România, fiind apreciat atât de crittica literară, cât și de un public foarte larg. Acceptul lui Lodge de a participa la FILIT este cu atât mai important cu cât aparițiile sale publice în ultimii ani au fost extreme de puține în cadrul festivalurilor, iar aceasta este prima sa vizită în România. Recotorul Universității, Vasile Ișan, și decanul Facultății de Litere, Codrin Liviu Cuțitaru, au anunțat faptul că Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va acorda lui David Lodge, în cadrul FILIT, titlul de „Doctor Honorius Causa”.

„FILIT este evenimentul literar cu cel mai mare public din ţară. Cu această ocazie, Iaşiul a descoperit că are un public literar subestimat, care până acum nu a avut ocazia să-şi arate potenţialul. FILIT a arătat că spaţiul public ieşean poate fi populat cu evenimente de înaltă ţinută culturală şi de anvergură europeană, aducând în acelaşi timp un public foarte numeros şi divers”, a declarat Dan Lungu.

Un proiect original lansat în cadrul FILIT, ediția 2014, îl reprezintă o serie de reportaje realizate de cunoscutul jurnalist Viorel Ilișoi, menite să promoveze muzeele literare ieșene și să pună în valoare patrimonial literar. Textele, de o mare valoare documentară și redactate într-un stil unic, vor fi traduse în limba engleză, tipărite și distribuite la nivel national și international.

Un alt proiect care v-a atrage atenţia la cea de-a doua ediție FILIT este programul „Rezidențele FILIT pentru traducători”, rezidențe care anul acesta au fost acordate astfel:

  • O rezidenţă FILIT „Memorialul Ipoteşti”, Botoşani, comuna Mihai Eminescu, Ipoteşti: Fanny CHARTRES (franceză)
  • Două rezidenţe FILIT „Hotel Belvedere”, Vatra Dornei, județul Suceava: Vanina BOZHIKOVA (bulgară);  Alexander-John DRACE-FRANCIS (engleză);
  • Trei rezidenţe FILIT „Muzeul Literaturii Române Iaşi”, Iaşi: Lora NENKOVSKA (bulgară); Joanna KORNAS-WARWAS (polonă); Gabriella KOSZTA (maghiară)

FILIT s-a remarcat deja în presa internaţională ca unicul eveniment literar din România de anvergură, publicaţii prestigioase acordând spaţii largi primei ediţii: „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ , „El Pais“, „Der Freitag”, „Le Monde” etc.„FILIT a fost deja, la prima sa ediție, cel mai important festival literar din Europa de Est și pentru următorul an aspiră la consolidarea dimensiunii sale transnaționale”, scria Ignacio Vidal-Folch în „El Pais“.

 
 

 

Tramvaiul Literaturii, la plimbare prin oraş

Astăzi, în rondul din Târgu Cucu, a avut loc prezentarea celui de-al cincilea tramvai personalizat prin pictură, „Tramvaiul Literaturii ”. Inițiat de Asociația TramClub Iaşi, în colaborare cu National Paints, regia ...
de
 

 
 

S-a publicat programul FILIT 2015

Organizatorii Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) au făcut public programul evenimentelor care se vor desfășura în perioada 2-4 octombrie 2015. Programul conține zeci de evenimente dedica...
de
 

 
 

Ediţia FILIT din acest an nu va mai avea loc

Organizatorii FILIT au anunţat în seara de 24 iunie că ediţia din acest an, programată la începutul lunii octombrie, nu va mai avea loc. Iată comunicatul transmis de Biroul de presa FILIT Iasi: «Organizatorii Festivalul...
de
 

 

 

De la festival la platformă literară: FILIT 2015

În holul Muzeului Literaturii Române – Casa Pogor, s-a desfășurat astăzi, de la ora 11.00, conferința de presă a Festivalului Internațional de literatură și traducere Iași – FILIT, care în 2015 ajunge la...
de
 

 
 

Noaptea albă a Muzicii în cadrul FILIT

Un concert simfonic extraordinar va fi organizat în cadrul celei de a II-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere, Iași, 01-05 Octombrie 2014. Acesta va avea loc vineri, 3 octombrie, de la ora 22.0...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi