Cultura

octombrie 7, 2013
 

Parcul Copou a „recoltat” zeci de cărți și reviste culturale

Luni, 7 octombrie, de la ora 12.00, au debutat „Zilele Recoltei Editoriale”, eveniment organizat de Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Iași. La eveniment au luat parte Mihai Chirica, viceprimarul municipiului Iași, Adi Cristi, directorul Casei de Cultură „Mihai Ursachi” din Iași, scriitori, reprezentanți ai editurilor și ai revistelor de cultură, printre care Lucian Vasiliu, Daniel Corbu sau Simona Modreanu.  Un grup de elevi de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” a susținut un recital de muzică clasică. În fiecare zi, până la încheierea evenimentului, elevii muzicieni vor destinde atmosfera.

Timp de șapte zile, 14 edituri își vor expune oferta editorială în cele patru corturi, amplasate la intrarea principală a Parcului Copou.

„Zilele Recoltei Editoriale este un nou proiect pe care Casa de Cultură a municipiului Iași încearcă să îl propună ieșenilor. Ideea care a stat la baza acestui proiect a fost cea a cunoașterii. Dorim, și pe acest plan editorial, să prezentăm ieșenilor care este forța reală a Iașilor în ceea ce privește editarea de carte. Avem și cărți de specialitate de la editurile Universității «Alexandru Ioan Cuza», «Gr. T. Popa» și «Apollonia» cu un program editorial strict pe domeniile în care universitățile își desfășoară activitatea, dar și cărți de beletristică. Sunt colecții de poezii de la editura Alfa, care întregesc rafturile din bibliotecă ale oricărui iubitor de literatură”, a declarat Adi Cristi, directorul Casei de Cultură „Mihai Ursachi” din Iași.

Viceprimarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a felicitat editurile care au ales să își expună cărțile la acest târg de carte și consideră că acest eveniment prezintă încă o dată orașul ca o capitală culturală, care merită să fie și europeană. „Am văzut aici colecții care vin să adâncească și mai mult ideea că suntem un oraș al culturii. Cultura, în general, arta scrisă, indiferent cui se adresează, este de foarte bună calitate. Sunt oameni care și-au dedicat viața slujind cartea tipărită cu mari sacrificii și efectul se va vedea în timp. Suntem un oraș al culturii și un oraș care tinde să devină un oraș cultural european”.

Reprezentanții editurilor și ai revistelor de cultură  au adus să prezinte publicului ieșean o paletă largă de noutăți editoriale, așteptând cu nerăbdare să înceapă dialoguri cu cititorii și să le prezinte cărțile pe care le au. Noutatea pe care editura Junimea o prezintă în cadrul acestui târg este o traducere a unui scriitor francez, care va fi prezent și la Festivalul Internațional de Literatură și Traducere (FILIT), precum și două publicații academice în limba engleză și în limba franceză.

Casa Editorială Demiurg, cu o vechime de 17 ani pe piața ieșeană, profilată pe domeniul științific, academic și școlar, va prezenta în premieră ultima carte istorică apărută. „Ultima carte cu care am venit la acest târg este această istorie detaliată a tezaurului românesc păstrat la Moscova, a cărei  autoare este Viorica Moisuc. Este în acest moment persoana cea mai autorizată să vorbească despre tezaurul românesc păstrat la Cremlin și care de 100 de ani generează discuții nenumărate” , a precizat Alexandrina Ioniță, directorul editurii.

De la târg nu vor lipsi nici cărțile pentru copii și nici benzile desenate, apărute la editura Adenium. Editura va prezenta la acest târg aproximativ 50 de cărți din colecții diferite, precum, poezie, proză sau eseu. „La secțiunea pentru copii avem o serie nouă intitulată «O inimă de broscuță». Avem trei volume publicate și va urma cel de-al patrulea. Este o carte ilustrată pentru toată vârstele. Tot în seria «O inimă de broscuță» avem benzi desenate, cu care am intrat pe piața din România, și avem și o adaptare după Ion Creangă, care va fi urmată și de al doilea volum. Cred că benzile desenate vor atrage copiii pentru că sunt mai ușor de citit, în comparație cu volumele ce au mult scris, copiii bazându-se pe partea vizuală”,  a precizat Iustinian Popa, editor al editurii Adenium.

Editurile participante la „Zilele Recoltei Editoriale” sunt Demiurg, Princeps Multimedia, 24:ore, Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași (UAIC), Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași (UMF), Tipo Moldova, Timpul, Junimea, Doxologia, Apollonia, Adenium, Zona Publishers, Alpha și Editura Muzeului Literaturii Române Iași (MLR). Editurile au adus și revistele culturale editate, precum „Convorbiri literare” (Editura Timpul), „Teologie și viață” și „Candela Moldovei” (Doxologia), reviste de circulație internațională (Apollonia), „Zona literară”, „Timpul” (Adenium), „Cronica Veche” (Alpha), „Feed back” (Princeps), Dacia Literară (MLR Iași), „Însemnări ieșene” (Junimea) și altele. Editurile Polirom și cea a Institutului European participă la târgul de carte de la Frankfurt, absentând de la acest eveniment.

Târgul va fi deschis de la ora 10.00 până la ora 16.00 și se va se va încheia duminică, 13 octombrie.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

20131007_121505

20131007_125334

 





 
 

 

Poveşti româneşti transpuse în benzi desenate

Trebuie să recunoaştem faptul că fiecare dintre noi, chiar dacă suntem adulţi, putem fi în unele momente copii. Interesul pentru benzi desenate a crescut în România în ultimii ani. Mare succes au avut cele inspirate di...
de Laura Romila
 

 
 

GLOBUL DE CRISTAL DE LA KARLOVY VARY CÂŞTIGAT DE UN REGIZOR ROMÂN

Un film românesc a câștigat pentru prima dată Globul de Cristal, marele premiu al Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, Cehia. Este vorba despre pelicula regizorului Radu Jude, numită ″Îmi este indife...
de Laura Romila
 

 
 

Licitația de Vară Duplex Palatul Culturii, Iași – Athénée Palace Hilton, București

Licitația de Vară din data de 19 iunie (Duplex București – Iași) este prima licitație de artă din Iași. Evenimentul aduce iubitorilor și colecționarilor de artă o surpriză de proporții. O lucrare de top semnată d...
de Laura Romila
 

 

 

DUMITRU GRUMĂZESCU, OCROTITORUL MOŞTENIRII EMINESCIENE

Toată presa a titrat că a plecat dintre noi anticarul Dumitru Grumăzescu, astăzi, 8 iunie 2018, la orele 4.00 ale dimineţii. Parcă niciodată nu au fost mai uniţi ieşenii în a-l considera pe domnul Grumăzescu un simbo...
de Laura Romila
 

 
 

Hai la Ateneu!

Ateneul din Iaşi continuă să ne ofere cadouri culturale de mare artă. Luna iunie va debuta, aşa cum era de aşteptat, cu spectacole pentru cei mici. Domnul GOE, personajul neastâmpărat, născut din condeiul marelui scrii...
de Laura Romila
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi