Cultura

octombrie 30, 2015
 

Moştenirea cărturarului Ghibănescu

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , ,

Fondul de manuscrise culese de cărturarul Gheorghe Ghibănescu a fost reîntregit la Iaşi. Ultima parte a manuscriselor strânse de renumitul om de cultură a intrat zilele acestea în patrimoniul Arhivelor Naţionale. Prezentarea a fost făcută joi, 29 octombrie, în avanpremiera Zilei Arhivelor Naţionale, care va fi celebrată duminică.

Renumitul filolog a marcat cultura ieşeană a sfârşitului de secol XIX şi începutului de secol XX. Gheorghe Ghibănescu s-a remarcat prin ardoarea cu care a cules şi publicat manuscrise vechi care reliefează identitatea românească. Piesele colecţiei au fost scoase la lumină după 50 de ani, fiind descoperită în podul casei de la Câmpina a marelui om de cultură. Manuscrisele au fost răscumpărate de la moştenitorul familiei istoricului, în condiţiile în care, în anul 1964, acesta refuzase suma oferită la vremea aceea.

La eveniment a participat şi Virginia Isac, cea care a realizat, acum jumătate de veac, inventarierea obiectelor colecţiei, sub stricta supraveghere a familiei Ghibănescu. Unele dintre documentele din cele patru cufere nu figurează în opera Institutului de Istorie din Iaşi – Documenta Romaniae Historica.

Manuscrisele inedite îi vor ajuta pe pasionaţii de istorie, dar şi pe specialiştii în domeniu să descopere noi faţete ale culturii şi civilizaţiei române.

Andrei Alecsa

 
 

 

Adenium – concursul de debut, primul bilanț

La sfârșitul lunii mai 2014 a expirat termenul de primire pentru manuscrisele trimise de autorii care au dorit să se înscrie la cea de-a doua ediție a concursului de debut organizat de Editura Adenium, anunță Liviu Anton...
de
 

 
 

Concursul Adenium – S-a încheiat prima fază

Azi, 11 iunie 2013, s-a încheiat prima fază a concursului de debut în trei genuri literare şi BD/grafică anunţat de Editura Adenium din Iaşi printr-un comunicat, în luna ianuarie. Până la 1 iunie, data poştei, s-au p...
de
 

  
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi