Cultura

octombrie 7, 2013
 

Joc, dans și povestire în spectacolul „Prințul fericit”

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , , , ,

„Prințul fericit” a deschis oficial ediția a VI-a a Festivalului Internațional de Teatru pentru PublicTânăr (FITPT), organizat de Teatrul Luceafărul din Iași.

Sala teatrului a fost neîncăpătoare pentru iubitorii de teatru, mai mici și mai mari, care au ales să-și petreacă seara de sâmbătă sub semnul „ludicului”, vizionând un spectacol adaptat după cunoscuta poveste a „Prințului fericit”, scrisă de Oscar Wilde acum 125 de ani.

Spectacolul a fost interactiv, vizual, dinamic și ușor de urmărit. Expresivitatea corporală a actorilor s-a împletit cu tehnica povestirii, jocul făcându-și loc în cele două planuri ale spectacolului. Pe parcursul piesei au fost momente în care actorii au interacționat cu publicul, implicându-i pe copiii din sală în acțiunea povestirii pentru câteva fracțiuni de secundă.

Scenariul a urmărit fidel firul epic al poveștii, iar coregrafia a adus acțiunea în contemporaneitate. „Ludicul”, tema care conturează festivalul din acest an, a fost surprins în replicile și intonația persoanjelor și în mișcările excentrice și năstrușnice ale rândunicilor și ale trestiei care dansa în bătaia vântului, spre întristarea Rândunelului care se îndrăgostise de ea.

Astfel, am regăsit în spectacol povestea Prințului care a trăit fericit în spatele porților castelului, fără să vadă mizeria și suferințele din orașul său și pe care le cunoaște odată ce, după moartea sa, statuia ajunge să stea deasupra orașului pe un soclu uriaș, îmbrăcat în foițe de aur, având ochii de safir, iar în mânerul sabiei un rubin, pietre prețioase pe care le dă oamenilor săraci din oraș. Rolul Prințului a fost interpretat de tânărul actor, Dumitru Georgescu, câștigător al premiului pentru cel mai bun tânăr actor, în cadrul Galei Tânărului Actor HOP 2013, ediţia a XVI-a.

Povestea „Prinţului fericit” a fost transpusă scenic de o echipă de cinci stele, alcătuită din regizorul Radu Alexandru Nica, coregraful Florin Fieroiu și compozitorul Vlaicu Golcea. Din distribuție au mai făcut parte Alex Iurascu, Ioana Iordache, Ioana Corban, Beatrice Volbea, Aurelian Diaconu Nicolae, Minodora Lungu și George Cocos.

La finalul piesei, spectatorii au mai urmărit pentru câteva minute jocul de lumini și umbre de pe fațada Teatrului Luceafărul.

Programul complet al Festivalului Internațional de Teatru pentru Public Tânăr îl găsiți accesând link-ul http://www.luceafarul-theatre.ro/festival2013.html .

 
 

 

PUTIN VINE LA FITPT Iaşi!

Printre multele exclusivităţi naţionale din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tînăr 2014 se numără şi spectacolul lui Divadlo Lisen Brno Cehia, Putin schiază, după Jurnal rusesc al Annei Pol...
de
 

 
 

Înscrieri la Concursul Național de Dans „GALATZ Fest DANCE”

Au început înscrierile la Concursul Național de Dans „GALATZ Fest DANCE” ed. III, din 18 octombrie 2014, organizat de  CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR GALAȚI. Un eveniment sub egida Asociației Naționale a Caselor d...
de
 

 
 

Gala Dansului la Galați

Casa de Cultură a Sindicatelor Galați vă invită să participați marți, 29 aprilie, începând cu ora 18.00, în sala de spectacole, la GALA DANSULUI CCSG, Ed.III 2014. Programul va cuprinde momente speciale: dans modern, ...
de
 

 

 

De la Galați la Las Vegas

Trupa de dans IllQueens de la Casa de Cultură a Studenţilor Galați a reuşit performanţa de a se califica la concursul Hip Hop International care va avea loc în luna august în Las Vegas. Această onoare li s-a acordat în...
de
 

 
 

Mărțișorul Primăverii – spectacol de dans și muzică pop

Casa de Cultură a Studenților din Iași invită tinerii și nu numai, la un spectacol de dans și muzică pop, intitulat Mărțișorul Primăverii. Evenimentul va avea loc joi, 6 martie 2014, la ora 19.00, în sala Gaudeamus ...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi