Cultura

iunie 17, 2015
 

IOAN PETRU CULIANU – 65, comemorat de BCU Iași

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , ,

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi vă invită să vizitaţi expoziţia dedicată împlinirii a 65 de ani de la naşterea lui Ioan Petru Culianu, deschisă în perioada 15 iunie – 15 iulie 2015, la etajul 1 al sediului său central.

Secţiunile expoziţiei cuprind cărţile lui Culianu apărute la Editura Polirom în Colecţia „Biblioteca Ioan Petru Culianu” (coordonată de Tereza Culianu-Petrescu), pagini de corespondenţă (cu Mircea Eliade, Ugo Bianchi, Andrei Oişteanu, Virgil Ierunca, Andrei Pleşu, Marcel Bostan), articole publicate în presa culturală a exilului românesc (Limite – Paris, Ethos – Paris, Contrapunct – Köln, Revista Scriitorilor Români – München), interviuri (realizate de Andrei Oişteanu, Gabriela Adameşteanu, Emanuela Guano), articole şi cărţi care i-au fost dedicate după asasinarea lui la Chicago, pe data de 21 mai 1991 (secţiunea In Memoriam), fotografii şi alte documente.

Ioan Petru Culianu s-a născut la Iaşi, pe data de 5 ianuarie 1950. Conform informaţiilor oferite de Tereza Culianu-Petrescu în articolul „O biografie” (Observator cultural, nr. 87, octombrie 2001), după perioada studiilor primare, gimnaziale şi liceale de la Iaşi, Ioan Petru Culianu se mută la Bucureşti, la vârsta de 17 ani. Urmează, mai întâi, cursurile Facultăţii de Limba şi Literatura Română din cadrul Universităţii din Bucureşti (timp de un an), transferându-se apoi la Secţia de italiană a Facultăţii de Limbi Romanice, Clasice şi Orientale. În anul 1972 îşi susţine teza de licenţă (Marsilio Ficino e il platonismo nel Rinascimento) sub îndrumarea Ninei Façon. Tot în anul 1972 obţine o bursă de studii la Universitatea din Perugia (oferită de Ministerul italian de Externe).

Pe data de 4 aprilie 1972 părăseşte definitiv România (Culianu se afla în imposibilitatea de a-şi mai publica textele în ţară, după ce refuzase colaborarea cu Securitatea). În decembrie 1972 obţine azil politic în Italia, după o perioadă petrecută în lagărele de la Trieste şi Latina. Din primăvara anului 1973, după cum relatează Tereza Culianu-Petrescu, este din nou bursier la Perugia, iar în toamna aceluiaşi an concurează pentru o bursă la Universitatea Catolică din Milano. Bucurându-se de aprecierea profesorului Ugo Bianchi, Culianu intră la Departamentul de Ştiinţe Religioase al Universităţii: „anii italieni următori ai lui C. sunt extraordinar de bogaţi sub raportul achiziţiilor ştiinţifice. La Milano îşi adânceşte studiile filologice, filozofice şi face studii teologice. Învaţă sistematic greaca şi ia cursuri de ebraică; susţine examene de teologie dogmatică şi biblică, timp de trei ani; lucrează în istoria religiilor, în special în istoria creştinismului, sub îndrumarea lui Bianchi” (Tereza Culianu-Petrescu). În anul 1975 obţine titlul de Dottore in Lettere, disciplina Istoria Religiilor, cu o teză coordonată de Ugo Bianchi (Gnosticismo e pensiero contemporaneo: Hans Jonas). Din toamna anului 1976 se mută în Olanda, unde ocupă mai întâi un post de asistent, apoi de profesor asociat la Facultatea de Litere a Universităţii din Groningen. În martie 1986 pleacă la Chicago, unde este Visiting Professor la Divinity School (Universitatea din Chicago), pentru un semestru. În 1987 revine din nou ca Visiting Professor la aceeaşi universitate, iar din 1988 devine profesor asociat (cu drept de titularizare) la Catedra de Istorie a Religiilor. Culianu mai petrecuse un semestru la Divinity School în anul 1975, ca student postdoctoral, perioadă în care colaborase cu Mircea Eliade şi Carsten Colpe.

Într-un interviu realizat de Emanuela Guano (Arezzo, Italia, primăvara 1990), Ioan Petru Culianu îi consideră drept „maeştri” ai lui pe Ugo Bianchi, Mircea Eliade (care îl luase ca asociat la unele dintre proiectele sale), Hans Jonas şi Michel Meslin. Sub îndrumarea ştiinţifică a lui M. Meslin, Ioan Petru Culianu susţine două teze de doctorat la Sorbona: prima, în 1980, cu titlul Expériences de l’extase et symboles de l’ascension de l’Hellénisme à l’Islam; a doua, în anul 1987, cu titlul Recherches sur les dualismes d’Occident. Analyse de leurs principaux mythes.

Pe lângă lucrările ştiinţifice publicate la edituri prestigioase din Franţa, Italia, Olanda şi SUA, Ioan Petru Culianu colaborează, cu numeroase studii şi articole, la reviste româneşti din exil, precum International Journal of Rumanian Studies (Amsterdam), Journal of the American Romanian Academy of Arts and Sciences (SUA, Los Angeles, California), Limite (Paris), Ethos (Paris), Contrapunct (Köln), Revista Scriitorilor Români (München), Lupta (Paris), Agora (SUA), Lumea liberă românească (SUA, New York) etc. (cf. Florin Manolescu, Enciclopedia exilului literar românesc, Compania, 2010). La revista Lumea liberă românească, Culianu colaborează cu articole după 22 decembrie 1989. În textele sale, publicate în cadrul rubricii „Scoptophilia” („plăcerea de a observa”), el critică vehement regimul politic instaurat în România după căderea comunismului. În urma unor ameninţări cu moartea, formulate în limba română, Culianu renunţă la această rubrică, pe data de 22 decembrie 1990, într-o zi simbolică, după cum remarcă Andrei Oişteanu. Ameninţările cu moartea la adresa lui Ioan Petru Culianu „trimiteau la retorica naţionalistă a Securităţii române” (A. Oişteanu, Religie, politică şi mit, Polirom, 2014, p. 278).

Ioan Petru Culianu a fost asasinat pe data de 21 mai 1991 (de ziua numelui mamei lui, Elena Culianu) în jurul orei 13.00, în incinta Universităţii din Chicago. Cu privire la moartea savantului român, ucis prin împuşcare cu un singur glonţ tras în cap, la vârsta de 41 de ani, au fost emise mai multe ipoteze, însă nici una nu a fost confirmată până în prezent. Din cartea jurnalistului american Ted Anton, intitulată Eros, magie şi asasinarea profesorului Culianu (Northwestern University Press, 1996; Nemira, 1997; Polirom, 2005), reiese că una dintre ipotezele viabile în cazul morţii lui Culianu este aceea a unui asasinat politic. Culianu ar fi fost victima fie a unei organizaţii legionare din America, fie a fostei Securităţi. Sau a colaborării dintre cele două organizaţii, după cum aflăm din prefaţa lui Andrei Oişteanu la cartea lui Anton: „curtat iniţial şi de securişti, şi de legionari, Culianu a fost, de fapt, urât şi de unii, şi de ceilalţi. Evident, ura a fost reciprocă” (prefaţă la Ted Anton, Eros, magie şi asasinarea profesorului Culianu, 1997, 2005, republicată în Andrei Oişteanu, Religie, politică şi mit, Polirom, 2014, p. 261). Numele asasinului lui Ioan Petru Culianu nu este cunoscut nici astăzi, după 24 de ani de la moartea sa.

Potrivit unor surse, Ioan Petru Culianu îi expediază jurnalistei Gabriela Adameşteanu, cu câteva ore înainte de a fi asasinat, un exemplar (de semnal) al ultimei sale cărţi cu titlul Out of This World (tradusă mai târziu în româneşte cu titlul Călătorii în lumea de dincolo), cu dedicaţia „Cu drag şi mulţumiri pentru frumosul interviu din 22, Ioan. Chicago, 21 mai 1991”. În cadrul expoziţiei dedicate lui Culianu la BCU Iaşi, sunt expuse şi fotocopii ale documentelor cu privire la acest episod: un fragment din interviul realizat de Gabriela Adameşteanu cu Ioan Petru Culianu la Chicago, în decembrie 1990 (publicat în numărul 63 al revistei 22, 5 aprilie 1991); o fotografie a lui Culianu făcută la Chicago de G. Adameşteanu tot în decembrie 1990, cu prilejul interviului; facsimilul (preluat din revista 22) cu dedicaţia pe pagina de titlu a cărţii dăruite Gabrielei Adameşteanu, Out of This World, dedicaţie datată 21 mai 1991, ziua morţii lui Culianu. (Elena Bondor)

Expoziţia dedicată lui Ioan Petru Culianu, organizată în cadrul BCU „Mihai Eminescu” din Iaşi, este realizată de Dr. Elena Bondor, Departamentul Bibliografic.  BCU „Mihai Eminescu” Iaşi mulţumeşte Editurii Polirom pentru sprijinul acordat (transmiterea unor fotografii din arhiva familiei Culianu) în vederea realizării materialului de promovare a expoziţiei.

 

Sursa: wwwiasifun.ro

 
 

 

Poveşti româneşti transpuse în benzi desenate

Trebuie să recunoaştem faptul că fiecare dintre noi, chiar dacă suntem adulţi, putem fi în unele momente copii. Interesul pentru benzi desenate a crescut în România în ultimii ani. Mare succes au avut cele inspirate di...
de Laura Romila
 

 
 

GLOBUL DE CRISTAL DE LA KARLOVY VARY CÂŞTIGAT DE UN REGIZOR ROMÂN

Un film românesc a câștigat pentru prima dată Globul de Cristal, marele premiu al Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, Cehia. Este vorba despre pelicula regizorului Radu Jude, numită ″Îmi este indife...
de Laura Romila
 

 
 

Licitația de Vară Duplex Palatul Culturii, Iași – Athénée Palace Hilton, București

Licitația de Vară din data de 19 iunie (Duplex București – Iași) este prima licitație de artă din Iași. Evenimentul aduce iubitorilor și colecționarilor de artă o surpriză de proporții. O lucrare de top semnată d...
de Laura Romila
 

 

 

DUMITRU GRUMĂZESCU, OCROTITORUL MOŞTENIRII EMINESCIENE

Toată presa a titrat că a plecat dintre noi anticarul Dumitru Grumăzescu, astăzi, 8 iunie 2018, la orele 4.00 ale dimineţii. Parcă niciodată nu au fost mai uniţi ieşenii în a-l considera pe domnul Grumăzescu un simbo...
de Laura Romila
 

 
 

Hai la Ateneu!

Ateneul din Iaşi continuă să ne ofere cadouri culturale de mare artă. Luna iunie va debuta, aşa cum era de aşteptat, cu spectacole pentru cei mici. Domnul GOE, personajul neastâmpărat, născut din condeiul marelui scrii...
de Laura Romila
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi