Cultura

martie 11, 2013
 

Întâlnire cu poeta Marta Petreu la Bistrot de Venise

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , ,

Prin elegantul său ambient şi prin temele de actualitate artistică, culturală şi socială abordate în cadrul evenimentelor organizate cu regularitate, Bistrot de Venise (Calle dei Fabbri, San Marco 4685, Veneţia) s-­a impus ca fiind unul din punctele predilecte de întâlnire a elitei artistice veneţiene. 

Din 2009, în luna martie a fiecărui an, selectul local veneţian găzduieşte întâlnirea cu un poet român, ales şi promovat de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

Evenimentul din 14 martie, care o are ca invitată pe poeta Marta Petreureprezintă cea de-a cincea întâlnire de acest fel, după serile de poezie cu Nina Cassian din 17 martie 2009, Mircea Dinescu din 9 martie 2010, Ileana Mălăncioiu din 12 martie 2011 şi Matei Vişniec din 20 martie 2012.

Proiectul se înscrie în strategia IRCCU Veneţia, iniţiată în 2008, privind promovarea constantă a literaturii române şi a traducerii acesteia în limba italiană.

Marta Petreu este pseudonimul literar al Rodicăi Marta Vartic, scriitoare, profesor de istoria filosofiei româneşti la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj şi redactor-şef (din 1990) al revistei Apostrof.

Pe plan literar, este autoarea a nouă volume personale de poezie. Profunzimea poeziei sale, dramatismul ideilor şi stilul său energic şi decis nu au trecut neobservate, obţinând numeroase premii. Amintim doar: Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1981, 1997), Premiul Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor (2003, 2005, 2006), premiul „Nichita Stănescu” (1997) şi marele premiu „Lucian Blaga” (2002). De asemenea, este autoarea romanului Acasă, pe Câmpia Armaghedonului care s-a bucurat de un real succes: premiul “Cartea anului” (2011), premiul pentru proză „Liviu Rebreanu” (2011), premiul pentru proză al revistei Poesis (2011) etc.

Poezia sa a fost foarte apreciată de regretatul profesor Marco Cugno, care a inclus câteva poeme în traducere italiană în antologia La poesia romena del Novecento (Alessandria, Edizioni dell’Orso, 1996).

Ca un omagiu adus profesorului Marco Cugno (1939-2012), Roberto Merlo, discipolul şi urmaşul acestuia la catedra de română a Universităţii din Torino, la rândul lui, traducător cu experienţă, a tradus zece poeme din opera Martei Petreu şi va purta un dialog pe marginea creaţiei literare a poetei.

Roberto Merlo este profesor de limba şi literatura română la Universitatea din Torino. A publicat numeroase studii de literatură şi cultură română în reviste de specialitate din România şi Italia. În ultimii anii a devenit un colaborator constant al IRCCU Veneţia în activitatea de promovare a literaturii române în Italia. Volume traduse din limba română: Doina Ruşti, Zogru, Bonanno editore, 2011; Doina Ruşti, L’omino rosso, Nikita editore, 2012; Gabriela Adameşteanu, Una mattinata persa, Atmosphere libri, 2012.

Întâlnirea anuală de la Bistrot de Venise cu un poet român este sprijinită financiar de Institutul Cultural Român.

 





 
 

 

Poveşti româneşti transpuse în benzi desenate

Trebuie să recunoaştem faptul că fiecare dintre noi, chiar dacă suntem adulţi, putem fi în unele momente copii. Interesul pentru benzi desenate a crescut în România în ultimii ani. Mare succes au avut cele inspirate di...
de Laura Romila
 

 
 

GLOBUL DE CRISTAL DE LA KARLOVY VARY CÂŞTIGAT DE UN REGIZOR ROMÂN

Un film românesc a câștigat pentru prima dată Globul de Cristal, marele premiu al Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, Cehia. Este vorba despre pelicula regizorului Radu Jude, numită ″Îmi este indife...
de Laura Romila
 

 
 

Licitația de Vară Duplex Palatul Culturii, Iași – Athénée Palace Hilton, București

Licitația de Vară din data de 19 iunie (Duplex București – Iași) este prima licitație de artă din Iași. Evenimentul aduce iubitorilor și colecționarilor de artă o surpriză de proporții. O lucrare de top semnată d...
de Laura Romila
 

 

 

DUMITRU GRUMĂZESCU, OCROTITORUL MOŞTENIRII EMINESCIENE

Toată presa a titrat că a plecat dintre noi anticarul Dumitru Grumăzescu, astăzi, 8 iunie 2018, la orele 4.00 ale dimineţii. Parcă niciodată nu au fost mai uniţi ieşenii în a-l considera pe domnul Grumăzescu un simbo...
de Laura Romila
 

 
 

Hai la Ateneu!

Ateneul din Iaşi continuă să ne ofere cadouri culturale de mare artă. Luna iunie va debuta, aşa cum era de aşteptat, cu spectacole pentru cei mici. Domnul GOE, personajul neastâmpărat, născut din condeiul marelui scrii...
de Laura Romila
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi