Cultura

septembrie 4, 2013
 

Iașul a obținut trei premii la Festivalul Internațional Concurs de Folclor pentru Copii și Tineret „Cătălina”

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , , ,

În perioada 28-31 august, Palatul Copiilor a organizat cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional Concurs de Folclor pentru Copii și Tineret „Cătălina”, care a avut loc la Complexul Palas Mall. Festivalul a unit peste 600 de copii din mai multe țări cu scopul de a conserva și promova dansurile, cultura și porturile tradiționale. Concursul a fost împărțit în două secțiuni, una de folclor și una de meșteșuguri artistice și tradiționale, amplasată în zona Patinoarului din complex.

Iașul a câștigat trei premii, două la secțiunea folclor și unul la meșteșuguri. Soliștii Alexandru Grosu și Alexandru Ursachi au obținut două premii speciale la secțiunea folclor, iar Andrei Găină locul al III-lea la secțiunea meșteșuguri artistice și tradiționale.

Primul loc la secțiunea folclor a fost obținut de Ansamblul folcloric „Zărandul” din Arad, Ansamblul folcloric “Flori de Maramureș” din Sighetu Marmației, Ansamblul folcloric „Snutki” din Polonia și Ansamblul folcloric „Ratolest” din Slovacia. Locul al II-lea a fost obținut de două ansambluri folclorice, Ansamblul folcloric „Detstvo” din Bulgaria și Ansamblul folcloric „Brâulețul” din Olt. Locul al III-lea a fost obținut de patru ansambluri folclorice, Ansamblul folcloric  „Goce Delchev” din Macedonia, Ansamblul folcloric „Rozaje” din Muntenegru, Ansamblul folcloric „Floricica” din Prahova și Ansamblul folcloric „Hora Timișului” din Timișoara. La această secțiune s-au mai oferit șapte mențiuni.

Ansamblul folcloric „Rarăul” de la Clubul Copiilor din Câmpulung Moldovenesc a fost răsplătit cu Marele Trofeu al Festivalului.

La secțiunea folclor, interpreții din Sighetu Marmației, Olt, Satu Mare, Câmpulung Moldovenesc și Ucraina au primit premii speciale pentru prestația lor.

Premiile pentru soliștii instrumentiști au fost câștigate de Daniel Vasile Botnar de la Palatul Copiilor din Arad, Ana Maria Dumitrache de la Palatul Copiilor din Pitești, Cătălin Bumbar din Sighetu Marmației, Ionuț Peiu din Câmpulung Moldovenesc, Petronel Antal din Vaslui, Marta Szycc din Polonia și Jakub Ocenas din Slovenia.

La categoria dansatori, premiul special a fost câștigat de către Ansamblul folcloric „Dor Bucovinean” din Ucraina.

La secțiunea meșteșuguri, premiul I a fost obținut de Emanuel Hăgătiş din Vatra Dornei, locul al II-lea a fost ocupat de Alexandra Puşcă  din Buzău și Emilia Rodniciuc din Vatra Dornei, iar locul al III-lea a fost obținut de ieșeanul Andrei Găină  și Cosmin Iordan din Tulcea. S-au oferit 12 mențiuni și două premii speciale, care au mers la Ansamblul folcloric „Goce Delchev” din Macedonia și la Ansamblul folcloric „Dor” din Tulcea.

Juriul din acest an a fost format din Constantin Arvinte, folclorist și dirijor, coregrafii Nichita Dragomira și Nelu Simionca, Carmen Olaru, director TVR Iași, prof. Adrian Ardeleanu, director al Centrului Județean pentru Conservarea și promovarea culturii tradiționale Iași, prof. Viorel Bârleanu, folclorist,  prof. Irina Florian, ISJ Iași, Ciprian Chițu, Cristinel Iordăchoaie, inspector ISJ Iași, prof. Constantin Șerban, director al Palatului Copiilor și prof. Marinică Botea, dirijor al orchestrei „Doina Carpaților” Iași.

Secțiunea de meșteșuguri artistice și tradiționale a avut în componența juriului specialiști de la Complexul Muzeal „Moldova” de la Palatul Culturii, Eva Giosanu, muzeograf, Minola Iutiș, conservator și Victor Munteanu, etnograf.

Partenerii acestui eveniment au fost Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, Primăria Municipiului Iaşi, Consiliul Judeţean Iaşi, TVR Iași, Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale  Iaşi şi Complexul „Palas”.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

 
 

 

Marile idei, premiate de UNPR

Săptămâna trecută a avut loc premierea concursului „Trimite-ne marea ta idee pentru Iaşi”. Acţiunea a fost organizată de filiala Iaşi a partidului Uniunea Naţională pentru Progresul României. Cele mai bune idei a...
de
 

 
 

Iaşul tău, în imagini

Vineri s-a s-au încheiat jurizările în Consursul de fotografie „Iaşul tău”, organizat de Biroul de Promovare Turistică al judeţului. În concurs au fost admise toate fotografiile al căror subiect ilustrează tema co...
de
 

 
 

Celebrarea artiştilor plastici la Iaşi

Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu” din Iaşi a fost gazda vernisajului expoziţiei Artis 2015. Evenimentul a avut loc marţi seară, fiind precedat de o gală de decernare a Premiilor Artis 2015 şi a premi...
de
 

 

 

Raliul Iaşului a luat sfârşit

Cel mai mare eveniment sportiv al Iaşului a luat sfârşit! Timp de trei zile ieşenii s-au putut bucura de Raliul Iaşului. Anul acesta, câştigătorul a fost Simone Tempestini, în vârstă de numai 21 de ani, avându-l cop...
de
 

 
 

[VIDEO] Rezultate deosebite la Olimpiada Internaţională de Lectură

Trei eleve din Iaşi au obţinut premii la Olimpiada Internaţională de Lectură. Concursul a avut loc în perioada 2-6 septembrie la Constanţa. Filip Adelina de la Colegiul „Costache Negruzzi” Iași, a obţinut premiul a...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi