Cultura

octombrie 27, 2013
 

[FILIT] Despre literatură și cinematografie cu CTP și François Weyergans

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , ,

Vineri, 26 octombrie, în Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” Iași, scriitorul francez François Weyergans, laureat al Premiului Goncourt, și jurnalistul Cristian Tudor Popescu au dezbătut despre literatură și cinematografie, în cadrul celei de-a patra seri a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT).

François Weyergans povestește faptul că cinematografia i-a adus noțiunea de ritm și de montaj în activitatea de a scrie. A adus în discuție tema dublului în literatură, fiind surprins de faptul că de câte ori vorbește există un dublu vocal feminin care continuă. „Odată ce am dat deoparte meseria care nu este decât o ocupație intelectuală, mă amuz amestecând adevăr și fals, ceea ce de altfel aduce cinematografia. În cinematografie dacă schimbi locul unei imagini se schimbă și sensul acesteia. Și în roman dacă, de exemplu, capitolul 12 devine capitolul 1, schimbă toată perspectiva”.

François Weyergans consideră că literatura trebuie să aibă o continuitate, iar scriitorii trebuie să se sprijine pe toată literatura anterioară, pentru că în ziua de astăzi „scriem pentru că au scris alții înaintea noastră și pentru că e reconfortant să știi că au scris și alții”. François este de părere că în ziua de astăzi nu mai poate existe vreun geniu în stare pură. „Toți am citit și continuăm să scriem bazându-ne pe ceea ce am citit. Și astăzi de fiecare dată când încep să scriu lecturez câteva pagini din Marivaux sau Stendhal ”.

François Weyergans: „Când începi să scrii, începi să constați că creierul omenesc produce mai întâi idei  stupide. De fiecare dată speri ca primele cinci pagini să fie extraordinare…”

François Weyergans subliniază, într-o notă umoristică, că atunci când vrei să scrii de la început cinci pagini care să figureze în toate antologiile de cele mai multe ori „te trezești că scrii fraze fără interes”.

De multe ori scriitorului i se întâmplă să se blocheze atunci când scrie, completeazp C. T. Popescu, dar este nevoie de o doză de inconștiență ca să te apuci de scris, să ai „tupeu față de tine însuți”. C.T. Popescu consideră actul de a scrie „profund nebărbătesc”. „Un bărbat adevărat nu scrie. Un bărbat adevărat muncește, transpiră. Această acțiune e posibilă doar dacă în tine este ceva slab, ceva vulnerabil. Dacă ești perfect din acest punct de vedere nu te apuci să scrii”.

Ajungând discuția la ecranizarea romanelor, C.T. Popescu este de părere că romanele lui François Weyergans nu sunt ecranizabile. „Este o onoare să scriu cărți care să nu poată fi ecranizabile. Există prea multe pseudoromane care sunt de fapt scenarii deghizate”, răspunde laureatul premiului Goncourt.

Întrebat de către gazda serii, Cătălin Sava, ce se va întâmpla cu cinematograful, François Weyergans este de părere că ne aflăm în plină criză de nostalgie, iar schimbările în cinematografie sunt inevitabile.

C.T. Popescu: „Nu am reușit să înțeleg de ce unii scriau doar cu gândul la premii literare”

Aducând în discuție întrebarea „de ce sunt românii obsedați de premii literare?”, subiect discutat în cadrul serii FILIT cu jurnalistul Liviu Mihaiu, C. T. Popescu accentuează ideea că dacă ar începe să scrie un text literar cu gândul la premiul pe care îl va primi ar paralizi. „Mi se pare imposibil să-ți ghidezi actul literar. Pe lângă actul de a scrie trebuie să îți  stabilești bine managementul”.

François Weyergans consideră că a fost doar  „loteria sorții” că face parte din comunitatea franceză și a avut onoarea de primi premiul Goncourt, care este un premiu oferit doar scriitorilor francezi, iar în calitate de scriitor reprezintă o obligație de a „depune mărturie pentru civilizația de care aparține”.

Dezbaterea din cadrul celei de-a IV-a seri FILIT s-a încheiat cu un concert de muzică folk, „Texterioare”, susținut de Alexandru Andrieș  şi invitaţii săi: Maria Ioana Mîntulescu, Berti Barbera, Sorin Romanescu.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

Alexandru Andries

Alexandru Andries si invitatii





 
 

 

Poveşti româneşti transpuse în benzi desenate

Trebuie să recunoaştem faptul că fiecare dintre noi, chiar dacă suntem adulţi, putem fi în unele momente copii. Interesul pentru benzi desenate a crescut în România în ultimii ani. Mare succes au avut cele inspirate di...
de Laura Romila
 

 
 

GLOBUL DE CRISTAL DE LA KARLOVY VARY CÂŞTIGAT DE UN REGIZOR ROMÂN

Un film românesc a câștigat pentru prima dată Globul de Cristal, marele premiu al Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, Cehia. Este vorba despre pelicula regizorului Radu Jude, numită ″Îmi este indife...
de Laura Romila
 

 
 

Licitația de Vară Duplex Palatul Culturii, Iași – Athénée Palace Hilton, București

Licitația de Vară din data de 19 iunie (Duplex București – Iași) este prima licitație de artă din Iași. Evenimentul aduce iubitorilor și colecționarilor de artă o surpriză de proporții. O lucrare de top semnată d...
de Laura Romila
 

 

 

DUMITRU GRUMĂZESCU, OCROTITORUL MOŞTENIRII EMINESCIENE

Toată presa a titrat că a plecat dintre noi anticarul Dumitru Grumăzescu, astăzi, 8 iunie 2018, la orele 4.00 ale dimineţii. Parcă niciodată nu au fost mai uniţi ieşenii în a-l considera pe domnul Grumăzescu un simbo...
de Laura Romila
 

 
 

Hai la Ateneu!

Ateneul din Iaşi continuă să ne ofere cadouri culturale de mare artă. Luna iunie va debuta, aşa cum era de aşteptat, cu spectacole pentru cei mici. Domnul GOE, personajul neastâmpărat, născut din condeiul marelui scrii...
de Laura Romila
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi