Cultura

octombrie 15, 2013
 

Excelența a fost premiată la Seara Valorilor. Galerie Foto

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , ,

Luni, 14 septembrie, Iașul a premiat cele mai de seamă personalități ale sale în domeniile artei, sportului, educației, jurnalismului, afacerilor, oferind totodată trei titluri de „Cetățean de onoare” pentru academicianul Bogdan Simionescu, președintele filialei Iași a Academiei Române, Beatrice Rancea, managerul Operei Naționale Române Iași și Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Seara Valorilor a fost în acest an un eveniment spectacol, împărțit în două acte, avându-i ca protagoniști pe toți cei care au urcat pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” Iași pentru a-și ridica premiul. La Seara Valorilor au participat reprezentanți ai autorităților locale, premierul Victor Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea, Ilie Sârbu, Mircea Geoană, ÎPS Teofan și PS Petru Gherghel.

„Trebuie să fim mai cu inițiativă, să ieșim din această monotonie, să fim mai curajoși și mai impetuoși. Sunt colective de oameni, specialiști pe domeniu, oameni aleși care pot să dea o semnificație evenimentului Serii Valorilor. Cetățenii de onoare sunt propuși dintr-un singur motiv, sunt anumite mesaje care pot fi date prin cetățeanul de onoare. În funcție de proiectele pe care le avem, strategiile pe care le avem pe viitor, găsim și personalități care să corespundă mesajelor noastre”,a precizat primarului Municipiului Iași, Gheorghe Nichita.

Evenimentul a fost moderat de Andreea Marin, care și-a exprimat bucuria de a reveni acasă, alături de colegii de odinioară. „Va fi o pledoarie pentru valoare, pentru frumos, pentru modul nostru de a trăi sensibil. Sărbătorile Iașului înseamnă o îmbrățișare venită cu mână largă, cu atât mai mult cu cât Iașul își dorește să devină capitală culturală europeană. Orice român este olecuță ieșean și, de aceea, de ce nu i-am molipsi și pe europeni?! Sunt fericită să trăim împreună această seară a excelenței”.

Întreaga atmosferă a căpătat un suflu de sărbătoare datorită momentelor artistice interpretate de Corul Universității de Arte „George Enescu” Iași, Corul „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii de Stat „Moldova”din Iași și Corul Operei Naționale Române din Iași, care au urcat pentru prima dată împreună, pe aceeași temă, și au interpretat un fragment din spectacolul „Carmina Burana” de Carl Orff.

Programul artistic a mai cuprins piesele „Chindia” de Alexandru Pașcanu” și „Odă bucuriei” de Ludwing van Beethoven, în interpretarea Corului „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii de Stat „Moldova”din Iași, „Chiot” de Vasile Spătărelu și „Gloria” de A. Vivaldi, în interpretarea Corului UAGE Iași. Opera Națională Română Iași a pus în scenă patru fragmente din spectacolul „Indiile Galante”, spectacol montat pentru prima dată în România de regizorul Andrei Șerban, Scena Șampaniei din Opereta „Liliacul”, un act din „Lacul lebedelor” și din spectacolul de teatru și dans „D’ale carnavalului”.

UTI a primit premiul de excelență în educație

Premierul României, Victor Ponta a felicitat elitele Iașului, subliniind faptul că nu sunt doar elitele orașului, ci și ale țării și ale Europei. Cu acest prilej, premierul a precizat că instituțiile ieșene de cultură capătă o formă modernă și europeană, iar această ocazie arată Europei câte calități are orașul și reprezintă o oportunitate de a crea o nouă axă spiritual-culturală Iași-Chișinău-Cernăuți. „Într-adevăr, Iașul merită un alt loc decât cel pe care îl ocupă astăzi. Sunt două zile pe an în care mă aflu la Iași și intenționez să mă aflu în continuare: pe 24 ianuarie când sărbătorim Unirea și pe 14 octombrie, când Iașul este capitală religioasă, capitală spirituală a României”.

Primul Premiu pentru Excelență a fost oferit Universității Tehnice „Gh. Asachi” (UTI) din Iași, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la înfiinţarea Şcolii de Inginerie şi Hotărnicie de către Gheorghe Asachi, respectiv 75 de ani de la începerea cursurilor Şcolii Politehnice Ieşene. Premiul a fost înmânat rectorului universității, prof. univ. dr. Ion Giurma, care a mulțumit oficialităților ieșene pentru sprijin, anul acesta fiind „un an de excepție pentru universitate. Astăzi universitatea impresionează prin dimensiune și prin performanță”.

Criticul de artă Valentin Ciucă a înmânat cele patru Premii Pogor pictorului Liviu Suhar, scriitorului Dan Lungu, director al Muzeului Literaturii Române din Iași, criticului de artă Oltița Cîntec, director artistic al Teatrului „Luceafărul” și scenografului Marfa Axenti.

În domeniul cultural artistic au fost oferite premii de excelență micului pictor Dan Alexandru, elev în clasa a II-a la Liceul „Miron Costin”, lui Felix Aftene, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Iași și cvartetului Voces, pentru 40 de ani de promovare constantă a valorilor Iașului în țară și peste hotare.

„Iașul este orașul meu de suflet”

Titlurile de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași au fost o primite de academicianul Bogdan Simionescu, Raed Arafat și Beatrice Rancea, managerul Operei Naționale din Iași.

„Pentru mine premiul este onorant. Bineînțeles că orice premiu de acest fel te obligă să faci și mai mult, meritul este a celor care au crezut, au sprijinit și au făcut. Din punctul meu de vedere, legătura cu Iașul este una extrem de importantă. Avem un centru foarte important în domeniul urgenței, dar este și unul dintre centrele de care sunt legat sentimental pentru că este printre primele centre care au pornit în țară”,  a declarat Raed Arafat.

„Întâlnirea mea cu Iașul mi-a schimbat viața. Iubesc Iașul, locuitorii Iașului, acei ieșeni dragi care de fiecare dată când mă întâlnesc îmi spun cuvinte foarte frumoase. Iubesc colectivul operei alături de care sunt de mai bine de doi ani și jumătate. Orașul meu de suflet este Iașul, mă simt acasă, motiv pentru care îi mulțumesc mamei mele și soțului meu pentru că m-au lăsat să plec din București”, a adăugat Beatrice Rancea, managerul general al Operei Naționale din Iași.

13 olimpici ieșeni, care s-au făcut remarcați la olimpiadele internaționale, au primit Premii pentru Excelența în Educație, iar campioana la canotaj Irina Dorneanu a fost răsplătită cu Premiul Excelenței în Sport.

Premiul „Vanda Condurache” a fost oferit reporterului Răzvan Cojocariu, un „jurnalist de război pe timp de pace”.

Tentativa de atentat de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași din vara aceasta a adus un Premiu pentru Curaj şi Spirit Civic profesorului Ion Bogdan şi studenţilor Marian Platonov şi Marian Prescură.

Fundația „Star of Hope” a fost răsplătită cu Premiul pentru Excelență în implicarea în proiectele comunității, pentru eforturile sale de a oferi copiilor cu dizabilități o a doua șansă. Aura Vatamaniuc, președintele „Star of hope”, a ținut să mulțumească persoanelor din Suedia, care au reprezentat pilonii principali de sprijin și de motivare în toate activitățile lor pentru a fi o voce pentru copiii din România. „După 20 de ani de implicare am reușit ca la Iași să construim cel mai mare centru de reabilitare pentru copiii cu dizabilități, care este un model pentru întreaga Moldovă și pentru întreaga Românie” .

În final a fost oferit firmei Dalkia Premiul pentru Excelența în Afaceri.

Seara Valorilor a fost încheiată cu o ploaie de flori, pe ritmul piesei „Indiile Galante”, interpretată de soprana Cristina Grigoraș, alături de orchestra, corul și baletul Operei Naționale Române din Iași.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

IMG_6658

 

IMG_6664

 

IMG_6665

 

IMG_6671

 

IMG_6673

 

IMG_6684

IMG_6568

IMG_6574

IMG_6686

IMG_6692

IMG_6693

IMG_6585

IMG_6589

IMG_6596

IMG_6610

IMG_6613

IMG_6619

IMG_6625

IMG_6633

IMG_6639

IMG_6652

IMG_6646

IMG_6655

IMG_6660

 

 

 





 
 

 

Revitalizarea tradiţiilor moldoveneşti

Iaşul cinsteşte zilele acestea tradiţia şi simbolistica artei populare caracteristice zonei Moldovei. Centrul pentru Persoane Vârstnice a găzduit marţi partea a doua a manifestaţiei „Covorul Moldovenesc”, dedicată ...
de
 

 
 

Cursuri de educaţie rutieră, în şcolile ieşene

Poliţia Locală predă elevilor cursuri de educaţie rutieră şi circulaţie pe drumurile publice. Între poliţia locală şi 40 de şcoli din Iaşi au fost încheiate protocoale de colaborare. Agenţii locali realizează ac...
de
 

 
 

Omagierea seniorilor artei ieşene

La Casa cu absidă a avut loc marţi, 27 octombrie, festivitatea de premiere a seniorilor artei ieşene. Iniţiativa acestui proiect aparţine Primăriei Municipiului Iaşi, reprezentând o preţuire a celor care, prin activita...
de
 

 

 

Excelența, omagiată în cadrul Sărbătorilor Iașului

Municipiul Iaşi a făcut deja o tradiţie din a răsplăti cetăţenii săi de marcă. În fiecare an, Primăria şi Mitropolia organizează un eveniment în cadrul căruia mai mulţi ieşeni sunt răsplătiţi pentru munca sa...
de
 

 
 

Zilele Academice Ieşene, la o nouă ediţie

În această perioadă, în capitala Moldovei se desfăşoară Zilele Academiei Ieşene. Evenimentul aflat la o nouă ediţie reprezintă o manifestare tradiţională a Filialei Iaşi a Academiei Române. Marţi, 6 octombrie, a...
de
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi