Cultura

octombrie 14, 2013
 

Dramaturgia modernă franceză pusă în scenă de patru tineri regizori

În perioada 15-18 octombrie, Institutul Francez Iași (IFI), Facultatea de Teatru a Universității de Arte „George Enescu” (UAGE) Iași și Teatrul Fix din Iași organizează prima ediție a Zilelor Tânărului Regizor. Parteneriatul dintre cele trei instituții culturale promovează, prin suport material și vizibilitate națională, tânăra generație de regizori ieșeni care promite redimensionarea spațiului cultural local și o privire revigorantă asupra dramaturgiei moderne franceze.

„Este un proiect aflat la intersecția a trei proiecte ale celor trei instituții care converg către aceleași puncte comune. I-am spus «J’aime la scene» pentru că este vorba despre patru autori dramatici francezi, o excepție este Samuel Beckett, nu chiar atât de mare, o mare parte din opera lui fiind tradusă în limba franceză. Este necesară crearea unui context, precum acesta”, a precizat Dan Daia, responsabil Proiecte Culturale și Comunicare IFI.

Păstrând textele și venind cu idei noi asupra sensurilor acestora, redefinind scriitura unor autori cunoscuți sau creditându-i pe cei cu mai puțină pregnanță în mediul teatral românesc, artiștii invitați, studenți sau absolvenți, vor realiza un schimb de replici între stilurile lor diferite sau între concepțiile lor și opinia publică. Teatrul va confirma, astfel, existența unui perpetuu dialog cu o cultură majoră și va evidenția glasul acelora care au ceva de spus în prezent.

„Acest eveniment promovează tinerii regizori. Este un proiect care practic continuă ceea ce am început noi ca spațiu cultural din Iași, prin promovarea tinerilor regizori, chiar producând unul din spectacole cu Bogdan Pălie, student la regie. La această primă ediție avem patru regizori”, a declarat Cătălin Mîndru, fondator și actor la Teatrul Fix.

Cei patru regizori care participă la această primă ediție a evenimentului sunt: Laura Giorgiana Dîmbu, Dumitriana Condurache, Cristian Avram și Bogdan Palie. Proiectul își propune să încurajeze și să susțină demersul tinerilor artiști locali și să fie ca o pistă de lansare a noilor nume de artiști pe piața ieșeană, prin crearea unei punți de legătură între aceștia și cultura franceză. Printre obiectivele proiectului sunt și realizarea unui dialog între tinerii regizori, public și teatrologi, promovarea dramaturgiei franceze, realizarea unei alternative disctincte în repertoriul teatral ieșean și crearea unui public fidel pentru zona de intersecție a culturilor.

„Facultatea de Teatru a fost interesată să arate producțiile pe care le face mai mult sau mai puțin în interior, să arate ce se poate lucra și cum se poate lucra. Acest eveniment are și o parte în care se mizează pe critică și pe zona aparent amorțită. Fiecare seara se va termina cu dezbateri la care vor veni profesioniști ai presei culturale, teatrologi și critici de teatru, dar sunt invitați și oameni care să discute ce se întâmplă, cum văd, ce își doresc și ce văd pe scenă. Ne interesează acest feedbeck și inclusiv latura critică a teatrului. Deja ne gândim cum să îl reorientăm pentru la anul. Ne interesează foarte mult răspunsul și prezența spectatorilor” , a adăugat Ioana Petcu, cadru universitar UAGE Iași.

Fiecare seară de spectacol se va încheia cu o sesiune de comentarii la care vor participa publicul, actorii și regizorul. Astfel de întâlniri vor avea rolul de a crea noi căi de abordare a literaturii dramatice din diverse curente, precum și o apropiere între scenă și tendintele publicului. Cu această ocazie se va sonda și gustul spectatorului și necesitățile lui în direcția mișcării teatrale.

Spectacole în stagiune

Spectacolele vor avea loc în sala Teatru a Teatrului Fix, începând cu ora 19.00.

Marți, 15 octombrie • „Cameristele” de Jean Genet, regie: Laura Giorgiana Dîmbu, Facultatea de Teatru, secția: Regie.

Miercuri, 16 octombrie, • „Sfârșit de partidă” de Samuel Beckett, regie: Dumitriana Condurache, an II Regie, distribuția: Andrei Sava, Ionuț Cornilă.

Joi, 17 octombrie, • „Neînțelegerea” de Albert Camus, regia: Cristian Avram, an II Regie, distribuție: Roxana Mârza, Ada Lupu, Claudia Chiras, Alex Iurascu

Vineri, 18 octombrie • „Plângerea mesei și a scaunului”, de Benoît Vitse, regia Bogdan Palie, an III Regie, distribuție: Stanca Jebenițan, Cătălin Mîndru, producție Teatru Fix.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA





 
 

 

Poveşti româneşti transpuse în benzi desenate

Trebuie să recunoaştem faptul că fiecare dintre noi, chiar dacă suntem adulţi, putem fi în unele momente copii. Interesul pentru benzi desenate a crescut în România în ultimii ani. Mare succes au avut cele inspirate di...
de Laura Romila
 

 
 

GLOBUL DE CRISTAL DE LA KARLOVY VARY CÂŞTIGAT DE UN REGIZOR ROMÂN

Un film românesc a câștigat pentru prima dată Globul de Cristal, marele premiu al Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, Cehia. Este vorba despre pelicula regizorului Radu Jude, numită ″Îmi este indife...
de Laura Romila
 

 
 

Licitația de Vară Duplex Palatul Culturii, Iași – Athénée Palace Hilton, București

Licitația de Vară din data de 19 iunie (Duplex București – Iași) este prima licitație de artă din Iași. Evenimentul aduce iubitorilor și colecționarilor de artă o surpriză de proporții. O lucrare de top semnată d...
de Laura Romila
 

 

 

DUMITRU GRUMĂZESCU, OCROTITORUL MOŞTENIRII EMINESCIENE

Toată presa a titrat că a plecat dintre noi anticarul Dumitru Grumăzescu, astăzi, 8 iunie 2018, la orele 4.00 ale dimineţii. Parcă niciodată nu au fost mai uniţi ieşenii în a-l considera pe domnul Grumăzescu un simbo...
de Laura Romila
 

 
 

Hai la Ateneu!

Ateneul din Iaşi continuă să ne ofere cadouri culturale de mare artă. Luna iunie va debuta, aşa cum era de aşteptat, cu spectacole pentru cei mici. Domnul GOE, personajul neastâmpărat, născut din condeiul marelui scrii...
de Laura Romila
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi