Cultura

iulie 26, 2013
 

Două antalogii de proză și poezie ieșeană vor fi lansate la FILIT Iași

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , , ,

Două antalogii, în limba engleză, de poezie și proză ieșeană, urmează să apară la Editura Muzeelor Literare, editura proaspăt înființată de Muzeul Literaturii Române Iaşi. Volumele sunt coordonate de criticii literari Dorin Mironescu (poezie) și Antonio Patraș (proză), care au finalizat selecția autorilor și a textelor. Fiecare antalogie va avea câte 14 nume din generaţii şi orientări estetice diferite.

„Antologiile nu reprezintă o investiţie cu iz sentimental, ci vor constitui un instrument de lucru vital în cadrul FILIT. Numeroşilor editori, scriitori străini şi traducători nu le vom vorbi despre literatura ieşenilor în orb, ci le vom prezenta, într-o limbă de mare circulaţie, o panoramă întocmită profesionist, de doi critici literari, doi universitari. Sunt convins că unii autori îşi vor găsi astfel un editor străin, iar aceasta va contribui, cât de puţin, la obţinerea titlului de capitală culturală europeană”, a declarat Dan Lungu, manager al Festivalului şi director al Muzeului Literaturii Române din Iaşi.

Cei 14 poeţi ieşeni selectaţi de criticul Doris Mironescu sunt Constantin Acosmei, Radu Andriescu, Liviu Antonesei, Michael Astner, Şerban Axinte, Emil Brumaru, Mariana Codruț, Daniel Corbu, Nichita Danilov, Matei Hutopila, Ovidiu Nimigean, Cassian Maria Spiridon, Nicolae Turtureanu și Lucian Vasiliu.

„Antologia de faţă îşi propune să prezinte ce este mai bun din poezia ieşeană actuală. E vorba de poeţi valoroşi, care au lăsat o urmă în literatura română sau, în cazul celor mai tineri, vor lăsa, cu certitudine, una. Paisprezece aventuri poetice, pentru cititorul curios să afle cum se poate scrie poezie astăzi într-un oraş, prin tradiţie, al poezie”, scrie Doris Mironescu în prefaţa volumului.

Prozatorii ieşeni care figurează pe lista realizată de criticul Antonio Patraș sunt Şerban Alexandru, Liviu Antonesei, Călin Ciobotari, Mariana Codruț, Nichita Danilov, Dan Doboș, Vasile Iancu, Grigore Ilisei, Cătălin Mihuleac, Ovidiu Nimigean, Radu Pavel Gheao, Adrian G. Romila, Valentin Talpalaru, Dorin Spineanu.

„M-am gândit, în primul rând, la reprezentativitatea locală a prozatorilor, dintre care unii, mai valoroşi, au reuşit să intre în circuitul naţional şi internaţional, în vreme ce alţii, deşi foarte buni, nu au avut aceeaşi şansă. Un alt aspect de care a trebuit să ţin seama l-a constituit reprezentarea echitabilă a tuturor generaţiilor de creaţie, prozatorii cuprinşi în antologie fiind încă activi, unii cu o operă consistentă în spate, alţii doar la etapa debutului editorial”, afirmă Antonio Patraș în textul care prefaţează antologia de proză.

Traducerea celor două antologii este realizată de Alistair Ian Blyth, unul dintre cei mai consecvenţi traducători ai literaturii române în limba engleză, acoperind zone literare extrem de diverse, de la Ion Creangă la Gellu Naum.
Volumele vor fi lansate în cadrul unui eveniment special, dedicat literaturii ieşene, în perioada Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere 2013, ce se va desfășura între 23 și 27 octombrie.

 





 
 

 

Poveşti româneşti transpuse în benzi desenate

Trebuie să recunoaştem faptul că fiecare dintre noi, chiar dacă suntem adulţi, putem fi în unele momente copii. Interesul pentru benzi desenate a crescut în România în ultimii ani. Mare succes au avut cele inspirate di...
de Laura Romila
 

 
 

GLOBUL DE CRISTAL DE LA KARLOVY VARY CÂŞTIGAT DE UN REGIZOR ROMÂN

Un film românesc a câștigat pentru prima dată Globul de Cristal, marele premiu al Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, Cehia. Este vorba despre pelicula regizorului Radu Jude, numită ″Îmi este indife...
de Laura Romila
 

 
 

Licitația de Vară Duplex Palatul Culturii, Iași – Athénée Palace Hilton, București

Licitația de Vară din data de 19 iunie (Duplex București – Iași) este prima licitație de artă din Iași. Evenimentul aduce iubitorilor și colecționarilor de artă o surpriză de proporții. O lucrare de top semnată d...
de Laura Romila
 

 

 

DUMITRU GRUMĂZESCU, OCROTITORUL MOŞTENIRII EMINESCIENE

Toată presa a titrat că a plecat dintre noi anticarul Dumitru Grumăzescu, astăzi, 8 iunie 2018, la orele 4.00 ale dimineţii. Parcă niciodată nu au fost mai uniţi ieşenii în a-l considera pe domnul Grumăzescu un simbo...
de Laura Romila
 

 
 

Hai la Ateneu!

Ateneul din Iaşi continuă să ne ofere cadouri culturale de mare artă. Luna iunie va debuta, aşa cum era de aşteptat, cu spectacole pentru cei mici. Domnul GOE, personajul neastâmpărat, născut din condeiul marelui scrii...
de Laura Romila
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi