Cultura

martie 21, 2014
 

Documentare britanice de excepție prezentate în cadrul celei de-a patra ediții a British Documentary

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , ,

În perioada 18 martie – 8 aprilie 2014, British Council organizează la Iaşi cea de-a patra ediție a proiectului „British Documentary”.
Proiecțiile celor 10 filme documentare incluse în programul acestei ediţii vor avea loc la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iaşi, de la ora 18:00.

Documentarele prezentate au fost incluse în selecţia Festivalului de Film Documentar Grierson din Marea Britanie. Ca și în edițiile precedente, temele abordate sunt foarte variate.

Filmele sunt subtitrate în limba română, iar intrarea este liberă, în limita locurilor existente.

Proiecțiile debutează în data de 18 martie cu documentarul „Ziua în care John Lennon a fost ucis”, realizat de câștigătorul premiului BAFTA pentru televiziune, Michael Waldman. În continuare, „Copilul meu, protestatarul”, caracterizat drept „fascinant” de Sunday Times și „devastator de direct” de către The Guardian, este o pătrundere puternică în cadrul domestic al revoltelor din Anglia, în timp ce „Detectivul bengalez” dezvăluie secretele Calcuttei și ale comunității bengaleze din Londra.

„Textura cosmosului: Odiseea Spațială” își propune să fie cea mai convingătoare, ilustrativă și completă imagine a fizicii moderne văzută vreodată pe ecran, iar „Ghidul hasidic pentru dragoste, căsătorie și găsirea unei soții” permite accesul publicului în comunitatea evreiască hasidimă din Stamford Hill, Londra, o comunitate de obicei închisă. Thrillerul politic „Sfârșitul jocului” îl aduce în prim-plan pe regizorul filmului Vantage Point, Peter Travis, și spune povestea conversațiilor secrete ce au dus la sfârșitul apartheid-ului în Africa de Sud.

Filmele de scurt-metraj, „Mostar” și „Îngrijindu-l pe Calum”, aduc în atenția publicului două povești de-a dreptul emoționante, cel din urmă primind premiul Grierson pentru cel mai bun documentar realizat de studenți.

„Mugabe și  africanii albi”, câștigător al premiului British Independent Film pentru cel mai bun documentar, este singurul documentar de lung-metraj filmat în Zimbabwe în ultimii ani, unde există încă o interdicție totală pentru presă.
Nominalizat la Oscar în 2012, „Până în iad și înapoi”, explorează lupta crâncenă a unui om cu urmările devastatoare ale războiului, precum și artificialitatea neliniștitoare a vieții de după război.

Programul întregului eveniment este disponibil pe website-ul British Council (www.britishcouncil.ro).

Evenimentul este organizat cu sprijinul partenerilor: Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iaşi (partener principal), TVR Iaşi, Iaşul Cultural, Iaşi FUN, Ziarul de Iaşi, Zile şi Nopţi, Cinema RX şi 360.uaic.ro (parteneri media).

PROGRAM DOCUMENTARE, Casa de Cultură „Mihai Ursachi”

18 martie  – 18.00 – „Ziua în care John Lennon a murit”
– 19.10 – „Copilul meu, protestatarul”

22 martie  – 18.00 – „Detectivul bengalez”

25 martie  – 18.00 – „Textura cosmosului: Odiseea Spațială”
– 19.00 – „Ghidul hasidic pentru dragoste, căsătorie și găsirea unei soții”

28 martie   – 18.00 – „Sfârșitul jocului”

2 aprilie     – 18.00 – „Îngrijindu-l pe Calum”
– 18.30 – „Mugabe și africanii albi”

8 aprilie – 18.00 – „Mostar”
– 18.30 – „Până în iad și înapoi”

 

Sursa: www.culturainiasi.ro

 
 

 

Terminal nou la Aeroportul Iaşi

În urmă cu câteva zile, conducerea Aeroportului Internaţional Iaşi a anunţat inaugurarea noului terminal pentru pasageri. La evenimentul ce va avea loc sâmbătă, sunt invitate oficialităţi locale, dar şi de la Bucure...
de
 

 
 

Ieşenii au căldură în calorifere

Din cauza temperaturilor scăzute din ultima perioadă, ieşenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare au de sâmbătă căldură în calorifere. Cu toate acestea, nu toţii locatarii vor să beneficieze încă de a...
de
 

 
 

Mii de pelerini, prin ploaie, pe Calea Sfinţilor

Au îndurat vântul rece şi ploaia, arătând că vremea rea nu poate sta în calea credinţei lor. Mii de credincioşi au luat parte duminică seară la procesiunea Calea Sfinţilor, în care moaştele Sfintei Cuvioase Parasc...
de
 

 

 

Întâlnire cu poeta Ruxandra Cesereanu la Bistrot de Venise

Sâmbătă, 17 octombrie a.c., începând cu ora 16:00, selectul local veneţian Bistrot de Venise(Calle dei Fabbri, San Marco 4685, Veneţia) găzduieşte întâlnirea cu poeta Ruxandra Cesereanu şi cu traducătorul Giovanni ...
de
 

 
 

Angus Deaton a câștigat Premiul Nobel pentru Economie

Premiul Nobel pentru Economie pe anul 2015 a fost atribuit profesorului Angus Deaton, pentru analiza sa asupra consumului, sărăciei și bunăstării, a anunțat luni, la Stockholm, Comitetul Nobel. Născut în Edinburgh (Sco�...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi