Cultura

iunie 22, 2014
 

Deschiderea Festivalului Internațional al Educației (FIE) prin Gala performanței şi excelenţei şcolii ieşene

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , , ,

Festivalul Internațional al Educației (FIE) a debutat vineri seara, 20 iunie 2014, de la ora 18:00, cu un eveniment deosebit și important pentru educația și cultura ieșeană. Este vorba despre Gala FIE din prima parte a evenimentului, la care au fost înmânate șapte premii de excelență în educație, iar în doua parte a serii a avut loc spectacolul O noapte furtunoasă de Ion Luca Caragiale. Evenimentul s-a desfășurat câteva ore la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

Gala a început cu momentul artistic susținut de violonistul Adrian Naidin, iar prezentatorii serii au fost Daniela Nane şi Adrian Păduraru. Invitaţii care au participat la acordarea premiilor pentru performanţa şi excelenţa şcolii ieşene au fost: ministrul Educaţiei, ÎPS Teofan (Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei), Episcopul Petru Gherghel, primarul Chişinăului – Dorin Chirtoacă, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean – Camelia Gavrilă, rectorii universităţilor ieşene, academicieni, senatori, reprezentanţi ai municipalităţii şi ai Consiliului Judeţean Iași.

Cele șapte nominalizări în educația universitară și preuniversitară au fost oferite de către reprezentanții celor cinci universități de stat din Iași, un premiu a fost acordat din partea Inspectoratului Școlar Județean și ultimul a fost premiul Omnia. Au fost premianți studenți și profesori.

Primul premiu a fost cel al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi”, la care prorectorul Daniel Condurache a făcut laudatio pentru excelenţă în cercetare grupului de patru studenţi şi profesorului lor de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare. Emil Condrea, Adrian Bulat, Ionuţ Cecan, Valentin Siriţeanu şi profesorul Robert Lupu au primit premiul şi diploma de la Ministrul Educației –  Remus Pricopie, care a menționat că înainte de a vorbi de istoria unei școli, trebuie să ne uităm la istoria comunității în dezvoltarea educației, sănătății și bisericii. „Istoric, Iașul are legitimitatea culturală și a educației, de unde a început intelectualitatea României”, a declarat Remus Pricopie. Cei patru studenţi au realizat un proiect ce constă în construirea de o pereche de ochelari cu ajutorul cărora, un coleg de-al lor, care se află în scaunul cu rotile poate comunica cu ei, prin intermediul unui monitor.

Al doilea premiu a fost oferit de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” lui Cristian Stelea, absolvent al Facultăţii de Fizică în 1999, care a făcut studii postuniversitare în Singapore, Vancouver, Canada, ca mai apoi să se întoarcă la UAIC ca cercetător. „După tripticul credinței, al libertății și adevărului stă educația și cultura”, a menționat rectorul UAIC – Vasile Ișan.

A treia diplomă a fost al Universităţii de Arte „George Enescu”, acordat prin intermediul rectorului Elena Simionescu dirijorului şi profesorului universitar Nicolae Gîscă. Premiul a fost înmânat de Episcopul Petru Gherghel, iar Elena Simionescu a adăugat că „Muzica este sacră, este pentru suflet un medicament.”

Al patrulea premiu a fost cel al Inspectoratului Şcolar Judeţean, prin intermediul Inspectorului-şef, Camelia Gavrilă, care l-a invitat alături de ea pe scenă şi pe Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului. „Noi vom înmâna două diplome. Şcoala e temeiul existenţei noastre, avem nevoie de mentori, de modele, iar Iaşul revine pe harta ţării modelul de cultură”, a menţionat inspectorul şef. Prima diplomă a fost acordată directorului Colegiului „Emil Racoviţă”, Paula Gavrilescu, care a fost numită un dascăl de prestigiu, iar al doilea premiu i-a revenit profesoarei de limbă română – Mihaela Doboş de la Colegiul „Costache Negruzzi”, numită mentorul în arta literaturii. Primarul Chișinăului și fost elev al Iașului, Dorin Chirtoacă, a relatat: „Observăm cum Iașul universitar se dezvoltă și se transformă în Iașul pentru cultură și turism, pentru a fi un oraș atractiv. Parfumul teilor și al viței-de-vie să fie acoperit de parfumul educației.”

A cincea diplomă a fost cea a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, premiu înmânat prof. univ. dr. Ioan Vacaru-Opriş. Rectorul acestei universități, prof. univ. dr. Vasile VÎNTU, a subliniat: „Cunoașterea cuvintelor duce la cunoașterea lucrurilor”.

Următorul premiu a fost cel al Universităţii de Medicină şi Farmacie „G. T. Popa”, care prin intermediul rectorului Vasile Astărăstoae a acordat premiul prof. univ. dr. Dorin Chiseliţă, medic oftalmolog. Premiul a fost înmânat de Înalt Preasfințitul Teofan, care a spus că: „Dacă necunoașterea aduce răul, atunci cunoașterea aduce tot binele”.

Ultimul a fost Premiul Omnia, decernat de primarul Gheorghe Nichita şi înmânat de Mitropolitul Teofan istoricului şi academicianului Alexandru Zub, care a spus că „Istoricul este un judecător al trecutului”. La finalul primei părţi, Ecaterina Andronescu a oferit diplome tuturor celor premiaţi, dar și primarului Iașului – Gheorghe Nichita, din partea Comisiei de Învăţământ a Senatului.

Înainte de a doua parte a Galei FIE, cu spectacolul O noapte furtunoasă, Gheorghe Nichita a mulțumit tuturor, spunând că oamenii care lucrează pentru evidențierea valorilor Iașului, fac mai mult decât doar pentru familie, pentru a promova și a moderniza orașul ca să iradieze spiritualitatea, cultura și educația spre alte zone.

Festivalul Internațional al Educației (FIE) 2014 se află la a doua ediție și îi așteaptă pe toți ieșenii și oaspeții acestui oraș la sute de evenimente cultural-artistice în aer liber sau în sală, ce se vor desfășura în fiecare zi până pe data de 29 iunie din Copou până la Palatul Culturii, din Alexandru cel Bun până în Tătărași.

 

 

Autor: Eugenia Zaițev, redactor-colaborator Info Apollonia





 
 

 

Poveşti româneşti transpuse în benzi desenate

Trebuie să recunoaştem faptul că fiecare dintre noi, chiar dacă suntem adulţi, putem fi în unele momente copii. Interesul pentru benzi desenate a crescut în România în ultimii ani. Mare succes au avut cele inspirate di...
de Laura Romila
 

 
 

GLOBUL DE CRISTAL DE LA KARLOVY VARY CÂŞTIGAT DE UN REGIZOR ROMÂN

Un film românesc a câștigat pentru prima dată Globul de Cristal, marele premiu al Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, Cehia. Este vorba despre pelicula regizorului Radu Jude, numită ″Îmi este indife...
de Laura Romila
 

 
 

Licitația de Vară Duplex Palatul Culturii, Iași – Athénée Palace Hilton, București

Licitația de Vară din data de 19 iunie (Duplex București – Iași) este prima licitație de artă din Iași. Evenimentul aduce iubitorilor și colecționarilor de artă o surpriză de proporții. O lucrare de top semnată d...
de Laura Romila
 

 

 

DUMITRU GRUMĂZESCU, OCROTITORUL MOŞTENIRII EMINESCIENE

Toată presa a titrat că a plecat dintre noi anticarul Dumitru Grumăzescu, astăzi, 8 iunie 2018, la orele 4.00 ale dimineţii. Parcă niciodată nu au fost mai uniţi ieşenii în a-l considera pe domnul Grumăzescu un simbo...
de Laura Romila
 

 
 

Hai la Ateneu!

Ateneul din Iaşi continuă să ne ofere cadouri culturale de mare artă. Luna iunie va debuta, aşa cum era de aşteptat, cu spectacole pentru cei mici. Domnul GOE, personajul neastâmpărat, născut din condeiul marelui scrii...
de Laura Romila
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi