Cultura

iunie 22, 2014
 

Deschiderea Festivalului Internațional al Educației (FIE) prin Gala performanței şi excelenţei şcolii ieşene

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , , ,

Festivalul Internațional al Educației (FIE) a debutat vineri seara, 20 iunie 2014, de la ora 18:00, cu un eveniment deosebit și important pentru educația și cultura ieșeană. Este vorba despre Gala FIE din prima parte a evenimentului, la care au fost înmânate șapte premii de excelență în educație, iar în doua parte a serii a avut loc spectacolul O noapte furtunoasă de Ion Luca Caragiale. Evenimentul s-a desfășurat câteva ore la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

Gala a început cu momentul artistic susținut de violonistul Adrian Naidin, iar prezentatorii serii au fost Daniela Nane şi Adrian Păduraru. Invitaţii care au participat la acordarea premiilor pentru performanţa şi excelenţa şcolii ieşene au fost: ministrul Educaţiei, ÎPS Teofan (Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei), Episcopul Petru Gherghel, primarul Chişinăului – Dorin Chirtoacă, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean – Camelia Gavrilă, rectorii universităţilor ieşene, academicieni, senatori, reprezentanţi ai municipalităţii şi ai Consiliului Judeţean Iași.

Cele șapte nominalizări în educația universitară și preuniversitară au fost oferite de către reprezentanții celor cinci universități de stat din Iași, un premiu a fost acordat din partea Inspectoratului Școlar Județean și ultimul a fost premiul Omnia. Au fost premianți studenți și profesori.

Primul premiu a fost cel al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi”, la care prorectorul Daniel Condurache a făcut laudatio pentru excelenţă în cercetare grupului de patru studenţi şi profesorului lor de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare. Emil Condrea, Adrian Bulat, Ionuţ Cecan, Valentin Siriţeanu şi profesorul Robert Lupu au primit premiul şi diploma de la Ministrul Educației –  Remus Pricopie, care a menționat că înainte de a vorbi de istoria unei școli, trebuie să ne uităm la istoria comunității în dezvoltarea educației, sănătății și bisericii. „Istoric, Iașul are legitimitatea culturală și a educației, de unde a început intelectualitatea României”, a declarat Remus Pricopie. Cei patru studenţi au realizat un proiect ce constă în construirea de o pereche de ochelari cu ajutorul cărora, un coleg de-al lor, care se află în scaunul cu rotile poate comunica cu ei, prin intermediul unui monitor.

Al doilea premiu a fost oferit de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” lui Cristian Stelea, absolvent al Facultăţii de Fizică în 1999, care a făcut studii postuniversitare în Singapore, Vancouver, Canada, ca mai apoi să se întoarcă la UAIC ca cercetător. „După tripticul credinței, al libertății și adevărului stă educația și cultura”, a menționat rectorul UAIC – Vasile Ișan.

A treia diplomă a fost al Universităţii de Arte „George Enescu”, acordat prin intermediul rectorului Elena Simionescu dirijorului şi profesorului universitar Nicolae Gîscă. Premiul a fost înmânat de Episcopul Petru Gherghel, iar Elena Simionescu a adăugat că „Muzica este sacră, este pentru suflet un medicament.”

Al patrulea premiu a fost cel al Inspectoratului Şcolar Judeţean, prin intermediul Inspectorului-şef, Camelia Gavrilă, care l-a invitat alături de ea pe scenă şi pe Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului. „Noi vom înmâna două diplome. Şcoala e temeiul existenţei noastre, avem nevoie de mentori, de modele, iar Iaşul revine pe harta ţării modelul de cultură”, a menţionat inspectorul şef. Prima diplomă a fost acordată directorului Colegiului „Emil Racoviţă”, Paula Gavrilescu, care a fost numită un dascăl de prestigiu, iar al doilea premiu i-a revenit profesoarei de limbă română – Mihaela Doboş de la Colegiul „Costache Negruzzi”, numită mentorul în arta literaturii. Primarul Chișinăului și fost elev al Iașului, Dorin Chirtoacă, a relatat: „Observăm cum Iașul universitar se dezvoltă și se transformă în Iașul pentru cultură și turism, pentru a fi un oraș atractiv. Parfumul teilor și al viței-de-vie să fie acoperit de parfumul educației.”

A cincea diplomă a fost cea a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, premiu înmânat prof. univ. dr. Ioan Vacaru-Opriş. Rectorul acestei universități, prof. univ. dr. Vasile VÎNTU, a subliniat: „Cunoașterea cuvintelor duce la cunoașterea lucrurilor”.

Următorul premiu a fost cel al Universităţii de Medicină şi Farmacie „G. T. Popa”, care prin intermediul rectorului Vasile Astărăstoae a acordat premiul prof. univ. dr. Dorin Chiseliţă, medic oftalmolog. Premiul a fost înmânat de Înalt Preasfințitul Teofan, care a spus că: „Dacă necunoașterea aduce răul, atunci cunoașterea aduce tot binele”.

Ultimul a fost Premiul Omnia, decernat de primarul Gheorghe Nichita şi înmânat de Mitropolitul Teofan istoricului şi academicianului Alexandru Zub, care a spus că „Istoricul este un judecător al trecutului”. La finalul primei părţi, Ecaterina Andronescu a oferit diplome tuturor celor premiaţi, dar și primarului Iașului – Gheorghe Nichita, din partea Comisiei de Învăţământ a Senatului.

Înainte de a doua parte a Galei FIE, cu spectacolul O noapte furtunoasă, Gheorghe Nichita a mulțumit tuturor, spunând că oamenii care lucrează pentru evidențierea valorilor Iașului, fac mai mult decât doar pentru familie, pentru a promova și a moderniza orașul ca să iradieze spiritualitatea, cultura și educația spre alte zone.

Festivalul Internațional al Educației (FIE) 2014 se află la a doua ediție și îi așteaptă pe toți ieșenii și oaspeții acestui oraș la sute de evenimente cultural-artistice în aer liber sau în sală, ce se vor desfășura în fiecare zi până pe data de 29 iunie din Copou până la Palatul Culturii, din Alexandru cel Bun până în Tătărași.

 

 

Autor: Eugenia Zaițev, redactor-colaborator Info Apollonia

 
 

 

Victorie categorică în Copou

CSMS Iași a reușit o partidă perfectă împotriva formației CSU Craiova, în etapa a V-a din play-out-ul Ligii 1, în fața a 10.000 de ieșeni care au umplut stadionul „Emil Alexandrescu” din Copou. CSMS a câștigat c...
de
 

 
 

La un meci de play-off

CSMS Iași va juca în ultima etapă din sezonul regulat un meci capital pentru accederea în play-off-ul Ligii I. Trupa lui Nicolo Napoli se va duela mâine, în deplasare, cu formația Steaua București. Înaintea acestui mec...
de
 

 
 

Chirica a mai reglementat nişte intersecţii

Municipalitatea a anunţat noi reglementări de fluidizare a traficului din Iaşi prin autorizarea priorităţii de dreapta sau afişarea de verde intermitent pentru patru mari intersecţii din Iaşi. Proiectul „Sistemul de M...
de
 

 

 

Crucea Roşie a primit prima ambulanţă

La sfârşitul anului 2015, Crucea Roşie, filiala Iaşi a primit prima ambulanţă, adusă din Italia. Din 2016, această autoutilitară va fi pusă în funcţiune.Totodată, reprezentanţii Crucii Roşii speră să li amplifi...
de
 

 
 

Ajunşi la spital cu arsuri grave

Tot mai multe cazuri disperate ajung zilnic la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul ,,Sf. Spiridon” Iaşi. Doi bărbaţi din judeţul Suceava au fost transportaţi în stare gravă la spital, după ce au suferit a...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi