Cultura

noiembrie 8, 2013
 

„Cronicile genocidului” – romanul anului 2012

Romanul „Cronicile genocidului” de Radu Aldulescu a primit cel mai mare punctaj din partea celor 23 de bloggeri care au jurizat cărțile înscrise în cursa pentru Premiul literar „Augustin Frăţilă”, în valoare de 10.000 de euro, oferit de compania Philip Morris Trading. 

„Scriitorul nu este singur. Datorez scrierea acestui roman mai multor oameni, dar în primul rând celei căreia îi este dedicat: Constanţei, acum şi pururea. Ce s-a întâmplat după scriere e o poveste care îmi aparţine în mai mică măsură. În privinţa premiului, pot spune că sunt mai mult decât emoţionat. Sincer, sunt aproape înspăimântat. Aş fi tras nădejde să nu mi se întâmple tocmai mie şi tocmai acum, la o vârstă când deja mă socoteam ferit. Aş vrea să împart acest premiu cu toţi cei nominalizaţi şi cu ceilalţi cincizeci de autori care au avut cutezanţa să se dedice scrierii unui roman. Aş vrea să-l împart, de asemenea, cu toţi cei care aici şi acum scriu şi citesc literatură română. Aşa să vă ajute Dumnezeu!”, a declarat Radu Aldulescu.

„Craii şi morţii” de Dan Stanca, „Cronicile genocidului” de Radu Aldulescu, „Hotel Universal” de Simona Sora, „Omar cel orb” de Daniela Zeca și „Şoseaua Căţelu 42” de Alina Nedelea au fost cele cinci romane finaliste la Premiul literar „Augustin Frăţilă” – romanul anului 2012. Acestea au fost selectate de juriul de specialitate format din criticii literari Alex. Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea-Enache din cele 56 de romane înscrise în competiţia pentru marele premiu.

„Cronicile genocidului” este unicul roman postdecembrist care depune mărturie despre o lume profund şi tragic marcată de mecanismele implacabile ale societăţii româneşti în tranziţie. Cronicar empatic al timpurilor noi, Radu Aldulescu, în acest al optulea roman al său, continuă să reconstituie destine pe care istoria oficială nu le-ar fi înregistrat niciodată.

Radu Aldulescu (n. la 29 iunie 1954, Bucureşti) a debutat în 1993 cu romanul „Sonata pentru acordeon”, pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România. A mai publicat romanele: „Amantul Colivăresei”, „Îngerul încălecat”, „Istoria eroilor unui ţinut de verdeaţă şi răcoare”, „Proorocii Ierusalimului”, „Mirii nemuririi” (Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române), romanul-verité „Ana-Maria şi îngerii”, „Cronicile genocidului.” A scris scenariul filmului „Terminus Paradis” (regizat de Lucian Pintilie), care a obţinut Marele Premiu al juriului la Festivalul de la Veneţia.

„Cronicile genecodului”, de Radu Aldulescu va fi promovat şi în librăriile partenere din Bucureşti şi din ţară: Cărtureşti, Compania de Librării Bucureşti (CLB), Diverta şi magazinul online Elefant.ro.

Premiul literar „Augustin Frăţilă”, o iniţiativă a Asociaţiei Casa de cultură, va fi acordat în fiecare an pentru cel mai bun roman apărut în anul anterior, conform unei selecţii făcute de critici literari şi de bloggeri cu influenţă în mediul online.





 
 

 

Cinci cărți au intrat în cursa pentru premiul literar „Augustin Frăţilă”

„Craii şi morţii” de Dan Stanca, „Cronicile genocidului” de Radu Aldescu, „Hotel Universal” de Simona Sora, „Omar cel orb” de Daniela Zeca şi „Şoseaua Căţelu 42” de Alina Nedelea sunt cele cinci romane...
de
 

 



 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi