Cultura

ianuarie 1, 2013
 

Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte astăzi pe Sfântul Vasile cel Mare

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , ,

Sfântul Ierarh Vasile cel Mare s-a născut în anul 330 d.Hr. în Cezareea Capadociei într-o familie nobilă care a dat Bisericii slujitori şi cărturari renumiţi, câţiva dintre ei fiind trecuţi în rândurile sfinţilor, scrie Agerpres.

Bunicul său a fost martir pentru Hristos în timpul împăratului roman Diocleţian, sora sa cea mare a fost cea care i-a îndemnat pe fraţi pe calea slujirii Mântuitorului, iar fratele cel mai mic a fost episcop al Sevastiei.

Studiile le face la Constantinopol şi la Atena, unde leagã o strânsă prietenie cu Sfântul Grigorie de Nazianz, după care se întoarce în Cezareea, unde predă pentru o scurtă vreme Retorica. La îndemnurile surorii sale, a fost botezat în credinţa creştină, împarte partea sa de avere celor săraci, după care se retrage în anul 358 la o mânăstire din Pont, unde duce o viaţă de asceză şi rugăciune.

După o călătorie la marile mânăstiri şi schituri din Egipt, s-a întors în Pont şi redactează prima sa scriere privitoare la viaţa de obşte din mânăstire, numitã “Regulile vieţii monahale”.

În 364 a fost chemat în Cezareea de episcopul Eusebiu şi a fost hirotonit preot, aducându-şi o contribuþie importantã în lupta împotriva ereticilor arieni. Pastoraţia pe care o începe de acum înainte a fost dedicatã îndeosebi celor nevoiaşi, organizând renumitele azile, spitale şi case de reeducare a celor decăzuţi moral, toate grupate sub denumirea de “Vasiliade”.

Deosebit de energice au fost şi misiunile sale pe tărâm spiritual, ca preot şi apoi ca episcop al Cezareei Capadociei, remarcându-se în acţiuni de combatere a unor eretici şi de reconciliere a Bisericilor în timpul unor schisme.

Sfântul Vasile cel Mare a murit în anul 379, la numai 49 de ani, ca un adevãrat stâlp al Bisericii din vremea sa, un punct de referinţă în istoria creştinismului universal.

Scrierile sale conţin lucrări de dogmaticã profundã, precum “Contra lui Eunomiu” sau “Despre Sfântul Duh”, lucrări ascetice, ca “Regulile vieţii monahale”, “Despre judecata lui Dumnezeu”, comentarii, ca “9 Omilii la Hexameron”, numeroase cuvântări şi epistole. A avut o contribuţie deosebită la structurarea slujbelor bisericeşti, alcătuind o Sfântă Liturghie ce-i poartă numele.

 

Sursa: adevarul.ro





 
 

 

Astăzi se sărbătoreşte Sfântul Vasile cel Mare al Cezareei Capadociei

Sfântul Ierarh Vasile cel Mare (pomenit în calendarul creştin-ortodox la 1 ianuarie) s-a născut în anul 330 d.Hr., în Cezareea Capadociei, într-o familie nobilă, care a dat Bisericii slujitori şi cărturari renumiţi, ...
de
 

 
 

Peste 422.000 de români poartă numele Sfântului Ştefan

Peste 422.000 de români poartă numele Sfântului Arhidiacon Ştefan, sărbătorit pe 26 decembrie de romano-catolici şi pe 27 decembrie de ortodocşi şi greco-catolici, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor In...
de
 

 
 

Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” va fi iluminată pe timp de noapte

Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași va fi iluminată pe timpul nopții. Municipiul Iași a alocat 230.000 de lei pentru iluminatul arhitectural al lăcașului de cult. Edilii au transmis documentația la Societat...
de
 

 

 

La mănăstirea Agapia se deschide un muzeu etnografic

Potrivit Agerpres, duminică, 11 august, de la ora 16.00, are loc deschiderea „Muzeului vivant Agapia”, organizat în cadrul mănăstirii cu acelaşi nume, din judeţul Neamţ. Noul muzeu va fi deschis ca urmare a unui part...
de
 

 
 

Mihai Viteazu este comemorat la mănăstirea Plăviceni

Vineri 9, august, statuia lui Mihai Viteazu de la mănăstirea Plăviceni din judeţul Teleorman va fi dezvelită, având loc slujba de pomenire și citindu-se acatistul lui Mihai Viteazu. Monumentul a fost realizat de artistul...
de
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi