Cultura

octombrie 21, 2013
 

Ateneul Tătărași organizează nouă evenimente în cadrul FILIT

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , ,

Ateneul Tătărași va organiza nouă evenimente de mare anvergură în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT) Iași, ce se va desfășura în perioada 23-27 octombrie.

În prima zi a festivalului, miercuri, 23 octombrie, de la ora 16.30, va avea loc vernisajul expoziției de fotografii și texte, „Iașii în mărturii și evocări literare”. Expoziția reuneşte fotografii ale oraşului Iaşi care surprind viaţa culturală literară, precum şi evocări, mărturii scrise, ale unor autori cu privire la orașul Iași, exemple de opere a căror acțiune a avut loc în Iași sau în care personajele sau subiectul sunt construite după personalităţi, oameni, locuri, monumente ale acestui oraş. Autorii de monografii sau romane sunt Rudolf Suţu, Aurel Leon, Ionel Teodoreanu și Ioan Dafin.

Joi, 24 octombrie, de la ora 12.00, va avea loc concursul literar „Recunoaşte autorul şi opera”, pentru școlarii claselor gimnaziale V-VI. Concursul va cuprinde două secţiuni, una de identificare a zece autori în baza surselor fotografice şi una de recunoaştere a autorului prin intermediul unor fragmente extrase din diferite opere literare româneşti.

„Acţiunea are drept scop evaluarea şi acumularea de noi cunoştinţe din domeniul literaturii. Mijloacele de testare a cunoştinţelor, dar şi de învăţare urmăresc recunoaşterea unor autori consacraţi (poeţi sau prozatori) din perioada modernă şi contemporană, precum şi identificarea autorului unor opere prin recunoaşterea unor fragmentelor alese de organizator”,  precizează Mihaela Albianu, PR Ateneul Tătărași.

De la ora 16.00, va avea loc lansarea de carte „Trei poduri peste lume. Consemnări între anii 1982 şi 2003”, scrisă de Alteța Sa Regală Principele Radu al României. Lansarea va avea loc în prezenţa ASR Principelui Radu, iar oficiile de gazdă vor fi făcute de Liviu Brătescu, directorul Ateneului. Lansarea din Iaşi continuă turneul de promovare a volumului în ţară, fiind precedată de evenimente similare notabile în Buzău, Alba Iulia, București, Arad, Timişoara.

În aceeași zi, de la ora 17.00, alături de Centrul Cultural German, Ateneul Tătărași va organiza o proiecție de film, „Ultima călătorie a lui Waller”. Filmul este opera de debut a regizorului Christian Wagner , fiind o adaptare după romanul „Die Strecke” scris de Gerhard Köpf. „Ultima călătorie a lui Waller” este povestea unui vechi operator feroviar, care își pierde locul de muncă ca urmare a închiderii liniei ferate din Allgäu. În ultima sa zi de lucru, Waller pornește într-un ultim tur de inspecție de-a lungul căii ferate. Traseul lui devine o călătorie în timp, în care retrăiește prin flashback-uri etapele vieții sale: copilăria trăită în anii ’20 , prima sa experiență ca un controlor de căi ferate, despărțirea de cel mai bun prieten al lui, care a murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, întâlnirea cu marea sa dragoste Angelica, o iubire interzisă, dar care se stinge din viață la nașterea fiicei lor, Rosina. La finalul călătoriei, când Waller trece de ultimul tampon al căii ferate, șinele de tren rămân în urmă ca o fâșie subțire, care face trecerea spre peisajul ce îl însoțeste  pe Waller în ultima sa călătorie.

Tot joi, 24 octombrie, de la ora 18.40, va urma proiecția filmului românesc „Moromeții”, în regia Stere Gulea.

Vineri, 25 octombrie, de la ora 19.00, A.G. Billig și Fernando Mihalache vor interpreta pe scena Ateneului Tătărași o „Poveste de vară”, în regia A.G. Billig. Spectacolul de teatru este realizat în parteneriat cu Facultatea de Teatru a Universității de Arte „George Enescu” Iași, Școala de Tango Iași „Tango Desde Pasion” și Academia Show – Model & Talent Management.

Sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 11.00, ieșenii pot participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri alături de Daniela Zeca Buzura și Cristian Teodorescu. Evenimentul va fi moderat de Marius Chivu. De la ora 17.00, va avea loc proiecția de film documentar „Femeia cu cei cinci elefanți”, în regia lui Vadim Jendreyko. Filmul reprezintă un profil al  Svetlanei Geier, o  traducătoare preeminentă a literaturii rusești în limba germană. Cei cinci elefanți, reprezentând cele cinci romane majore ale lui Dostoievski traduse  în limba germană, se referă la proiectul ei de rămas-bun, un efort de 20 de ani, pe care l-a finalizat în 2007. Filmul înfățișează prin fragmente, amintirile protagonistei, iar imaginile de arhivă reflectă istoria lumii, căreia aceasta i-a fost martoră. Este un film care relatează despre o mare suferință, despre ajutoarele  primite,  despre oportunitățile neașteptate  și despre o dragoste devoratoare pentru limbă.

De la ora 18.40, va fi proiectat filmul „Toate pânzele sus-secretul epavei” în regia lui Mircea Mureșan.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA





 
 

 

Poveşti româneşti transpuse în benzi desenate

Trebuie să recunoaştem faptul că fiecare dintre noi, chiar dacă suntem adulţi, putem fi în unele momente copii. Interesul pentru benzi desenate a crescut în România în ultimii ani. Mare succes au avut cele inspirate di...
de Laura Romila
 

 
 

GLOBUL DE CRISTAL DE LA KARLOVY VARY CÂŞTIGAT DE UN REGIZOR ROMÂN

Un film românesc a câștigat pentru prima dată Globul de Cristal, marele premiu al Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, Cehia. Este vorba despre pelicula regizorului Radu Jude, numită ″Îmi este indife...
de Laura Romila
 

 
 

Licitația de Vară Duplex Palatul Culturii, Iași – Athénée Palace Hilton, București

Licitația de Vară din data de 19 iunie (Duplex București – Iași) este prima licitație de artă din Iași. Evenimentul aduce iubitorilor și colecționarilor de artă o surpriză de proporții. O lucrare de top semnată d...
de Laura Romila
 

 

 

DUMITRU GRUMĂZESCU, OCROTITORUL MOŞTENIRII EMINESCIENE

Toată presa a titrat că a plecat dintre noi anticarul Dumitru Grumăzescu, astăzi, 8 iunie 2018, la orele 4.00 ale dimineţii. Parcă niciodată nu au fost mai uniţi ieşenii în a-l considera pe domnul Grumăzescu un simbo...
de Laura Romila
 

 
 

Hai la Ateneu!

Ateneul din Iaşi continuă să ne ofere cadouri culturale de mare artă. Luna iunie va debuta, aşa cum era de aşteptat, cu spectacole pentru cei mici. Domnul GOE, personajul neastâmpărat, născut din condeiul marelui scrii...
de Laura Romila
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi