Deși multă lume nu a auzit de prea multe ori de năut și consideră că ar putea lipsi din dieta lor zilnică ca urmare a faptului că în cultura românească din zilele noastre nu este foarte apreciat, acest aliment are o valoare deosebită și ar fi benefic ca să fie trecut pe lista de priorități culinare a fiecăruia: bogat în săruri minerale, vitamine și proteine, poate fi un substitut ideal pentru proteinele din carne.
Cu toate că în trecut era recunoscut drept un produs folosit de clasele sărace din Egipt, Atena și Roma, mulți nobili ai acelor timpuri savurau din când în când și cu mare plăcere o mâncare delicioasă de năut. Astăzi, acest produs este foarte apreciat în India și țările musulmane, dar și în Italia (cu precădere în Sicilia) și Spania. Pe Bătrânul Continent, această leguminoasă a devenit apreciată datorită deschiderii europenilor către experiențele culinare exotice și, în același timp, din dorința de a găsi o alternativă la proteinele din carne.
În afara conținutului de proteine vegetale, minerale, precum potasiu, magneziu, fosfor, calciu, seleniu sau oligoelemente (oxid de fibre), năutul conține fibre insolubile, extrem de benefice în lupta contra constipației și pentru controlul poftei de mâncare, producând rapid senzația de saturație. Aceste fibre nu sunt absorbite în intestine. Se umflă în prezența apei și curăță intestinele. Consumul acestei leguminoase reduce nivelul de colesterol rău din sânge, prevenind în acest fel și afecțiunile cardiovasculare.
Sursa: www.csid.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA