Peste 700 de tipuri de bacterii au fost descoperite în laptele matern în cadrul unei cercetări recente, care a indicat, de asemenea, că această compoziție microbiană se schimbă pe măsură ce bebelușul crește și că dimensiunile corpului mamei și modul în care a născut afectează bacteriile din lapte.
Actuala cercetare furnizează date esențiale în privința importanței alăptării pentru sănătatea și ar putea, de asemenea, ajuta companiile să producă lapte praf cu calități nutriționale îmbunătățite. Dacă compoziția bacteriană a laptelui matern uman a evoluat coordonat în vederea maximizării eficienței metabolice a organismului micuțului și stimulării optime a sistemului imunitar al acestuia, o compoziție bacteriană incorectă ar putea avea consecințe importante pentru sănătatea sa.
Aceste potențiale consecințe ar trebui evaluate în vederea unor viitoare recomandări în domeniul alimentației copiilor. Laptele matern este foarte bogat în nutrienți care protejează copiii de infecții și ajută la popularea intestinului acestora cu bacterii benefice.
Oamenii de știință sunt de părere că este posibil, de asemenea, ca transferul unui anumit tip de microbiom de la mamă la copil să transfere și o predispoziție spre obezitate. Observația sugerează că hormonii produși în cursul travaliului afectează laptele matern în moduri neașteptate; aceștia pot influența, de asemenea, predispoziția bebelușului la astmă și alte afecțiuni înrudite.
Rămâne încă de aflat rolul tuturor acestor specii de bacterii și originea lor. Informațiile mai detaliate ar putea ajuta la elaborarea unor strategii mai eficiente în vederea menținerii copiilor sănătoși. Conform oamenilor de știință, dacă bacteriile descoperite în lapte sunt importante pentru dezvoltarea sistmeului imunitar la copii, adăugarea acestora la rețetele de lapte praf ar putea micșora riscul apariției alergiilor, astmului și bolilor autoimune.
Sursa: www.descopera.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA