Se crede că grupa sangvină este strâns legată de dieta ideală a unei persoane. De asemenea, secretul unei diete adecvate este alinierea alimentației personale la grupa de sânge. Grupele de sânge cele mai întâlnite – 0, A, B și AB – au cunoscut o evoluție în timp, fiind influențate de condițiile de mediu unde trăiau oamenii la vremea respectivă. În plus, se crede că atât nivelul de aciditate gastrică, cât și enzimele digestive ale unui individ sunt influențate de grupa de sânge. Prin urmare, dieta recomandată pentru grupa de sânge a fiecăruia ajută la digerarea mai eficace a mâncării. Grupa de sânge 0 este cea mai veche, făcându-și apariția în jurul anului î.Hr., atunci când oamenii trăiau ca vânători-culegători. Următoarea grupă de sânge apărută este grupa A, aceasta evoluând între anii 25.000 și 15.000 î.Hr., după ce rasa umană începuse să adopte agricultura. Pe măsură ce indivizii migrau în zonele mai reci, unde condițiile de mediu au devenit mai dificile, și-a făcut apariția și s-a răspândit grupa B, în urmă cu circa 10.000 de ani. Cea mai nouă grupă este AB, aceasta evoluând acum aproximativ 1.200 de ani, în urma amestecului dintre persoanele cu grupa A și cele cu grupa B.
Se consideră că secretul dietei bazate pe grupa de sânge e reacția sângelui la lectine – grup de proteine prezent în anumite alimente. Interacțiunea negativă a acestor lectine cu sângele din corpul uman cauzează multiple afecțiuni.
În țara noastră, doar 16 procente din populație prezintă grupa sangvină B. Cea mai răspândită este A – 43%, apoi grupa 0 – 33%, iar cea mai rară este grupa AB – 8 procente.
În perioada dintre cele două războaie, originea asiatică a grupei B a fost folosită în scopuri politice, când eugenismul era în toi.
AUTOR: MARIUS-CONSTANTIN POPA